自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

CathyLss 發表於 24-3-24 02:05
咁我都相信無被抽查既機會係大過被抽查既,個個都檢查應該多多人手都唔夠。但係如果declare左指明需要被inp ...

咁 declare 咗係唔係帶到入境?

大宅

patekp 發表於 24-3-24 02:29
其實係可以帶既食品黎所以帶到入境。不過有食品係declare左都唔可以入口的,但declare左就唔使被罰款。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我三月頭喺澳洲柏斯返嚟, 我係自由行,澳洲比我嘅感覺都幾安心,不過記住,如果你一個女仔天黑就真係好預時間返酒店,七點半佢哋個天就會黑曬,當地同香港唔同,佢哋嘅街燈會比較暗,佢哋嘅屋,樹,路,基本上都係統一模樣,所以你未必會分到東南西北, 坐巴士非常之方便。

入境嘅時候,申報會比較嚴謹,藥物可以帶入去,但係一定要申報,我自己個過關,佢冇檢查我行程,不過問多兩句, 記住訂好回程機票,同埋酒店, 入境卡嗰度需要你填寫。

我六月會再過去澳洲,同樣係柏斯,唔係因為嗰度特別好玩,因為2月我過去嘅時候,實在超熱,超曬,好多地方我都冇去到,所以我會六月再去過。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

CathyLss 發表於 24-3-24 02:05
咁我都相信無被抽查既機會係大過被抽查既,個個都檢查應該多多人手都唔夠。但係如果declare左指明需要被inp ...

declare左都好少check,
check的機會真的好少。

珊瑚宮

SARIDON 發表於 24-3-24 02:44
我三月頭喺澳洲柏斯返嚟, 我係自由行,澳洲比我嘅感覺都幾安心,不過記住,如果你一個女仔天黑就真係好預 ...

係,冬天會早些天黑,夏天九點才黑。

珊瑚宮

patekp 發表於 24-3-24 02:29

有一些食物不能入口澳洲的,上網可以睇到有邊D.

大宅

Fishqqma 發表於 24-3-24 04:19
declare左都好少check,
check的機會真的好少。
你係指declare左寫明要inspect既都少inspect?我見有D需要declare既items係無提及要inspect,有D係寫may be inspected,有D係寫will be inspected (例如海產、紅棗),有D係直頭寫must be inspected (例如蜜糖製品),會唔會有分別,定其實都係淨係寫但無做到?

子爵府

CathyLss 發表於 24-3-24 04:52
你係指declare左寫明要inspect既都少inspect?我見有D需要declare既items係無提及要inspect,有D係寫may be ...

其實我每次都declare, 比佢檢查便ok, check到有唔可以帶,佢會收左,不會罰款,如果唔declare, 查到有時要罰款,沒收

Check真下一時時,全家有大有細通常都唔
check
年青單身,有時會反轉整個行理,逐樣慢慢check

大宅

ml123 發表於 24-3-24 05:30
其實我每次都declare, 比佢檢查便ok, check到有唔可以帶,佢會收左,不會罰款,如果唔declare, 查到有時要 ...
原來係咁。咁可能我係紐西蘭被check都係因為我單身去,加上我declare左海產。

不過澳洲同紐西蘭海關應該都係全球數一數二嚴格,去其他地方好多時連海關關員都見唔到。感覺都係預返多D時間過海關會安心D。

子爵府

CathyLss 發表於 24-3-24 06:23
原來係咁。咁可能我係紐西蘭被check都係因為我單身去,加上我declare左海產。

不過澳洲同紐西蘭海關應該都 ...

我差不多每次都Declare有食物,海味,將D要declare野 同食物pack埋同一箱
整箱比佢睇,會check得快D

CathyLss    發表於 24-3-24 09:48

子爵府

Barbarbarrr 發表於 24-3-23 12:26
會唔會危險?

商店5,6點已經收鋪,只有超市開到8,9點
女仔自己一個早D返酒店,除左紅燈區,某些餐廳,週圍都好靜
白天則ok, 無問題,通人D人都好friendly
可以自己坐火車,巴士去不同地方,
join local tour ,如果怕,也可以在當地華人旅行社
join華人local tour, 有中文導遊

珊瑚宮

ml123 發表於 24-3-24 06:39
我差不多每次都Declare有食物,海味,將D要declare野 同食物pack埋同一箱
整箱比佢睇,會check得快D

不過我近年少帶食物,海味去,因為澳洲越來越多。

侯爵府

2024年龍年勳章

patekp 發表於 24-3-24 02:27
如果一視同仁,我唔會記著。
但眼見被搜既都係有色人種,就會覺得好奇怪。

你有無申報?

子爵府

Fishqqma 發表於 24-3-24 07:13
不過我近年少帶食物,海味去,因為澳洲越來越多。

我屋企人買比我,海味,零食,所以都全打包返澳洲

別墅

Barbarbarrr 發表於 24-3-23 12:26
會唔會危險?

自己小心啲非常安全。總會有壞人。香港都唔少

珊瑚宮

ml123 發表於 24-3-24 08:02
我屋企人買比我,海味,零食,所以都全打包返澳洲

IC.
我叫左佢哋唔好買野比我哋,
呢邊咩都有。

珊瑚宮

Milletc 發表於 24-3-24 08:45
自己小心啲非常安全。總會有壞人。香港都唔少

啱,去邊都要係,
壞人度度都有。

大宅

yauchuchu 發表於 24-3-24 07:41
你有無申報?

第一次去果時,咩都無帶。只係跟身衣物及少量葯物自用,連杯麵餅乾都唔敢帶!因為知澳洲入境好鬼煩.

正所謂當D有色人種男盜女娼咁!黑人憎!

侯爵府

2024年龍年勳章

patekp 發表於 24-3-24 13:52
第一次去果時,咩都無帶。只係跟身衣物及少量葯物自用,連杯麵餅乾都唔敢帶!因為知澳洲入境好鬼煩.

正所 ...

藥物係要申報,無申報特別會被查
可能白人有申報,我次次有申報,講清楚帶咗咩就放行

子爵府

回覆樓主:

去澳洲邊到,住邊到,去個到做乜?
一個女仔去邊到都要小心架啦,澳洲有某啲地方都一樣要小心,有原住民,夜晚會問你攞錢同攞酒,如果住宿一個人就小心啲揀,有啲鬼佬真係9唔搭8,飲醉酒見你一個女仔仲要華人,真係唔知會做出啲乜。
我覺得小心揀住宿同埋做足功課,係可以的,不過到底係去旅行,留學,工作,探親定點呢,長時間定短時間逗留

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊