自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章 畀面勳章

Dauntlessff 發表於 24-3-24 00:39
結婚,若果去到咁上下,對自己、對身邊嘅人都係痛苦嘅話,可以離婚。

做人,若果去到咁上下,對自己、對身 ...

贊成

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

支持,當缺乏自理能力及無法康復,安樂死其實係最好的解脫

珍珠宮

20162016 發表於 24-3-24 11:48
為生存而生存,日日吊命冇晒尊嚴去等人照顧,咁真正生存係為咩,個個都痛苦
...

生存系求快樂地活著,唔系求痛苦地活著

大宅

十分贊成。

是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

水晶宮

hellomiki 發表於 24-3-24 11:52
生存系求快樂地活著,唔系求痛苦地活著

要人去承受痛苦,才叫人明白什麼叫快樂,就像一條平衡鍊

子爵府

結婚,若果去到咁上下,對自己、對身邊嘅人都係痛苦嘅話,可以離婚。

認同。

男爵府

littlefunpig 發表於 24-3-24 11:22
如果有安樂死
有好多行業賺少好多好多錢
尤其係醫護、療養院、安老服務

雖然我不得不同意你,不過真係覺得搵這種錢的人好冷血。

如果真係這種心態,收入係建基於利用大量受苦既人去養活自己或取得財富,非常不人道。

大宅

反對得最多嘅係教會。佢地話,生死唔應該由人決定,要由上帝去做主。

幾百年前教會唔准離婚,都係話婚姻係上帝做嘅結合,人唔應該改變。但最後,婚姻都唔再係教會可以控制,咪一樣要比人選擇離婚。

情到深處人孤獨

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gilgilgilgil 發表於 24-3-24 08:24
先吾講安樂死、咩情況下自己可以決定不被搶救?

我都担心緊,已經同晒原生屋企人朋友講 有乜唔搶救,驚到時c6好似善仁咁 就有排挨,朋友原生家庭又冇得有任何意見

男爵府

belle_0828 發表於 24-3-24 01:56
我都讚成,但是要得到三代人同意,父母,子女,配偶!

我支持安樂死,這是一個尊重。
不過,我認為當事人自己有權去決定,而無須身邊人同意。
我曾經探病,見過一位老人家,只係身上插滿喉管,包括口腔,從無家人探訪。我當時在想,佢在生前,應該得罪了家人,現在臨老活受罪,就是要搶救唔比佢死。

子爵府

esmehouse 發表於 24-3-24 10:36
人類真係好落後,又唔夠床位、冇得醫痛住等死、照顧者又慘

係囉,寵物就唔洗痛住等死,打支針就可以安樂走。點解明知冇得救,末期癌係都要一路超級痛住係咁打高劑量嗎啡,都唔可以幫佢打一支針等佢舒服啲走?

goldpiglet    發表於 24-3-24 15:00

珍珠宮

mini122 發表於 24-3-24 12:11
係囉,寵物就唔洗痛住等死,打支針就可以安樂走。點解明知冇得救,末期癌係都要一路超級痛住係咁打高劑量 ...

錢作怪

男爵府

owla 發表於 24-3-24 00:51
希望係我失去自理能力之前有得選擇安樂死

贊成(emoji)

大宅

個啲照顧老年人嘅錢可以邊度黎。

政府?人口老化,經濟放緩,借貸渡日,咩都左縮右度,到時佢點會照顧你。

下一代?佢地顧得掂自己就已經老懷安慰,仲點想連累佢地,要佢地捱埋一份。

自己儲個啲退休金?都唔知可以捱幾耐。會唔會一場大病冇哂;或者一場風暴水瓜打狗。

若果可以自己條命自己決定; 做人做夠咗,選擇光榮引退,淡出離開,消失; 反而係最 Happy。

esmehouse    發表於 24-3-24 13:37
幸福花    發表於 24-3-24 13:16
情到深處人孤獨

水晶宮

我現在真是很痛苦的活著!包含精神上!肉體上!

若捱死了可睡著離開便好了!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mini122 發表於 24-3-24 12:11
係囉,寵物就唔洗痛住等死,打支針就可以安樂走。點解明知冇得救,末期癌係都要一路超級痛住係咁打高劑量 ...
我識幾個人都係癌症走,真係生不如死
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆 esmehouse 的帖子

唔係癌症有時都生不如死!

侯爵府

希望只對妳而言...
唔想別人嚟決定自己嘅生死.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港可以墮胎,但冇安樂死,其實呢樣嘢都好好笑
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

讚成讚成讚成!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊