自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

每個地方都有極平同埋極貴嘅地方,杜拜都有。但係佢整體嘅消費令我覺得真係好不值。有啲「俾啲咁既價錢,你俾啲咁既野我?」既感覺。

個YouTuber去個啲冬菇亭,有少少似香港舊式嘅屋村大排檔,其實香港仲有,除非好好味,如果唔係都唔係食得特別開心

伯爵府

SG屋村內food court 同超市係平既, 不過天氣太熱, 但欣賞佢地城市好靚, 乾淨同埋國民語言能力高。

其實星洲同香港好似, 都係成日有MMA。

大宅

canies 發表於 24-4-3 19:32
呢個係我個人感覺咋, 總之唔會再去新加坡旅遊。

我曾經去過一次,之後都冇興趣再去

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我人生去過一次,覺得冇咩嘢值得再去一次,其實佢都算係濕熱,反而泰國仲涼爽,泰國嘅熱係爽啲,冇香港同星加坡咁焗。已經住香港,仲移民去啲濕熱地方?咪攪了

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

imlu28 發表於 24-4-3 18:39
好怕呢啲標題,入去剩係得個YouTube link ,要click 入去睇片

擦流量

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FeiLong 發表於 24-4-3 19:30
又假設???

疫情前我去新加坡兩星期,吃米芝蓮拉麵 “金色不如歸”,個位置是市中心黃金地段,一碗麵都 ...

米芝蓮代表一定係貴喎

珊瑚宮

Jane1983 發表於 24-4-3 17:36
熟食中心的環境麻麻,唔鍾意幫襯的話,去好d既餐廳,新加坡食嘢其實幾貴。 ...

同意呀,熟食中心啲環境真係麻麻地去過一次就夠。 食得好啲嗰啲地方真係唔平。

珊瑚宮

FeiLong 發表於 24-4-3 16:44
當然新加坡d 高檔地方消費貴,人工又高(高過香港),但現實生活我覺得比起香港平得多。

...

人工高過HK?
不會吧!
朋友公司(上市),星加坡有分公司,
同一職位,星加坡同事嘅人工低起碼三成。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

SG年青人想盡辦法移民,尤其有學識的

男爵府

話說我曾經在新加坡有一段很攪笑的經歷。 去過新加坡的都知道他們有英語的有國語的也冇廣東話的,某年跟團去新加坡旅遊,第一次去店舖買野,因為平時聽他們都是講英語,所以用英語,點知賣野個阿叔係唔識英文,佢同我講國語, 好了,第二次我學精了,見到阿叔樣,買野講國語,又撞板,佢係唔識國語既,佢同我講廣東話 @_@"
真係老老實實做人,才會少病少痛。

男爵府

回覆 kc_01k 的帖子

其實仲細過香港,我都系去過一次,感覺同你一樣,好濕熱。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-4 05:27
同意呀,熟食中心啲環境真係麻麻地去過一次就夠。 食得好啲嗰啲地方真係唔平。
...

係呀,我都唔鍾意熟食中心的環境。係商場揾間似樣的餐廳食飯,貴過香港。

男爵府

hugub 發表於 24-4-3 17:16
我仔女友係坡妹, 佢就有意將來返去新加坡生活,可惜我仔唔想

點解啊?我朋友家人當年就是咁,考慮過新加坡和香港兩邊福利、生活後,揀了新加坡

男爵府

kc_01k 發表於 24-4-4 03:57
我人生去過一次,覺得冇咩嘢值得再去一次,其實佢都算係濕熱,反而泰國仲涼爽,泰國嘅熱係爽啲,冇香港同星 ...

帶小朋友去幾多野玩,聖陶沙已經可以玩幾日

Adrio77    發表於 24-4-4 17:24

侯爵府

開心吸收勳章

好多年前去過一次有朋友嫁咗嗰邊,不過一次就夠啦,冇乜好感,冬菇亭係平,但其他消費貴,仲有消費税,星加坡政府仲強硬過香港,乜都規劃晒。

大宅

Fishqqma 發表於 24-4-4 05:29
人工高過HK?
不會吧!
朋友公司(上市),星加坡有分公司,

星加坡人工高過香港,fresh grad起碼高香港25%,人地月入中位數2022年大約$27k, 香港大約$20k

珊瑚宮

happyhealthy 發表於 24-4-4 11:58
星加坡人工高過香港,fresh grad起碼高香港25%,人地月入中位數2022年大約$27k, 香港大約$20k
...

朋友做投行

https://inews.hket.com/article/3709580/%E9%87%91%E8%9E%8D%E4%B8%AD%E5%BF%83%EF%BD%9C%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%8A%95%E8%A1%8C%E5%88%86%E6%9E%90%E5%B8%AB%E4%BA%BA%E5%B7%A5%E6%98%AF%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A11.46%E5%80%8D%EF%BC%9F%E3%80%80%E5%A0%B1%E5%91%8A%EF%BC%9A%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%87%91%E8%9E%8D%E3%80%81%E7%A7%91%E6%8A%80%E7%95%8C%E8%96%AA%E9%85%AC%E6%99%AE%E9%81%8D%E4%BD%94%E5%84%AA

大宅

回覆樓主:

不同工種有分別,但平均係人地高啲,不過佢地有sales tax, 高收入的稅率亦高啲

珍珠宮

Goldfat 發表於 24-4-3 16:48
佢地有組屋買,解決住屋問題,不過,天氣好熱,我無咩興趣去。如果係熱既地區,我情願去泰國或馬來西亞。
...

我喜歡去渡假,但自問不習慣在此氣候生活。我個人覺得似生活在蒸焗爐。有太陽時像在熱管下乾焗。成日中午突然勁大雨雷暴,1或2小時後又出返勁大太陽,再蒸焗過。。。。辛苦過香港夏天。

珍珠宮

Glau 發表於 24-4-4 09:52
好多年前去過一次有朋友嫁咗嗰邊,不過一次就夠啦,冇乜好感,冬菇亭係平,但其他消費貴,仲有消費税,星加 ...

反而人大了,最喜歡最欣賞星加坡,係其政府管治方針及規劃。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊