自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

高達紅色 發表於 24-4-7 09:06
Claim 雙倍訂到原業主破產囉!而家買樓係有呢啲風險,襯佢未跌到負資產

業主賣樓後已經申請破產,所以個鑊先爆出黎。買家已經唔係第一債權人,第一個係渣兜,賣家還清晒錢比渣兜,有剩先還比買家。但不知何年何月.........

男爵府

mandy952 發表於 24-4-7 09:42
成件事都好痴線,原來香港買樓咁危險,完全保障唔到買家

買新樓就冇呢個問題出現

水晶宮

mandy952 發表於 24-4-7 09:48
未就係,所有買賣都要查雙方TU, 應該係銀行問題,如果講明賣樓仲出130萬嘅loan,銀行都係有問題啦
...

成件事好痴線,竟然發生係香港。
完全對買家冇保障,係咪應該要改例,訂金托管直到成交為止?

水晶宮

xyz_yy 發表於 24-4-7 10:19
買新樓就冇呢個問題出現

都未必架,要睇咩發展商,之前恆大個盤,睿峰就係差d攪到小業主上唔到會,鷄毛鴨血。同埋依家就算大發展商欠債比率好高,某兩間成千幾億,係息咋。要爆起上黎咩野都有可能。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 10:20
...

托喺邊先?律師樓又會出事
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 24-4-7 10:27

對家律師樓囉。咁又唔得,咁又唔得,好慘 但律師樓執笠風險細過業主走數破產掛。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tkop 發表於 24-4-7 09:14
D地產代理、律師錢就識收,

未成功成交,代理無錢收喎
放下自在

象牙宮

Kittymummy 發表於 24-4-7 10:29
對家律師樓囉。咁又唔得,咁又唔得,好慘 但律師樓執笠風險細過業主走數破產掛。
...

風險邊個大d真係唔敢講, 業主破產cap左新業主錢都係第一次聽
放下自在

侯爵府

畀面勳章

其實呢單,個成交期超過4個月正常嗎?

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-7 10:27
放响賣家律師樓, 直至成交後才放錢

象牙宮

anna59 發表於 24-4-7 10:34
放响賣家律師樓, 直至成交後才放錢

之前咪有單case,成班苦主既錢比間有規模既律師行hold 住,幾百萬都唔知等到何年何月

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/574816/%E5%BE%8B%E5%B8%AB%E6%9C%83%E6%8E%A5%E7%AE%A1%E9%BB%83%E9%A6%AE%E5%BE%8B%E5%B8%AB%E8%A1%8C%E5%87%8D%E7%B5%90%E8%B3%87%E9%87%91-%E5%BC%B5%E5%9C%8B%E9%88%9E-%E9%80%90%E5%96%AE%E8%99%95%E7%90%86%E6%88%96%E9%9C%80%EF%BC%92%E5%B9%B4%E6%99%82%E9%96%93

琥珀宮

cici1800 發表於 24-4-7 10:34
其實呢單,個成交期超過4個月正常嗎?

當然唔正常,所以最好唔好拖長成交期,時間愈長其實對買家係愈冇保障

琥珀宮

cattz288 發表於 24-4-7 10:38
之前咪有單case,成班苦主既錢比間有規模既律師行hold 住,幾百萬都唔知等到何年何月

基本上而家樓市向下,無論律師樓,發展商都已經唔係最安全

珍珠宮

...

但換樓客有啲要筆大訂用。
我覺得問題係銀行,要檢討及修正。

水晶宮

mandy952 發表於 24-4-7 11:01
當然唔正常,所以最好唔好拖長成交期,時間愈長其實對買家係愈冇保障

3-4個月成交其實都正常。買家做9成按,要搵hkmc, 呢度要預多點時間批。

水晶宮

白毛毛 發表於 24-4-7 11:11
但換樓客有啲要筆大訂用。
我覺得問題係銀行,要檢討及修正。

咁樣操作其實風險好高,買家撻訂就死火了,自己同時又簽左去買。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:16
咁樣操作其實風險好高,買家撻訂就死火了,自己同時又簽左去買。
...

係㗎,之前咪有單火燒連環船囉
但我估有頭髮無人想做癩痢嘅

伯爵府

...

應該去信金管局要求禁止all monies mortgage

金管局要求的按揭上限, 就係防止銀行過度借貨, 但銀行巧立名目話其他貨款唔係按揭, 但又以物業做抵押, 導致總貨款額超過按揭上限, 完全係走法律罅的做法, 有違金管局原意, 好離譜

象牙宮

mandy952 發表於 24-4-7 11:01

通常係買家要求長d成交期比銀行做野,賣家係收錢,梗係越快越好喇
放下自在

水晶宮

qpalzm 發表於 24-4-7 11:24
應該去信金管局要求禁止all monies mortgage

金管局要求的按揭上限, 就係防止銀行過度借貨, 但銀行巧立名 ...

All monies 本身唔係問題,怕有d立心不良既人借p loan唔還,以為咁樣保住層樓。但依家係明顯銀行既問題,對數時唔披露130萬,直到賣家走去破產時先出條數,真心好狗。銀行既錢就係錢,買家既錢就唔係錢嗎?好癲線囉。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊