自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

seaheart88 發表於 24-4-9 10:49
係。。求其你肯嚟見工着起套制服。。。還識得落單識行識走就請

話佢兩句就唔做 ~

珍珠宮

raylife 發表於 24-4-9 10:12
靜靜地賺唔得既
都要不斷做宣傳,尤其而家互聯網發達,
讚一下或踩一下,都好快通哂天

水晶宮

pauline_c 發表於 24-4-9 10:47
香港應該係無人可以培訓
唔記得係睇片定文仔,一個由香港轉陣去深圳嘅食店老闆講嘅 ~

應該係,大陸人唔駛點培訓都知從事服務行業係要有基本禮貌,香港人唔培訓係唔知從事服務性行業係要有基本禮物,例如講「多謝」

男爵府

newcomer550 發表於 24-4-9 10:28
我就係呢個意思, 深圳灣公園(舉例)開咗十幾年, 之前唔覺多港人去踩單車. 宜家先發覺原來國內的公園好大.

...

因為呢10年以內資訊發達。

好記得我2009年去深圳時,我同老公攞住本深圳通去玩去食。依家有YT, 有點評,所以想知道邊度好玩好食容易咗很多。

水晶宮

ddkaka 發表於 24-4-9 11:25
應該係,大陸人唔駛點培訓都知從事服務行業係要有基本禮貌,香港人唔培訓係唔知從事服務性行業係要有基本 ...

唔同意你講嘅嘢,唔係大陸人/香港人天生如何,係就業市場唔一樣,深圳外勞係想有份工先離鄉別井,香港可能福利太多,有 d 人寧願唔返工。

水晶宮

polliebb 發表於 24-4-9 10:22
剩係講踩單車已經唔同,深圳嘅公園又大又闊,又唔多人,共享單車又平,我仔最鐘意返深圳踩單車,公園又可 ...

同意,深圳有綠道,香港連單車徑都係斷開

水晶宮

我就係呢個意思, 深圳灣公園(舉例)開咗十幾年, 之前唔覺多港人去踩單車. 宜家先發覺原來國內的公園好大.

...

其實一直都好多香港人去踩單車,可能以前資訊無傳得咁快。以前係香港自擄自己架車去踩。

子爵府

newcomer550 發表於 24-4-9 09:28
其實大陸物價比香港平, 咁多年都係咁, 我唔明點解呢一兩年好多人好似發現新大陸咁.

宜家多咗大型商場, 不 ...

食物有質素
餐廳環境有格調
付款方式方便
交通方便

水晶宮

judycyk 發表於 24-4-9 10:48
回覆 D..D 的帖子

完全同意,返去只帶個手機同証件就行得,爽到爆

其實喺香港我都無用現金,銀包唔會攞出嚟 ~

象牙宮

回覆樓主:

以前大陸好污糟,又易比人偷錢搶野嘛!我疫情前已經有返大陸消費,同而家無分別,只不過而家有港車北上方便左,買多左野 同埋大陸產品而家包裝精美,唔會下下環保,價錢合理

子爵府

我觀察到香港做服務業嘅人,好多都思維模式奇怪,佢哋心裡應該好唔想服務顧客,並不樂於令顧客有好的服務體驗。 佢地唔會希望店家生意興隆,最好冇乜嘢做,早早收工,薪高糧準,得罪客人冇所謂,趕客走更理想,少啲客來幫襯,就可以清閒些,反正都係出咁多糧。佢哋完全唔會著緊間店有沒有生意,做得好唔好都唔覺得關自己事

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

由出行、飲食,服務到環境
樣樣優勝
電子支付由其方便。
我其實心痛別人進香港退
大家一同努力吧!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pauline_c 發表於 24-4-9 11:42
唔同意你講嘅嘢,唔係大陸人/香港人天生如何,係就業市場唔一樣,深圳外勞係想有份工先離鄉別井,香港可能 ...

香港做得飲食既咩人多, 本身咪多數都係內地黎
打份萬零蚊工, 交千幾蚊公屋租, 做唔做都得
做下唔做去拎綜再搵份現金出糧工
到65又有長者生活津貼, 唔洗做月月4千
大陸淨係租都去左1千幾百蚊,
唔做想乞食都唔得, 響街乞食比人拉
政府更加唔會月月出幾千蚊黎養你, 總之自生自滅
做得唔好就比人炒, 5-6千蚊人工有血有汗
香港既基層求其萬零蚊上去都多本地人人工幾倍
洗落梗係開心性價比高啦覺得

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-9 12:06
香港做得飲食既咩人多, 本身咪多數都係內地黎
打份萬零蚊工, 交千幾蚊公屋租, 做唔做都得
做下 ...

講得好白

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 24-4-9 09:46
交通方便左,有高鐵有地鐵有滴滴!
廁所乾淨左!
治安好左!

對,而家乾淨衛生好多,同埋食物質素好咗

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Skytree1000 發表於 24-4-9 09:48
香港貴咗,
樣樣加加加,
服務亦越來越差

我同意,其實唔係人哋問題,係自己問題

侯爵府

對我嚟講爭好遠,因為而家可以揸車上去。
而家大陸又多左好多商場,食嘢又多咗好多選擇。
以前返大陸我只會返去食海鮮豬骨煲,而家乜鬼嘢都有得食

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ddkaka 發表於 24-4-9 11:25
應該係,大陸人唔駛點培訓都知從事服務行業係要有基本禮貌,香港人唔培訓係唔知從事服務性行業係要有基本 ...

香港好多培訓咗把口都依然撬唔開,再加西面一副

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

pauline_c 發表於 24-4-9 11:42
唔同意你講嘅嘢,唔係大陸人/香港人天生如何,係就業市場唔一樣,深圳外勞係想有份工先離鄉別井,香港可能 ...

對,大陸過35歲好難搵工做,考政府更難,有份工做就好開心,大把年青人搵工,唔驚無人手,完全唔同香港的環境。香港福利太好,唔做攞綜援,生多一個攞多份。

珍珠宮

...

之前無咁多香港人做運動添
疫情時香港突然間幾多gym room
一個疫情將好多香港人消費模式改哂
好多人愛上親親大自然

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊