自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熙fi媽媽 發表於 24-4-10 20:24
阿女原本乳齒冇倒及牙,到門牙換牙時剛換左出來系倒及牙的,果時見到甘我真系好唔開心,竟然生生下冇再倒及牙 ...

倒及牙並非講牙齒,係顎骨做成的倒及。我諗你個女只係牙齒未排列好一個靚位置。

伯爵府

Shellyxlk 發表於 24-4-10 20:37
你個小朋友使唔使帶頭箍扯上顎牙骨出嚟?我仔下個月做,梁醫生話要帶頭箍,因為係骨嘅問題,我都好擔心

...

唔使擔心唔痛嘅~

attach1/tmp/phpYobyhB

伯爵府

milkteabb 發表於 24-4-10 20:50
換晒牙先整又有另一問題,到時小朋友青春期,有d青少年又會怕比人笑。反而小朋友細個無咁多偶包
...

其實…應該冇咩小朋友笑~因為真係普遍到唔普,早啲搞掂顎骨問題先係最緊要

伯爵府

Little2014 發表於 24-4-10 20:54
算唔算手術?

同手術無關… (醫生冇同你解釋過咩?)

男爵府

tungking 發表於 24-4-12 00:17
唔使擔心唔痛嘅~

請問你個女頭cool 要帶幾耐?幾多歲開始戴?

伯爵府

elderberry 發表於 24-4-12 00:29
請問你個女頭cool 要帶幾耐?幾多歲開始戴?

我女係小五尾戴頭箍+牙膠(擴闊上顎兩邊)…當時未上釘cool牙的。因為尼個步驟目的,係阻擋上顎骨繼續發達生長和需要擴張空間。
升中一尾,時候到再上釘… (好漫長),前年再打骨釘…依家算尾聲~(暫時用咗七年)。
主要係我女上釘後,有時甩鋼線'又唔勤力綁橡筋…丶加上疫情時複診又吾密,達唔到預期嘅位置和功效。甘甘甘囉。
當然我個女嘅個案應該都有啲嚴重
單看牙齒我女都整齊,不過上顎骨真係好出事

attach1_sign/tmp/phpWkrwER

侯爵府

tungking 發表於 24-4-12 00:13
唔使擔心~我個女都早早戴。每一晚訓都要戴,想效果快啲完成..放學回家就戴假期在家也戴~要勤力戴…恨 ...

多謝你比信心我

侯爵府

lalalumlum 發表於 24-4-12 00:09
唔使擔心,好似帶一個月就唔使帶,瞓覺先帶,每晚轉一個圈迫濶上顎,加橡筋由口腔連住頭箍。

當年阿女10 ...

多謝你比信心我

侯爵府

tungking 發表於 24-4-12 00:43
我女係小五尾戴頭箍+牙膠(擴闊上顎兩邊)…當時未上釘cool牙的。因為尼個步驟目的,係阻擋上顎骨繼續發達 ...

佢係唔係上顎骨生得太出?

伯爵府

Shellyxlk 發表於 24-4-12 00:58
佢係唔係上顎骨生得太出?

系。
但倒及/上惡凸出都係同一原理…戴頭箍都係想阻擋佢發達生長.(吾好再凸出),最好在8 -11內好戴,因為牙骨發育得好快和硬…過咗黃金期,其實係冇得救(顎骨)。原理就係~長高咗你可唔可以揼返矮佢?(醫生話嘅)

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

唔使擔心唔痛嘅~

我女嚴重哨牙,1樣要用頭帶,但我地係牙膠嚟,幫助拉出下爬,過程真係好漫長,先要擴濶,後上釘拉齊前面上下4隻牙,再造牙膠模先開始頭帶過程,每日要帶10個鐘訓覺,但慢慢見成效係值得,我女10歲時做,而家13歲到而家依然要繼續帶

男爵府

tungking 發表於 24-4-12 00:43
我女係小五尾戴頭箍+牙膠(擴闊上顎兩邊)…當時未上釘cool牙的。因為尼個步驟目的,係阻擋上顎骨繼續發達 ...

你女上顎骨同我女好相似, 因為到及,醫生就將佢啲牙cool咗出嚟,而家變到有D哨牙,醫生話你女有冇得搞?

男爵府

唔使擔心唔痛嘅~

不過睇呢張相又唔覺你女D牙有問題喎, 牙模嗰張就睇到係哨牙

伯爵府

wai0824 發表於 24-4-12 01:13
我女嚴重哨牙,1樣要用頭帶,但我地係牙膠嚟,幫助拉出下爬,過程真係好漫長,先要擴濶,後上釘拉齊前面上 ...

唉~係漫長…。重症
依家好好了,每月準時覆診..,進度算係正常。之前疫情,3 /4個月見一次…,仲要我女原來鋼線早已甩(即係功效冇咗)。。拉長咗好多時間cool ~
3個月洗一次牙,…上次醫生仲免費邦佢做咗牙週袋.(頂我個女吾順)

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

tungking 發表於 24-4-12 01:27
唉~係漫長…。重症
依家好好了,每月準時覆診..,進度算係正常。之前疫情,3 ...

本身我女矯齒醫生開嘅方案都係先上頭帶再後箍牙,咁因係上牙膠前我女啲牙太唔齊怕造牙膠好困難,所以就先箍齊上下面啲牙先,當中都成日甩鐵線,經常返去整到最後我發現可自己幫佢整 而家牙膠牙醫話唔箍牙就要帶到18歲,我女啲牙牙醫都話佢係佢診所係最勁果個哨得

伯爵府

elderberry 發表於 24-4-12 01:16
不過睇呢張相又唔覺你女D牙有問題喎, 牙模嗰張就睇到係哨牙

只是能講人越大…威力越大(上顎),…
K、小一咋~

attach1_sign/tmp/phpXBKvGl
attach2_sign/tmp/phpw4o0Es

男爵府

tungking 發表於 24-4-12 01:37
只是能講人越大…威力越大(上顎),…
K、小一咋~

你女咁睇應該係上顎骨突出,唔係倒及,我女係倒及,有鞋抽的問題

伯爵府

elderberry 發表於 24-4-12 01:14
你女上顎骨同我女好相似, 因為到及,醫生就將佢啲牙cool咗出嚟,而家變到有D哨牙,醫生話你女有冇得搞?
...

倒及只要及時阻擋佢生長,就會好好多。
但上惡會發達生長的同時,佢上惡位又會脹卜卜凸起 (尼D冇得救),只係想上惡骨冇甘凸咋。

男爵府

tungking 發表於 24-4-12 01:44
倒及只要及時阻擋佢生長,就會好好多。
但上惡會發達生長的同時,佢上惡位又會脹卜卜凸起:think ...

痺在我女遲咗去整 ,以為出齊牙先去整,過咗最佳時間,阻擋唔到生長。
唉,都係煩

伯爵府

wai0824 發表於 24-4-12 01:32
本身我女矯齒醫生開嘅方案都係先上頭帶再後箍牙,咁因係上牙膠前我女啲牙太唔齊怕造牙膠好困難,所以就先 ...

我女醫生好好,好細心…上釘前邦佢照有冇多生齒(免得影響cool牙)、智慧齒(預留位比佢出)…希望快D搞掂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊