自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

sogreen 發表於 24-4-12 09:59
自咩責啊?講到自己咁仁義懶係好聽,犧牲自己救下屬咪得囉。

我舊老細,想當日又係公司裁員,犧牲自己保 ...

你舊老細好型

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:19
你又知我無以死相迫?管理層話就算我走,我下面啲人都要走,佢只係會揀第二個人嚟執行個裁員計劃。公司係 ...

嗰條友啲留話不嬲都好mean

珍珠宮

違背良心的我唔會講,我唔係偉大,只係怕有報應,今日保得住自己,他朝就被栽

做事光明正大,話唔定老闆覺得你是不可多得的好員工

男爵府

sogreen 發表於 24-4-12 09:59
自咩責啊?講到自己咁仁義懶係好聽,犧牲自己救下屬咪得囉。

我舊老細,想當日又係公司裁員,犧牲自己保 ...

但呢個未必係好做法.
想當年, 我都是堅時拒絕交任何一個下屬, 選擇犧牲自己. 最後我真的走了, 而我的下屬就俾別的部門主管接收埋. 响我走後的一年內, 下屬都逐一離開了. 最後成個部份响香港瓦解了, 改在大陸增設返這個部門.

呢件事, 令我有所領悟, 這不是一個明智的做法.
可幸的是, 焉知非福, 我現在的工作很穩固~

瑪瑙宮

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 11:39
我係做risk 嘅,公司系統老化,好多嘢都仲係要靠人手(emoji)石仔。管理層聽得咩chat gpt, fintech, big da ...

公司要轉型要乜都好喇, 點都要隊一批人, 表現唔好要 out , 唔够數連表現 OK 都要請走架喇.

男爵府

做到高層應該穩陣 d , 低層無乜可以做

別墅

回覆 6dc74eb80a7f47 的帖子

香港的四大行業枝柱,旅遊、貿易物流、專業工商支援及金融全都受影響

貿易物流:港口吞吐量跌出全球十大、Fedex將總部遷往新加坡旅遊: 這個已不用說了
金融︰現在都冇咩IPO 了
專業工商支援: 金融業受影響,這個都不會好的

複式洋房

叮叮噹. 發表於 24-4-12 12:42
但呢個未必係好做法.
想當年, 我都是堅時拒絕交任何一個下屬, 選擇犧牲自己. 最後我真的走了, 而我的下屬 ...

公司一早都已經有心張條team offshore 去大陸,你走唔走佢都會offshore, 不過你走咗可能就郁得快啲啫

恭喜你有份穩陣嘅工,呢個時勢,要穩陣都唔係易

別墅

希望你的同事,可以快些揾到新工作

珍珠宮

就算唔係市度差,金融業行digital幾年,大家都早有AI、電腦取代崗位呢個覺悟。
金融業特別外資,狂請人,狂cut人,正常。
無辦法,只有接受。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

magyu 發表於 24-4-12 12:50

貿易物流,輸比附近港口,我指船運

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 12:53
公司一早都已經有心張條team offshore 去大陸,你走唔走佢都會offshore, 不過你走咗可能就郁得快啲啫

恭 ...

如果願意返大陸,係唔係可以轉過大陸返工?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:55
同意呀。其實我自己公司都有請緊人,只係裁出嚟嘅人skillset 唔啱,公司要請年青人,人工低,IT backgroun ...

唔肯OT, 咁佢自己唔識諗

珍珠宮

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 09:41
近日公司裁員,我好唔開心。我唔係被裁,係負責揀人去裁嗰個。被高層迫令講一啲違心嘅說話,亦都自責自己無 ...

開宗明義話經濟唔好有咩問題?為什麼要講違背良心的說話?如果你照住老闆意思講,你都有問題啦!

複式洋房

小星星1 發表於 24-4-12 13:10
開宗明義話經濟唔好有咩問題?為什麼要講違背良心的說話?如果你照住老闆意思講,你都有問題啦!:thinking ...

我都覺得一句redundant 咪講完。但HR 唔俾咁講,係都要講啲廢話,話咩好appreciate 佢貢獻,無奈公司轉型,已經盡力幫佢internal transfer, 可惜無嘢啱佢,佢係個別例子,公司唔係裁員

伯爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 13:37
我都覺得一句redundant 咪講完。但HR 唔俾咁講,係都要講啲廢話,話咩好appreciate 佢貢獻,無奈公司轉型 ...

又或者考慮下咁講:

過去數年,即使面對社會事件、疫情、歐美銀行業危機等挑戰,香港都能順利渡過,無構成大影響,反映金融業具有獨特優勢及韌性,亦維護了香港市場的信譽及能力,相信同事係金融界其他領域有更好發展。

從宏觀角度,金融業不斷發展,相信同事能夠靈活變通,應對經濟轉型,我地對同事係有信心嘅。

子爵府

2024年龍年勳章

裁員係業務需要,沒問題,公司不是善堂

子爵府

2024年龍年勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:19
你又知我無以死相迫?管理層話就算我走,我下面啲人都要走,佢只係會揀第二個人嚟執行個裁員計劃。公司係 ...

似乎你唔適合做管理層,你mindset好打工仔

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 13:37
我都覺得一句redundant 咪講完。但HR 唔俾咁講,係都要講啲廢話,話咩好appreciate 佢貢獻,無奈公司轉型 ...

公司想慳遣散費?

瑪瑙宮

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 09:41
近日公司裁員,我好唔開心。我唔係被裁,係負責揀人去裁嗰個。被高層迫令講一啲違心嘅說話,亦都自責自己無 ...

咁你又唔拣自己

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊