自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

開放關口,大把大陸細路湧嚟香港讀啦
最緊要包食包住仲有零用錢俾佢地

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我見新聞有講,小一生五年內料減36%,打算做小學/中學教師的,要作好心理準備。

子爵府

jaycee_mami 發表於 24-4-17 10:23
我見新聞有講,小一生五年內料減36%,打算做小學/中學教師的,要作好心理準備。
...

「如果評估個別學校有「潛在風險」,會盡早與辦學團體商討,務求及早規劃,包括申請合併或重置小學等,當局亦已停止開辦新校。教育界立法會議員朱國強建議當局要求現時開辦5班小一的小學減至4班,蔡若蓮回應指會以學生福祉為優先考慮,如果個別辦學團體辦學能力不濟,勉強要個別學校強行存在,最終會傷害學生」

少2萬個學生,「小班」都救唔到,一定要殺校,全世界都發生緊,教育局暫時用「合併」代替,但最終都要殺校

珍珠宮

caryfox 發表於 24-4-16 07:25
學生本質係B 3,唔會因為讀B 2學校,就變成B 2學生。

我都咁認為, 讀書吾係個泛, 點推都冇用

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Band 3 學校改做老人院

男爵府

前一兩年疫情,出生率特低,所以佢哋讀小學時好少人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實大學應該都要 cut 啦,太多間啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊