自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

TPMummy 發表於 24-4-17 21:46
係咩,咁你個蓋冚得實唔實㗎?

蓋係一塊就甘冚落去,同煲身邊貼邊甘,冇任何位係咔住的,但又能做到真空效果。
我個煲用左27年,冇得鎖的。
外型似你37樓post 張相

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

我個十幾年前買嘅虎牌都係就咁冚埋

伯爵府

waic 發表於 24-4-18 06:35
蓋係一塊就甘冚落去,同煲身邊貼邊甘,冇任何位係咔住的,但又能做到真空效果。
我個煲用左27年,冇得鎖的 ...

37樓嗰個,係我奶奶屋企用嗰款,8L的,但呢款個蓋,都係有得用耳仔扣住架。扣住之後個蓋係打唔開的

伯爵府

stagea 發表於 24-4-17 22:02
多謝解說,好詳細資料呀!

睇吓你幾多人用,諗住買乜嘢款式,我自己用緊呢款,係傳統款的6L,3、4人用都足夠。

我揀呢款係因為佢本身跟1個6L既內膽,但會另外送2個3L的內膽 (好似一直都有得送) 。

有時煮牛肋條/豬手呢啲餸,唔使用6L咁大的(sales話裝得太少,都會影響效果),咁就可以用3L的內膽煮,放下面嗰個3L的內膽, 放滿滾水便可以。煮好就放喺入邊保暖,享用時才取出(如果係炆煮餸菜,好多時我煮完第一轉,都覺得唔需要再取出煮第二轉,都已經OK,夠淋又出晒味)

呢個6L既優點係,上下兩個內膽,亦可以同時炆煮兩個餸。

attach1/tmp/phpcW8CQn

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

TPMummy 發表於 24-4-17 22:30
本身用咗20幾年嗰個,係呢款有手挽外帶型。將手挽放向前,就可以lock住個蓋。將手挽放返向後,就可以打開嗰 ...

因為呢個係外攜型,預你會帶出街用所以一定會有得lock,新嗰個預你在家用,所以無得lock,我都有個同你黃色嗰個差不多,好好用

珍珠宮

TPMummy 發表於 24-4-18 10:12
37樓嗰個,係我奶奶屋企用嗰款,8L的,但呢款個蓋,都係有得用耳仔扣住架。扣住之後個蓋係打唔開的
...

我個冇耳仔扣的

伯爵府

竇漪房 發表於 24-4-18 10:38
因為呢個係外攜型,預你會帶出街用所以一定會有得lock,新嗰個預你在家用,所以無得lock,我都有個同你黃 ...

唔係呀,佢叫外帶型,係因為佢有個手挽,方便攞黎攞去。以前學校開party, 真係有家長會叫子女成煲帶返去,保住溫,食用是才倒出來。

我奶奶屋企係用呢個8L的,呢款嘅設計,就係用耳仔扣實個外蓋
attach1/tmp/php2MHgVx

珍珠宮

回覆樓主:

其實睇左甘多jm回,即係有扣無扣都有人用,兩样都可做到真空效果就得,樓主朋友比的冇扣,呢度個個答左話無問題,無需執著有冇扣
如果仍然冇信心用,不如比番朋友或轉贈其他人。

伯爵府

waic 發表於 24-4-18 10:51
其實睇左甘多jm回,即係有扣無扣都有人用,兩样都可做到真空效果就得,樓主朋友比的冇扣,呢度個個答左話無 ...

係呀,所以我都會試吓用。

係上次想使用時,發覺點解冇得扣住嘅,覺得奇怪所以先問吓大家。不過都見到上面有jm話, 呢款好似冇咁熱:)

象牙宮

TPMummy 發表於 24-4-18 10:56
係呀,所以我都會試吓用。

係上次想使用時,發覺點解冇得扣住嘅,覺得奇怪所以先問吓大家。不過都見到上 ...
就咁入熱水去試下咪知夠唔夠熱,
我個無扣咪一樣用左2 x年,
夜晚放入去十幾個鐘都熱,發海參一流.

珍珠宮

TPMummy 發表於 24-4-18 10:33
睇吓你幾多人用,諗住買乜嘢款式,我自己用緊呢款,係傳統款的6L,3、4人用都足夠。

我揀呢款係因為佢本 ...

我都係用呢個,可以一次過整兩樣嘢,勁好用
我通常放入去半小時,再返煲一次,等個內膽熱啲
另外蓋上會放罐頭壓住個蓋,比較保溫

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

整兩個餸, 都幾方便喎!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TPMummy 發表於 24-4-17 19:04
想問有人知道,呢個真空煲點用嗎?
個蓋係咁冚埋,冇得鎖實?
因為我見平時嗰啲唔係咁的。

就咁冚埋就可以 , 我嗰個已經買咗好多年 , 都係咁樣冚埋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TPMummy 發表於 24-4-17 22:28
咁你個8公升,是否係傳統呢款?
如果係呢款,都係屬於可以鎖住呀。
呢款係用個耳仔lock住,lock住之後,唔 ...

我係呢個嘅第一代 , 係無得 Lock 實嘅 , 就咁冚埋

珍珠宮

TPMummy 發表於 24-4-18 10:12
...

我嗰第一代嘅耳仔係無得扣住㗎

珍珠宮

mercurycc 發表於 24-4-18 11:01
就咁入熱水去試下咪知夠唔夠熱,
我個無扣咪一樣用左2 x年,
夜晚放入去十幾個鐘都熱,發海參一流.

請問 , 可否教我點樣用呢個真空煲發海參 , 我一真都係用嚟煲湯

男爵府

2024年龍年勳章

TPMummy 發表於 24-4-17 19:04
想問有人知道,呢個真空煲點用嗎?
個蓋係咁冚埋,冇得鎖實?
因為我見平時嗰啲唔係咁的。

我以前用Tiger 都係無鎖

珍珠宮

可以炆兩樣餸咁正,我第一次知詐,真係要買返過呢種款!想問下炆餸係咪又係煮佢20分鐘放落去就得?要放幾耐?

複式洋房

kitchanyy 發表於 24-4-17 19:14
呢啲款應該無得鎖,就咁冚埋

好似係

象牙宮

AACheungCheung 發表於 24-4-18 14:37
請問 , 可否教我點樣用呢個真空煲發海參 , 我一真都係用嚟煲湯
我方法同其他人,
唔知岩唔岩,唔教啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊