自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

陳小b 發表於 24-4-23 07:45
自己同亞媽嗰邊就話可以唔做啫。。但99嗰邊點可以唔做呀?!呢d禮法真係攰到飛起
...

我奶奶直頭當自己公主一樣,母親節前一個星期,已經又話要食乜嘢食乜嘢,把口就話冇所謂,當你話準備訂位,佢又話唔鍾意,俾錢俾禮物佢都唔會滿意㗎,以前送個鑽石頸鏈,轉個頭佢就送俾人,但係都冇帶過,自此之後,我完全唔會買禮物俾佢

得你係阿媽咩,我夠係囉

珊瑚宮

回覆樓主:

通常提早吃

男爵府

我覺得呢個“節日”好多餘。商家佬專登做一日出嚟夾硬慶祝。要同阿媽食飯日日都可以食,月月都好可以食。

子爵府

畀面勳章

flowerbabe 發表於 24-4-23 08:02
我奶奶直頭當自己公主一樣,母親節前一個星期,已經又話要食乜嘢食乜嘢,把口就話冇所謂,當你話準備訂位 ...

唉 呢d就係人地亞媽同自己亞媽嘅分別

自己亞媽 就唔捨得自己個女咁辛苦 騰黎騰去同佢做節。。想佢唞下。。但人地亞媽就慌死你好得閒唔攰。點都要你浦頭。。唔做呢d門面野就會喺後面唱你話你。。比說話你聽。。唉
。一年入面咁多呢d節日,仲要年年都要咁做。。真心攰。。

知道就唔結婚。。單身自己一個。自由自在。。唔使驚做得唔夠好喺後面比人話。。。

跟本年年嘅母親節 都基本上冇自己份。。因為淨係去娘家同男家嗰邊做節。已經要分兩日去。。真心攰。。

侯爵府

三國1 發表於 24-4-22 14:28
我唔慶祝母親節,好老實自己做咗呀媽都唔覺做母親偉大到要慶祝

same here, 平時都有定期约阿媽出去食餐好,所以不會特別因為母親節而選正日去慶祝,最多買個蛋糕應吓節,但現在d蛋糕唔係咁好食,有時大家都唔係咁想食,有時未必買

最重要係我阿媽及奶奶都冇乜所謂的人

大宅

Anpanmama 發表於 24-4-22 17:39
其實我覺得三個party都係媽咪,又係至親,點解唔可以擺埋一齊食?
一定要分開一餐一個主角先至突顯重要性 ...

有啲吖媽覺得夾埋一齊食唔當係同佢慶祝(emoji)

伯爵府

陳小b 發表於 24-4-23 08:10
唉 呢d就係人地亞媽同自己亞媽嘅分別

自己亞媽 就唔捨得自己個女咁辛苦 騰黎騰去同佢做節。。想佢唞下。 ...

梗係啦,同奶奶冇血緣關係,表面上笑笑口都唔係真心對你好,當然好多時說話仲諸多挑剔

如果我當初知道奶奶咁麻煩,我可能都要考慮吓先結婚

子爵府

畀面勳章

flowerbabe 發表於 24-4-23 08:18
梗係啦,同奶奶冇血緣關係,表面上笑笑口都唔係真心對你好,當然好多時說話仲諸多挑剔

如果我當初知道奶 ...

最弊好多99都係婚後先現形呢

珍珠宮

首先將自己放到最後,再睇媽媽同奶奶意願啦,有啲媽媽又唔一定咁緊張,仲要夾其他兄弟姊妹。如果奶奶同媽媽嘅意願相仲我會就咗奶奶先,因為兩母女無隔夜仇,婆媳關係就難搞啲。

珍珠宮

陳小b 發表於 24-4-23 07:45
自己同亞媽嗰邊就話可以唔做啫。。但99嗰邊點可以唔做呀?!呢d禮法真係攰到飛起
...
我哋每星期六都出去食飯,當做咗

珍珠宮

flowerbabe 發表於 24-4-23 08:00
同意
其實有乜嘢咁偉大
我99就係依d, 佢覺得自己好偉大,係寶嚟架!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊