自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

幸福花海 發表於 24-4-27 18:24
如係要喺車度食咪放套餐具係車,有幾難呢?係公園度食係個人選擇啫,如果自備餐具咁困難可以堂食
...
有些人係冇得選擇,好似做地盤、清潔,首先工作地點,有時係荒山野嶺係冇舖頭堂食,另外有時佢哋個身做到污糟、臭味,舖頭係唔做佢哋生意,冇得入去堂食,大排檔、熟食街市比較好,來者不拒,但唔係到到地方都有。
我份工成日揹住一大袋嘢上山,餐具對我冇影響,因為食一餐都困難,一到工作日就朝八晚八不吃不喝,水也不敢飲,怕去廁所,收工回家吃,自已可以,但做人不能自私。

子爵府

幸福花海 發表於 24-4-27 18:58
日日都要公園食?呢啲人都唔多,咁咪比錢買餐具,外賣盒都要比一兩蚊,又無人嘈
...
日日係公園食的人,都唔會上來講啦!可能手機只懂聽電話和睇片,比錢買份餐具,都要物有所用先得,一咭就斷、未用就淋、吽蟲又有...,外賣盒至少係用到。
講係冇用,唔好坐係到,多出去走走睇下。

珍珠宮

aigoma 發表於 24-4-28 08:53
日日係公園食的人,都唔會上來講啦!可能手機只懂聽電話和睇片,比錢買份餐具,都要物有所用先得,一咭就斷 ...

一咭就斷、未用就淋、吽蟲又有..

呢d係送果d吧

所以最好自備,可以好好多

珍珠宮

最搞笑都係遊客
明明自己國家都吾洗搞咁多嘢
嚟香港玩一兩日搬屋咁
又水樽、餐具、洗頭水都要自備
但係酒店貴到不得了
用完返自己國家又冇用
我未見過有機場接受帶刀、剪刀上機
嚟之前反去後,佢哋都要掟

子爵府

BKFinder 發表於 24-4-28 09:19
一咭就斷、未用就淋、吽蟲又有..

呢d係送果d吧

唔係,估應該係倉底貨,嗰日先聽人哋老闆講,突然有咁多水魚幫手清倉底貨,還不搬出來咩等幾時?遲啲清晒舊貨,可能部份質素好少少都未定,到時先知。(嗰時直播試嗰份都4個月前,其他嗰啲唔知啦!)
自備係好,真係唔係個個方便帶!兩者要取平行,而且紙、木都不環保。
香港地係唔會餓死,但搵食艱難,大把人手停口停,個個都想唔駛做有樓收租、父母大把錢不用優柴優米。
攪到樣樣加價,令市民生活百上加斤,何苦呢?

大宅

鴨鴨比 發表於 24-4-28 09:32
最搞笑都係遊客明明自己國家都吾洗搞咁多嘢嚟香港玩一兩日搬屋咁又水樽、餐具、洗頭水都要自備
但係酒店貴到不得了
用完返自己國家又冇用
我未見過有機場接受帶刀、剪刀上機
嚟之前反去後,佢哋都要掟
點會要掉,飛機係可以帶刀的,只係要放係寄艙行李唔可以手提。我次次旅行都會帶萬用刀,亦都會自備餐具、水樽水袋之類。牙刷牙膏都會帶,未見過有歐洲酒店係會提供。

伯爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-28 01:31
學生有自己嘅位置放書包,你知唔知而家好多工嘅人都無固定位,就算有位放野都係臨時位,用完嘅餐具又無野 ...

廁所每個人都要去啦啩?
去廁所同副餐具沖一沖水都做唔到咩?
講到底唔想做嘅話總會搵千千萬萬嘅籍口唔做

呢個世界冇可能每一樣野可以做到完全公平,只能做到盡量公平。

珍珠宮

22/4後今日第一次出街食,堂食,邊類食肆要自備餐具?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-4-28 01:31
學生有自己嘅位置放書包,你知唔知而家好多工嘅人都無固定位,就算有位放野都係臨時位,用完嘅餐具又無野 ...

我女喺學校用完都係放入盒再擺喺書包,我夜晚食完飯用水浸下再洗乾淨!
小學生日日都做嘅事,反而成年人做就變左嘔心!

水晶宮

野原美冴 發表於 24-4-28 02:52
小學都唔比學生洗餐具, 學生每日都係無洗放返入袋, 又唔鬧小學嘔心?
...

原來唔比洗?真係唔知 !
我女嗰d我夜晚先洗,小三下學期開始返全日,到而家小四,暫時未見佢有食物中毒嘅問題,嘔心都唔覺,浸完沖下洗再洗乾淨!
反而有d同事唔喺公司pantry洗飯盒,佢話帶返屋企比媽咪洗

伯爵府

aigoma 發表於 24-4-28 08:42
有些人係冇得選擇,好似做地盤、清潔,首先工作地點,有時係荒山野嶺係冇舖頭堂食,另外有時佢哋個身做到污 ...

Agree x 2,
有好多工作冇固定office,
可能一日兩餐都要出街食,
唔通要帶兩份餐具或帶埋洗潔精出街?

餐廳提供合格餐具係好基本責任,
呢批唔合格應該想辦法改良,
而唔係將責任(自備)轉嫁比消貴者。

大宅

cyyiu 發表於 24-4-28 10:34
原來唔比洗?真係唔知 !
我女嗰d我夜晚先洗,小三下學期開始返全日,到而家小四,暫時未見佢有食物中毒嘅 ...
我都係飯盒帶返屋企洗,由大學至今持續好多年了。以前係餐具都帶返屋企洗,試過唔記得拎餐具要問人借,整整下係公司洗餐具放係公司算了,雖然飯盒依然係帶返屋企先洗,因為洗得乾淨要比較耐。

珍珠宮

畀面勳章

angiehouse 發表於 24-4-27 18:40
就係試都吾試,又吾比時間餐廳實踐同改良餐具,一味系度嘈,個個突然間拍晒相要系戶外食重要食牛扒糯米飯 ...

走塑已經推行咗好多年, 但就係太多人完全唔試,猛話一刀切、一刀切, 唔知對刁民嚟講,要推行幾多年先夠時間唔係一刀切

珍珠宮

畀面勳章

最搞笑都係遊客
嚟香港玩一兩日搬屋咁

- 水樽有自備習慣的話會繼續自備
- 洗頭水點解一定要自備?
- 都去旅行的話通常會帶,要嚟批生果,寄倉就可以。
- 又試問幾多遊客嚟香港旅行會日日食外賣飯盒?

公爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-28 05:31

多數便携餐具都有盒或者袋,
就算响屋企執套餐具用都會搵個膠袋裝住,
會有人食完抹都唔抹就將餐具放入自己手袋書包??
我真係好奇咩人會咁做!

我識人做地盤,佢哋有啲匙扣餐具可以摺得好細,一件叉羹兩用,食完就沖吓水摺返起,佢哋習慣戶外工作,身上好多小型架罉。

-

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

Astra00 發表於 24-4-27 17:46
我午餐帶飯有埋自帶餐具。餐具仲係我仔小學時留下。

環保理念係好,但要一步步來。正如買野要袋,要就加 ...

我都係咁諗,教育下一代同時慢慢改善,咁下一代人就會照住去做,亦都會教返上一代人點做

珍珠宮

回覆樓主:

其實都自備餐具,做乜仲唔帶埋個飯
咪乜都吾洗煩

橫掂香港餐廳成日都比人投訴貴

香港政府統計處發布最新餐飲業收益及購貨額臨時數字。 2023年全年的餐飲業總收益價值的臨時估計為1,095億元(港幣,下同)。 與2022年比較,以價值計及數量計分別上升26.1%及21.6%。 同期,餐飲業購貨總額的臨時估計為358億元,按年上升23.2%。

2025年可以直接取消

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

anan84 發表於 24-4-27 18:25
回覆 幸福花海 的帖子

冇位ar ma

唔係好多人北上咩?又話HK餐廳冇乜人嘅。

珊瑚宮

BKFinder 發表於 24-4-27 18:37
見佢地可以袋到2包煙同尿袋

仲有水樽,銀包。

珊瑚宮

最搞笑都係遊客
嚟香港玩一兩日搬屋咁

我去旅行唔會外賣坐公園