自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我自己都有過青春期,當時都有頂撞吓媽咪,不過以我記憶唔係10歲咁細。 應該大約12-14歲左右。 但考會考前我變返正常。
依家我囡10歲,未見有進入青春期既動靜(仲算係好聽話聽教),希望佢進入青春期都唔好太離譜啦

水晶宮

Carmenchan521 發表於 24-5-2 09:38
我有個女,今年11歲。近排D態度,脾氣差到不得了,比佢激到心好痛。我想問吓你哋啲囝囡大概幾歲開始青春期 ...

我囡18歲開始好d
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

我女F 4開始態度差,今年F 5,我都忍忍忍,因唔想隔日就開火。我知下年佢就考D S E佢都有壓力,所以再忍下

大宅

我女10歲,日日都同佢開戰,心很累(emoji)

子爵府

Carmenchan521 發表於 24-5-2 09:38
我有個女,今年11歲。近排D態度,脾氣差到不得了,比佢激到心好痛。我想問吓你哋啲囝囡大概幾歲開始青春期 ...

試下放手,除非大是大非或有危險,否則比佢試下自己話事,小朋友學著長大,家長學著放手,大家放過大家

子爵府

spikenard 發表於 24-5-2 22:15
我真係冇辦法受氣的,自問100心機,耐性,資源比佢,有咩唔滿意同我溝通,大家互就,我又唔係文塞的人,完 ...

啱呀啱呀青春期一定輸比精神病!
真係一步都不能讓

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊