自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bbc2018 發表於 24-5-6 08:34
我有史以來,考試fail係考車牌,真係好難接受,吾知衰乜嘢
明白呢種感受,由細到大讀書考試都冇問題,但偏偏學車學到好灰,覺得自己學極都學唔識

大宅

5堂識泊車 , 20堂大致出街行無問題 , 但好驚

利申 , 考左 3 次

男爵府

richfish 發表於 24-5-6 06:49
搭單問下,現時學車到考牌如果一take pass要幾錢吖?

朋友跟街師傅學,佢用咗一萬頭,佢乜都自己排隊搞

駕駛學院用咗兩萬幾蚊,大部分野駕院代搞,呢個價錢連埋補鐘

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

紫色線 發表於 24-5-5 16:36
唔多記得,我今年1月先考到自動波私家車牌

第一堂就實戰,有多少緊張。

係那裡學? 我打算年尾去學, 去駕駛學校定私人好?

男爵府

luck8888 發表於 24-5-6 08:02
我又係最近開始學車,學左幾堂都未掌握到點轉彎,唔知要扭幾多軚,又唔知幾時開始扭
...

扭幾多軚要睇埋車速嘅,學車行同一條路,我會試吓扭唔同軚,試吓特登扭多啲同扭少啲會點。師傅有話時我會解釋係特登睇下效果會點。試多幾次就知扭多少。其實望住個彎,一開始唔好攞咁盡軚,轉轉下唔夠就扭多啲。

至於幾時扭,我會太約預一個至大半個車位前開始扭,當然也是睇車速同埋個彎有幾急。

男爵府

luck8888 發表於 24-5-6 08:05
jm你好叻啊,咁快上手。你1堂係45分鐘?定一次過上1.5小時

我自己一次學1.5 小時

第一堂:聽講解,試吓在教院內行駛學基本操作
第二堂:學掉頭同泊位,認清reference point, 我師傅教咗好多唔同方法睇。
第三堂:練習斜波、掉頭、泊位,再加出街。
之後每次都同第三堂一樣咁練,到差不多考試,次次行嗰幾條街,其實會行到好悶。不過真係幾多突發情況要執生咁囉

你加油

伯爵府

HiPP勳章(2)

Martin媽咪 發表於 24-5-6 10:39
係那裡學? 我打算年尾去學, 去駕駛學校定私人好?

我係搵師傅學,全部total學咗21堂(每堂1. 5hr) $660*21 + 2100*2 + 560*2
2100. 係租車,560係報名

所以學車都係要20000左右啦。

大宅

Kate111 發表於 24-5-6 10:32
朋友跟街師傅學,佢用咗一萬頭,佢乜都自己排隊搞

駕駛學院用咗兩萬幾蚊,大部分野駕院代搞,呢個價錢連 ...

即係租街車跟街師傅學?如果有多個途徑考到牌慳成萬蚊又幾好喎

男爵府

richfish 發表於 24-5-6 12:06
即係租街車跟街師傅學?如果有多個途徑考到牌慳成萬蚊又幾好喎

你睇返樓上47樓,佢考2次先用2萬蚊,如果一take pass, 應該萬中內搞掂。

駕院一報名都已經俾15k 定16k 喇,補鐘45min 最平好似$3500/7堂(45min). 一定比街外貴。

不過駕院掉頭泊車考場內專用位,呢part 易啲合格

大宅

Kate111 發表於 24-5-6 10:40
扭幾多軚要睇埋車速嘅,學車行同一條路,我會試吓扭唔同軚,試吓特登扭多啲同扭少啲會點。師傅有話時我會 ...
謝謝解答

大宅

Kate111 發表於 24-5-6 12:44
你睇返樓上47樓,佢考2次先用2萬蚊,如果一take pass, 應該萬中內搞掂。

駕院一報名都已經俾15k 定16k 喇 ...

你俾的資料我會好好参考下.謝謝你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

30年前吾多記得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊