自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

yes_tt 發表於 24-5-9 18:52
放午飯時,見到隔離幢大廈經常有呢類人士出入,個個都有大人拖到實一實

利申 : 無意冒犯 ...

樓主多看看網上資料

https://www.heephong.org/tools-and-resources/reference-resources/child-development-and-training/developmental-disorders

男爵府

babybaby071 發表於 24-5-10 09:30
你帶佢去睇醫生做評估

做咗啦!我只是覺得點解而家咁多人係?

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-10 12:37

你唔問醫生

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-10 12:37

咁醫生講咩,報告有咩建議?

男爵府

babybaby071 發表於 24-5-10 12:49
咁醫生講咩,報告有咩建議?

我奇怪點解現在咁多人有,呢啲可以叫醫生建議乜嘢?
你似乎好唔喜歡呢個話題,我可以唔再同你討論

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-10 12:51
我奇怪點解現在咁多人有,呢啲可以叫醫生建議乜嘢?
你似乎好唔喜歡呢個話題,我可以唔再同你討論
...

你仲奇怪啦,問你睇左醫生未?你話睇左,咁醫生會跟進報告作出相應訓練。但你又會覺得我唔喜歡討論這個話題?我係邊度有同你講話唔喜歡呢?仲有係你不停追問我問題?無理取鬧

男爵府

babybaby071 發表於 24-5-10 13:05
你仲奇怪啦,問你睇左醫生未?你話睇左,咁醫生會跟進報告作出相應訓練。但你又會覺得我唔喜歡討論這個話 ...

我唔係問你要點訓練喎!
我只是見你似乎都有呢方面既了解,所以就想同你討論下
我個問題係點解以前話頑皮坐唔定,但現在要俾個名呢?
但你就猛叫我睇醫生上網search,答非所問,所以我感到你似乎唔喜歡討論呢個問題

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-10 13:33
我唔係問你要點訓練喎!
我個問題係點解以前話頑皮 ...

真係俾你激死,你好無聊定悶,我叫你個小朋友去睇醫生一次,幾時有不停叫你去睇醫生,你好似好關心這話題,你自己去分享啦。我唔得閒同你癲。講完

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-10 08:59
咁其實而家點解要俾個名佢?唔可以仍然話佢坐唔定、唔守規矩⋯?

你鐘意點叫都得, 但隨住醫學/ 科學進步, 好多奇難雜症都可以有解釋
既然有人專門研究同治療, 當然要改個名, 亦方便有同類問題既人尋求幫助.

講返你個"坐唔定"同"唔守規矩"
呢個行為可以係出自小朋友個人選擇,
即係佢可以對住老師乖, 但一返屋企就拆樓
但真正ADHD 患者, 佢地絕大部份時間都係無法令自己專注

所以如果冇一個專用名詞, 就會錯誤地將兩班人講成一樣

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

funghon 發表於 24-5-10 09:06
3分2係智障。
3分1的一半係智力較高。

好耐以前或者啱,而家唔同哂。以前見小朋友只係”怪怪地”襠社交有問題但智力正常多數都唔會搵醫生check。 唔check何來斷症?所以大部分有智力問題唔出奇,但隨著大眾有更多認知同諾系擴大,這種說法已不合時宜

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-10 13:33
我唔係問你要點訓練喎!
我個問題係點解以前話頑皮 ...

以前肺癆係絕症,而家仲係唔係?
現在醫學不斷進步,以前解釋唔到,而家發現有原因嘅病已經唔少,以前唔知點解有啲細路特別頑皮教唔到,而家發現原來真係一種病,係個腦有部份功能弱,管理自制能力同專注力嗰部份比平常人差,而使用一些藥物令嗰部份功能好轉,人就會好返一啲。
既然係一種病,有個病稱比佢好正常,總唔能夠去精神科醫生度話想睇「曳」,想醫「曳」!
判斷ADHD亦有準則,唔係坐唔定就可以斷係ADHD,如果在政府評估,家長,學校要填好大份問卷,再去見臨床心理學家,未必只一次,有時需要評估智能智商,有需要時再觀察。
我仔四歲已去做評估,睇咗幾年都話踩界,到中學才確診,因為越大越明顯處理唔到周圍變得越來越複雜嘅事情,人大了係坐定咗,唔再頑強,但反而心理學家和精神科醫生即時確診佢ADHD,咁多年先弄得個明白。

男爵府

awless 發表於 24-5-10 14:34
你鐘意點叫都得, 但隨住醫學/ 科學進步, 好多奇難雜症都可以有解釋
既然有人專門研究同治療, 當然要改個名 ...

多謝你回應
咁其實點介定佢係唔係真正患者呢?
醫生都只是面診,就算加埋心理學家,兩個都只是憑家長、老師既觀察去斷症
又唔係有部儀器去查到係唔係腦部結構問題?

仲有一點,醫生話如果食藥,只有真正患者先會有效果,正常人就無效。咁會唔會一個正常但唔乖既小朋友食藥就無效果,真正腦部有問題而唔乖既小朋友先有效果呢?

男爵府

wan_sosin 發表於 24-5-10 15:00
現在醫學不斷進步,以前解釋唔到,而家發現有原因嘅病已經唔少,以前唔知 ...

咁係唔係可以用藥後反應可以知道係頑皮定ADHD呢?
你講嗰啲過程,我都做晒,其實我未去評估前已經知佢係
但我就仍然有呢個疑問:點知係腦部問題(ADHD)?定只是頑皮?
當然啦!我覺得我仔係,係因為佢仲有好多特徵
但我亦見到好多小朋友,有好多特徵,但佢家長會覺得只係頑皮(即使確診了的都有)

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-10 15:08
咁係唔係可以用藥後反應可以知道係頑皮定ADHD呢?
你講嗰啲過程,我都做晒,其實我未去評估前已經知佢係
...

唔會用藥後反應嚟睇是否真正ADHD,藥物有無效存在唔同因素,患者本身體質對藥物反應都有唔同,食藥亦唔會令到個細路仔變成另一個人,如果年齡還少,藥物幫助到大人把握到教小朋友嘅機會,因為小朋友坐唔定聽唔入耳,唔好話學業,生活自理好多野都學唔到,藥物生效時就是機會去教,嗰時小朋友接收會好啲,ADHD影響嘅係整體嘅,唔係咁簡單只係貪玩少少,處理得唔好好影響小朋友發展,學唔到要學嘅事情,我教我仔煮個麵都好辛苦,記極記唔到,要搵紙筆寫低。
還有食藥對學業有無幫助,都要睇小朋友想唔想學習,唔想嘅話食藥都幫助唔大,道理好簡單,無ADHD嘅細路都好多讀書唔叻,但如果個細路有心學習,有意志放在學業上,咁食藥就有幫助。
你話有家長確診咗都唔認,呢啲好難評論,個小朋友係佢嘅,ADHD身體又健康嘅,唔理最多多啲麻煩,到時發展上有咩問題旁人無辦法管。

男爵府

wan_sosin 發表於 24-5-10 15:24
唔會用藥後反應嚟睇是否真正ADHD,藥物有無效存在唔同因素,患者本身體質對藥物反應都有唔同,食藥亦唔會令 ...

咁你既意思,就是覺得醫生評估什麼就是什麼了?
我以前係幼稚園老師,接觸既小朋友好多,我自己個仔既特別亦是我自己發現
但我去補習,發現好像我仔呢種小朋友竟然咁多
我不禁諗,點解會咁呢?
呢個就係我思考既問題

男爵府

wan_sosin 發表於 24-5-10 15:24
唔會用藥後反應嚟睇是否真正ADHD,藥物有無效存在唔同因素,患者本身體質對藥物反應都有唔同,食藥亦唔會令 ...

你仔應該比我仔嗰種嚴重,加上你唔係教育工作者,而且你只接觸到佢,所以你可是會唔明點解我有咁既問題

我接觸既,唔係好嚴重,但我經驗覺得佢並不是一般既頑皮、唔專心
在家長既角度,佢哋覺得呢啲只係一般小朋友既情況(覺得悶就唔專心⋯)

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-10 15:31
咁你既意思,就是覺得醫生評估什麼就是什麼了?
我以前係幼稚園老師,接觸既小朋友好多,我自己個仔既特別 ...

點解認為醫生話點就點?唔係咁嘅意思,首先我都見到我仔有問題先帶佢評估,我亦有向學校了解,因為ADHD係在家在街在學校都一個表現,唔會在某處表現好好,某處又好曳,我都收集意見觀察一些日子然後去搵專業評估,但係都必須斷症先得㗎,唔斷症無得開藥,我仔已大個係佢自己都想食藥,而且攞住醫生信可以申請考試加時,除非唔需要呢啲野,有需要都必須評估。

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-10 15:34
你仔應該比我仔嗰種嚴重,加上你唔係教育工作者,而且你只接觸到佢,所以你可是會唔明點解我有咁既問題

...

我係接觸好多SEN小朋友嘅,我唔係老師,但我有多年時間在教會教小朋友,我仔以前都主要得我覺得佢有事,小一個班主任太有愛心(佢退休最後一年教書) 我同佢傾過佢唔想我仔食藥,因為佢嗰代人未有ADHD(但佢其實見到我仔上堂搵機會就係課室遊花園) ,導致佢幫我填問卷填得好鬆手,CP就覺得唔嚴重囉,班主任都會認為只係比較貪玩,好多自己仔女正常都會話人哋多心咗,只係曳啲貪玩啫,甚至話係你唔識教啫,我身邊朋友都咁樣話我,有啲仲話你個仔幾好呀,我心諗你見佢兩三個鐘而且出嚟玩緊係無野㗎,CP都講過,ADHD玩嘅時間係見唔到同其他小朋友有太大分別,玩就大家都差唔多,所以朋友一齊帶小朋友出嚟玩,未必見得真㗎,係做媽媽貼身跟先知道個細路底蘊

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-10 15:34

...

咁不如你搵返真正做教育嘅朋友傾啦,我只係做咗人哋阿媽十幾年,經驗尚淺嘅。
我都係出返去先啦都

男爵府

wan_sosin 發表於 24-5-10 15:00
現在醫學不斷進步,以前解釋唔到,而家發現有原因嘅病已經唔少,以前唔知 ...

我上月見精神科醫生時問,細個唔明顯(但已確疹), 唔食藥將來會唔會更嚴重,醫生話如果依家都控制得到,大個佢嘅自制能力應該會更好,你覺得是嗎?我聽返來就係大個會更加明顯個症狀。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊