自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

星期五晚在港去酒店食晚餐,都見到差不多全場滿座,感覺都多人留港

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔明點解成日有人話深圳唔平,用咩比?香港我一家3口出去食餐飯,普通酒樓要700,上深圳去靚過香港嘅酒樓係一半價錢喎。啲人係香港快餐店價同深圳靚食店比?

珍珠宮

虎到金來勳章

penpenvivi 發表於 24-5-12 10:25
星期五晚在港去酒店食晚餐,都見到差不多全場滿座,感覺都多人留港

我昨晚7點去食飯,我去嗰個商場,兩間酒樓都唔洗等就有枱,我食泰菜等4張枱

別墅

會唔會同母親節有啲關係 因為有啲長者都唔係咁方便上落舟車勞頓

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 polliebb 的帖子

我都有呢個疑問,d人到底用咩去比較。我easter返鄉下,係我住個間酒店中菜廳飲茶(都出名既)兩圍26人,食到要打包,連埋員工價9折,埋單都只係1千(正價我當佢大約1100啦)。同樣飲茶,清明節係香港拜完山去酒樓飲茶,1圍枱(12人),食唔飽,埋單$1500。淨係茶位都佔左1/10。無招呼可言

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mcheungm 發表於 24-5-12 08:05
我本身都有好多時間在大陸消費,我發覺大陸最方便係泊車搵位,時鐘好平,幾蚊一個鐘,有消費直情唔使畀
但你如 ...

我都覺得係, 900蚊淨係做咗同食咗呢啲嘢, 唔算特別平。

水晶宮

2024勳章

少人上就好啦,費事有啲人成日賴地硬,咩都關北上事

子爵府

回覆樓主:

呢兩個月咁多假期,要上要玩早就去過了,唔駛等今日

珍珠宮

星期五當天我早上北上,回程就很多人過關北上,可能係晚飯+過夜

珊瑚宮

icecreamchung 發表於 24-5-12 10:52
會唔會同母親節有啲關係 因為有啲長者都唔係咁方便上落舟車勞頓 ...

一定啦, 唔會為咗食餐飯帶長者北上囉。

珊瑚宮

lovebbb 發表於 24-5-12 11:14
星期五當天我早上北上,回程就很多人過關北上,可能係晚飯+過夜

星期五晚通常都多人,因為有啲返大陸做野的人會返來。

珊瑚宮

wendyaupooh 發表於 24-5-12 11:06

我都有呢個疑問,d人到底用咩去比較。我easter返鄉下,係我住個間酒店中菜廳飲茶( ...

你鄉下喺邊
你呢個價係超平,
平日北上玩,食個lunch, 都唔會咁平。

大宅

polliebb 發表於 24-5-12 10:27
唔明點解成日有人話深圳唔平,用咩比?香港我一家3口出去食餐飯,普通酒樓要700,上深圳去靚過香港嘅酒樓係 ...

我唔係唱反調,你計埋車錢,過關及交通時間....
在深圳三個人食¥350,普通菜式

上個月我在福田星龍吟日本料理,食放題,二人都一千多....有啲人話做個facial都成千銀一樣
我只係想帶出一個訊息,啲人成日話深圳好平,我唔覺得,只可以話有平有貴.
點解成日要同香港比,係咁話香港啲嘢貴,其實香港都有平有貴

唔可以就咁話我上深圳做咗啲乜食咗啲乜,跟住就話總價好平.
畀個例子:上$190/下¥110同樣都係榴槤,就咁聽下邊好抵,但完全唔同質素
等於做facial都有好多種層次
attach0/tmp/phpUzkplM
attach1/tmp/php3KKgZF

大宅

wendyaupooh 發表於 24-5-12 11:06

我都有呢個疑問,d人到底用咩去比較。我easter返鄉下,係我住個間酒店中菜廳飲茶( ...

26人飲茶食一千蚊,我都想知喺邊度

我惠州呢度飲茶都可以好平,譬如叫炒米粉,炒河,飽點,煎腸粉呢啲真係又平又大碟.
如果你叫蝦餃,燒賣,鳳爪,排骨,金錢肚分分鐘價錢同香港一樣,甚至貴過

侯爵府

Barbarbarrr 發表於 24-5-11 22:28
搭高鐵都好順利
去到食左酸菜魚 按左摩做埋facial
所有都好滿意

一家4口又或成個家族北上慶祝母親節, 交通費同時間都係成本, 留香港阿媽都話最好.

珍珠宮

虎到金來勳章

mcheungm 發表於 24-5-12 11:25
我唔係唱反調,你計埋車錢,過關及交通時間....
在深圳三個人食¥350,普通菜式

所以我咪話係要同咩比囉,要同一級數先比到,好似之前有人話食海底撈300好貴,香港係無可能食到

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-12 10:15
900元做咁多野都唔算平?!
在香港做個facial都無咗啦!

可能我有要求啩,平唔係我最終嘅目標.
我有錢就做好啲,冇錢我可以完全唔做....
所以我真係要睇內容先至可以講話平定貴
facial都有好多種,2-300也有,再貴都大把多
不能就咁話三百蚊做facial好平.....

大宅

polliebb 發表於 24-5-12 11:38
所以我咪話係要同咩比囉,要同一級數先比到,好似之前有人話食海底撈300好貴,香港係無可能食到
...

國內海底撈食300都話好貴,無言

珊瑚宮

mcheungm 發表於 24-5-12 11:46
可能我有要求啩,平唔係我最終嘅目標.
我有錢就做好啲,冇錢我可以完全唔做....
所以我真係要睇內容先至可以 ...

你講得啱, 就咁講做facial, HK200,300都。

伯爵府

我唔明點解成日要比平貴,鋪租,食材,人工已經唔係一樣,咁比公平咩?你喺香港賺錢大陸洗緊係覺得平啦,你試吓喺大陸賺錢大陸洗,睇吓仲覺唔覺得平?服務都還可以比較...

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊