婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

原帖由 c雅 於 09-6-24 23:13 發表

我覺得好有趣同好笑既係: 結婚既主角應該係一對新人,唔明點解d 99一定要搶過個新娘風頭先開心...你結婚咩ar 99!?:;pppp:

我99成世都覺得呢個世界佢最好、最叻、最勁、最靚、最巴閉、最識野…總之就係「世界之最」啦!

伯爵府

原帖由 梓軒媽咪 於 09-6-25 04:18 發表
我99知道我地結婚....
99:真係結婚返屋企食餐飯咪得囉....... ...

我99最初係諗住飯都唔駛食,註左冊就算,我c6問佢:點可以咁鬼祟架?

男爵府

我個時話要150打餅(我親戚及朋友多,有d朋友又無請飲,同埋我個時做補習,諗住換d餅返去俾小朋友食),我99知道後,居然問c6攞我媽咪既電話(頂!個c6又俾喎),跟住打俾我媽咪,話70打夠啦!又有唐餅(我女家都擺10圍喎!)
我個下嬲到震,個d禮c6話俾99,ok!個仔係佢既,佢要都唔關我事!
幾年後,我個仔出世啦!滿月個d禮又係佢袋,我個下真係 想用粗口鬧佢呀!(我62俾左2萬蚊阿仔滿月,99可以同c6講"你老豆都俾左錢你找數啦!個d禮係你老豆架啦!),我咪話c6羅,個時你結婚阿爺夠俾10圍酒錢你啦,又唔見你阿媽俾返你阿爺!所以宜家叫我對多99一陣,我就諗返個日佢講d所有野!我同c6講,對你阿媽半日就得,對成日我驚我忍唔住黑面架!

公爵府

好媽媽勳章

你99都真係幾唔清楚你C6既財政狀況喎!好彩仲有你頂住咋
原帖由 ac321 於 09-6-24 21:54 發表
We guess:
My 99 worried that his son (my husband) would spend $ to marry me.......... (or give 禮金 to my parents)
Therefore, she use all his son's $ on herself before we got marry!
And finally, I ( ...

公爵府

好媽媽勳章

咪係囉,所以我同C6嬲到爆!覺得99真係好唔尊重我地!講真,佢驚我地唔還錢o者,咪最多將d人情拆晒,0之後mark底,at least俾我地知道d親戚封幾多人情俾我地嘛,佢呢樣野無做,先至激C我同C6,而且仲要第二朝一早就拎d錢去銀行(我99屋企附近無銀行架,最近要搭車),好明顯驚死d錢會唔見甘!
原帖由 ac321 於 09-6-24 21:57 發表
I think that it is very impolite to do that!!!!!
Remember that: never let your 99 to keep your $.

大宅

原帖由 hinhofion 於 09-6-25 07:47 發表
做過d乜?係乜q都冇做,講一句我乜都唔識就算,但係佢自己同個女嫁個陣,就乜q都做齊woo:;pppp: 真係神奇

我都係, 奶奶一句"唔識", 就乜都無, 連過大禮都係我自己買嘢, 自己PACK好, 自己送到男家, 之後由我老公送番我屋企.....點知, 到姑仔嫁時, 嘩, 佢要求就多到連間屋都要裝修埋, 難道係間歇性失憶?

公爵府

好媽媽勳章

唉...本身我C6住開唐樓既,結婚前先買新樓,C6原本諗住可以問6299借錢結婚(借幾萬咋),之後咪有d錢換過d傢俬囉(唔係換咩新傢俬,因為阿媽話結婚要換床,同埋個衣櫃之前for C6 1個,唔夠大要換),點知後尾C6見6299甘care錢,都係問左佢借3萬黎for spare,果陣6299明知C6無錢,仲迫C6換過d傢俬,C6話唔換啦,仲大大聲係尖沙咀度話:"你快d換過晒d傢俬啦,你阿媽我今日帶定d錢黎,駛幾多錢,我無所謂架,你地咪買囉,遲d先還俾我啦!"我同C6聽到O晒咀,99把聲又勁大,成街人都知我地要問99借,而且我地最唔like佢講到好動聽之後突然加句:"還d先還俾我啦",真係激C
原帖由 ac321 於 09-6-24 22:14 發表
明知個仔岩岩買左樓結婚
=> not bad la....... at least you can lived in a new flat when you got marry!

My husband bought his first flat and let my 99's family to live there when he just worked. =>this ...

公爵府

好媽媽勳章

你真係好好彩呀,有個甘尊重你既99!我99果陣不停甘彈3彈4,又話呢樣唔好、果樣唔好,但又唔係佢俾錢!我阿爸阿媽係超奄尖既人,佢地都無彈過我地1句
原帖由 viscattery 於 09-6-24 22:58 發表
wah.. so terrible... My 99 bought me jewellery,pay for our wedding and she respect almost all of our decision, only argue with my hubby for some seat arrangement .. but I think that's no big deal at ...

公爵府

好媽媽勳章

我果陣又係甘丫!我果陣結婚,係C6俾錢既,佢都係想去酒店擺,甘雖然d錢係C6俾,但佢係孝順仔都同6299相商一下,99知道我地決定係酒店擺(果陣未決定邊間架),佢已經黑晒面,又話:"酒店有乜好"之類既說話,又迫我地跟姑9結婚果陣擺酒既酒樓擺,點知C6知道就話:"你究竟知唔知XX(姑9既名)果陣擺酒果間幾錢圍架?你乜都唔知架啦,我話你知,我依家決定左係酒店擺架啦,唔會改!"哈,估唔到C6會甘講,99即無聲出扮死狗甘話:"我都係俾下意見o者!",之後我問返C6,姑9果陣擺酒果間野點架?C6就話:"又貴、又唔好食,仲要係酒樓,一圍酒席等於酒店價錢呀!"怪唔之得C6甘嬲啦!
原帖由 alicemic 於 09-6-24 23:02 發表
都無咩野既! 因為結婚d錢都係我哋自己比,我想自己既婚禮好d,搵間酒店擺,我知佢都有唔開心覺得我好豪,不過我無理佢(我當時唔知,因c6無講) 但d錢係我哋自己儲,佢管唔到! 仲有幾句好難聽既說話,不過唔係直接同我講。 其實當時好 ...

公爵府

好媽媽勳章

你真係好勁呀!我果陣又係自已一腳踢,因為我C6係大陸做野,想幫手都唔得!不過你都好好彩,就算甘忙甘辛苦都起碼有個難忘既wedding,又有家姐幫手!我呢,無人幫手,仲要有一個非常"難忘"既慘痛wedding
原帖由 bmuimami 於 09-6-25 00:22 發表
I get married 1x yrs ago, in that time I'm an early 20 girl, but handle all matters like booking hotel banquet, buying a new flat,(need decoration, I contact C Fu also) coordinate honey moon, stayed o ...

公爵府

好媽媽勳章

我99咪又甘,開頭問我阿媽要幾多禮金、要幾多圍、餅卡要幾多...我阿媽問我係咪99俾錢?因為聽佢甘講,仲以為99俾晒...其實係我C6俾晒囉!我阿媽話我99好唔尊重我C6,因為錢係C6俾,應該由佢傾,甘大家可以就返d錢嘛!嘩...你99無俾金器你甘衰?我99有錢過我阿媽好多,但佢只係象徵式甘送左1對龍鳳金厄俾我咋
原帖由 elaine815 於 09-6-25 00:46 發表
我99 開頭問左我一次我阿媽要幾多禮金要幾多圍.......佢比......最後咩都冇比...問都冇再問..

到結婚先叫佢d女同我講......冇金器比我..咩都冇嫁......嬲到我同我媽死 ...

公爵府

好媽媽勳章

好過無啦!我99一毫子都無support過我地丫,最叻係果句:"你唔夠,我借俾你啦!"
原帖由 bmuimami 於 09-6-25 00:52 發表
TO #26 sister:
May I know why? U mean I have financial support from my 6299? Hotel banquet was just a 3+ stars one ar...62 support a portion only, and the new flat 99 support downpayment only ...

公爵府

好媽媽勳章

你6299真係唔話得啦!起碼佢有心嘛!
原帖由 我愛Corina 於 09-6-25 01:29 發表
我結婚果陣99 offer左好多野比我...

不過我乜都冇要,因為佢offer比我果d野差唔多全部返hk攪,我唔想攪,雖然係佢地全包,但因為自己無錢,唔想攪咁多野..所以好簡單咁係呢邊食幾圍...

6299比左部份禮金+買首飾比我+過 ...

公爵府

好媽媽勳章

甘你99又真係對你地唔錯丫!我99果陣明知C6無咩錢結婚(當然夠擺酒),但我99話要搞大佢,成日叫我C6買呢樣買果樣,我同C6當時心諗,我地只係想簡簡單單擺十幾圍酒就算,點知俾隻99左彈右彈,搞到我地out晒budget
原帖由 stkyo 於 09-6-25 03:16 發表
咁我奶奶算叫對我唔錯架喇!

個陣我地結婚,真係無錢架,連結婚戒子都無買,諗住求其註冊,點知99話要擺酒,攪大佢,咁我地講明無錢架,反正請既都係佢朋友。。。結果99比錢擺左30圍,5圍我媽咪要左,其中一圍我地主人家坐,即係得4圍請朋 ...

公爵府

好媽媽勳章

我99初初知道我同C6結婚,都話就其擺幾圍就算,當然無可能啦,我d親戚都有10圍啦,之後同我阿媽傾,又話要搞大佢(梗係啦,佢一毫子都無出)!你就慘d,連龍鳳金厄都係你C6買
原帖由 梓軒媽咪 於 09-6-25 04:18 發表
我99知道我地結婚....
99:真係結婚返屋企食餐飯咪得囉.......
佢當我係咩?
當然最後更係唔係食飯就算啦 99佢咩都無幫手.
...

公爵府

好媽媽勳章

甘都得,佢當你係阿四呀?
原帖由 FM94.8 於 09-6-25 10:31 發表

即是過佐個晚就係我做lor

公爵府

好媽媽勳章

haha...你做得好好呀!我果陣約埋2邊父母出黎傾野嘛,我99又係成日話佢地鄉下興XXX、興XXX,要我阿爸阿媽做到足,之後好啦,我阿媽都唔係好蝦既,同樣要求返XXX同XXX,點知99竟然話:"我地鄉下興封利是就得架啦!"我阿媽嬲到爆,點解你就要求我阿媽去均港九新界買你話你鄉下興既野,但我阿媽要求果d,你就話一封利是就得?我阿媽唔係人咩!
原帖由 Mrs.Fan 於 09-6-25 10:52 發表
一講到$$$就話佢地鄉例唔興比(例如:比金器就淨係比新郎,唔會比新娘,又叫唔好過大禮,可以慳$慳功夫) 仲話佢地鄉例新郎嚟接新娘唔使斟茶比女家人飲 我同我老公講,你嚟到唔斟都的話,我去你男家你亞媽一樣 ...

公爵府

好媽媽勳章

唉...邊會諗到99會唱自已個寶貝仔丫,所以我C6知道99唱自已之後,都好嬲架,因為C6覺得又唔係問99借好多錢(借左3萬度)!事源我前老闆係我C6既姐夫,佢不嬲唔like我C6,所以知道我C6問99借錢結婚就捉住我黎吋:"乜你地結婚好等錢駛咩?不過唔緊要啦,你地問99拎囉,佢實唔駛你地還架喎!"我嬲到爆丫,所以我結完婚之後就即刻quit左份工啦,唔想再見到C6個口臭姐夫
原帖由 irene_the_pooh 於 09-6-25 12:10 發表

男爵府

大廚勳章

我99做過GE野多囉
攪攪陣,五時花六時變
壓我價(禮金),但老公一早已同我媽媽講好左
上我屋企檢視我喲野,跟住畀說話我聽
無中生有,亂噏廿四
鬧我媽媽攪到個仔唔聽佢講

公爵府

好媽媽勳章

me 2,我覺得我99有公主病!我99都成日覺得自已最巴閉、最識野,佢仲成日單打我:"乜你阿媽唔識架?"sorry呀99,我阿媽唔係唔識,只係我唔想同你講落下,咪話:"唔知喎!"甘囉
原帖由 irene_the_pooh 於 09-6-25 12:13 發表

我99成世都覺得呢個世界佢最好、最叻、最勁、最靚、最巴閉、最識野…總之就係「世界之最」啦!

首頁
12345...8

尾頁

跳至