論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Yes. I will terminate her tomorrow, but my husband does not support me.

原帖由 covermark 於 09-7-12 16:48 發表
finayang,

你呢個工人應該一早就炒,正一妹仔大過主人婆!!
攪到好似你要聽佢既instruction 同rules 咁,邊個出糧比邊個?有無九菜?

男爵府

原帖由 bonbon16 於 09-7-10 14:04 發表

totally agree!!!
我系bb4個月時請第一個工人,見佢好錫bb而bb有好癡身,所以工人只系負責湊仔仔同做簡單家務,但一黎時已講明到仔仔會行會走就要做番晒所有野:包括去超市買野,煮飯、洗車同間屋要乾淨...,我地有要求 ...

工人如果由吾忙, 變忙D, 就好易出事, 第一個工人起初係自已訓,, 大B跟我地訓, 到細女要出世, 大B跟番工人訓, , 佢就有問題了, 最後都係提早完約~~

禁止訪問

複式洋房

我家中工人一聽到我打算裝cam for nb bb, 便好快暗示想唔做, 但佢只來了一星期, 又話佢d朋友講, 咁唔信佢, 就唔好請啦....
我而家都煩緊....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 colorfashion 於 09-7-13 02:11 發表
其實點為之好工人, 每人定義不同, 有人覺得湊掂小朋友, 家務求其, 都可以接受, 有人覺得要醒目自動波工作便是好工人....真係因人而義

比你地揀你會揀
1. 非常醒目, 記性好, 聰明, 會自動波工作, 曉煮飯湊b做家務叻. ...

我會揀 1

我好懶, 唔鍾意教工人, 佢自己搞掂d野, 我接受到, 就多數唔會點理佢. 而且你都話佢湊b叻, 咁, 佢既方法即係無問題啦? 我自問做家務煮飯都唔叻, 湊bb都係so far so good. 所以, 我盡量都會俾工人自己做. 好在我個工人同我有商有量...

唔叻果d工人, 話要教, 但係, 教得幾多? 發生事時要講應變能力, 唔可以要我廿四小時監視住佢.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 pamababy 於 09-7-13 05:03 發表
我家中工人一聽到我打算裝cam for nb bb, 便好快暗示想唔做, 但佢只來了一星期, 又話佢d朋友講, 咁唔信佢, 就唔好請啦....
我而家都煩緊....

其實係個工人傻啫.
依家好多家庭都裝cam架啦, 咁簡單方便.
佢唔做咪唔好做囉....
我唔會為左怕佢唔做而放唔裝架喎...

複式洋房

My ex-maid is type 1 whom I choose not to renew her contract. And my current maid is type 2 whom I regret to hire her!

My ex-maid speaks good english who has worked in Singapore for many years for 2 foreigner families. Cooks very well and has experience in training kids. Her main problem is lazy and telling lies with cover-ups. But the key reason of not renewing her is we found that she wants to apply to Canada. Anyway, she has a lot of choice and now working in rich family of $4XXX per month. We miss her much especially she can manage my kid well whom we communicate well with (as both of us speaks fast and need fast response).

My new maid cannot manage my kid. Speaks slow, acts slow and single tasking. Although we want her to finish job fast and sleep fast (which my ex-maid can go to back by 10pm), she cannot sleep till 12.30am!! And she cannot wake my kid up for more than an hour.

We have no patience to talk to her especially she keeps telling us she works well with my kid. As we told her, result is what we want. You don't need to mention to us of what you have achieved.

Compare with the ex-maid, she is definitely incapacable who does not really know. Her birthday is coming who keeps reminding us!!!!!

大宅

原帖由 zozo2005 於 09-7-12 23:19 發表

工人如果由吾忙, 變忙D, 就好易出事, 第一個工人起初係自已訓,, 大B跟我地訓, 到細女要出世, 大B跟番工人訓, , 佢就有問題了, 最後都係提早完約~~

我都明,但有始至終,我都唔覺得佢忙囉,我地一放工,佢就系完全唔駛理我仔仔,仔仔又跟我地訓,好多時我地仲系6點就到屋企,然後帶左仔仔落公園!平時仔仔訓到10點先起身,下午就會訓1.5-2個鐘,我地諗極都唔明點解第一個工人做唔到我地要求,唯一解釋系 : ;懶囉!
我之後有試過一個做同一個顧主做左8年既,以為系好野,點知黎左兩日我就叫佢走喇,到左煮飯時,我諗住教佢煮我地平時食開既送,但佢系翹埋對手企系我隔離,跟住洗米時叫我唔駛洗佢份,因為之前顧主大部份時間系食火鍋,所以慣左唔食飯!諗住各人起好,都算喇,點知第二日下午,我系個cam度見到個畫面,我都唔敢相信,佢竟然擰左自己張被同我仔仔訓埋一齊,連我打電話番去都唔聽喎!
所以兩日我就叫佢走喇,哇,甘點頂呀!佢已經比舊顧主縱到好似自己人甘,我自問就唔得喇!

首頁

尾頁

跳至