論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 FA8866 於 09-7-22 15:54 發表

如果您地識一d團體係可以join埋一齊去的,我地都無問題,但行動及目標必須一致.
義工隊並唔係一個組織,我地唔可以申請遊行,一定要有人幫手申請,而我地宗旨係合理公平地保障僱傭,並唔係要刻薄佢地,所以如要求 ...

FA FA你講得好啱,如果有遊行或者活動,無論我幾唔得閒,一定會參加,我之所以提議不如大家聯署封信去中央,都知可能結果無咩,但係起碼中央知道有件咁既事,喺同曾特首傾偈時,可能會提起,令曾特首有印像,做多幾次就會由小事變大事,中央會問多兩句,當然遊行都唔可以停止,遊行好重要,中央有專門部門每日監察香港遊行情況向上頭報告,其實可以多管齊下咁去做。

其實近期除咗經血炒菜,最令人激氣既係女傭帶埋僱主囡囡去開房兼令囡囡俾人搞埋,但最後個女傭可以無事放返出嚟,咁意味佢無罪可以再喺香港搵工,而下一個受害者又係我哋其中一份子,呢一點好嚴重,我哋大部份係因為仔女先請工人,但反而將仔女置於地獄式既生活之中,我哋仲要支付咁多既金錢同精神,可唔可以要求呢啲涉及風化,尤其對幼童既要重判,我想信如果係曾蔭權個女俾人咁搞,個外傭一定唔係咁判囉!!簡直無天理,我唔使要求佢哋減人工減福利,我只要求佢哋犯法應一視同仁去判,無成日帶住自己一副身世可憐相,博取社會大部份人同情,連殺人都要俾人話係被殺果個有問題先。

大宅

UP

大宅

真係得咁少人會支持?... 唔好啦... 大家唔可以比個 post 沈架? 我地要爭取呀... 就算你地來緊可能會唔再用工人, 你既家人朋友都有機會, 點解唔打鐵趁熱, 做 d 嘢比個政府睇下呢?

大宅

up

~~MAG~~

洋房

唔好得個講字,我呢世人未試過游行,9月前任何一個星期日我都會參加,總會發動身邊朋友一起參加.

珍珠宮

呀女放暑假, 唔洗趕住返屋企check功課, 衣家我晚晚都ok得閒架~~ 預我啦!! FA 有我手提啊!!

大宅

點解次次工人好多人, 我們甘少 ?
我們都要面對一的好現實的問題:

工人
1. 假期好得閑
2. 放假時大班人, 集中地, 工會號召好易.
3. 大把工會吸實找$, 一出機場, 工人被好多工會俾傅單
4. 工人係呢處, 出鏡唔怕羞
...

我們
1. 大部份媽咪返工, 湊仔, 真係好多忙到透唔到氣
2. 的工人衰到激c, 都係忍, 真係自己忙到無時間瞓 (我見真有呢的)
3. 家中男人費事理, 可能覺得女人煩tim
4. 唔用工人的, 認為我們都唔慌好, 一定係主人衰工人先甘
5. 大家無集中地, 好難推廣活動
6. 好多人唔想上鏡
....

無論我們幾甘激氣, 都一定要面對呢的好實在的問題,
唔係, 好多時雷聲大雨點少, 反而打擊左好多見義勇為的媽咪...
遊行, 當然好, 大家都要諗, 點解雷曼甘多人遊甘多次 ?
因好多又係退休人士, 有的是時間...
我們媽咪, 好多係無時間, 甘用呢個方法真係會挑戰難度, 不易回應....

我有諗, 什麼人最痛--->請工人的--->大部份太太--->女人---->最多係邊到出現, 又集中--->婦女團體--->

我們係咪集中火力去呢的地方做宣傳, 做推廣, 做起義 ???

樓主好有創意, 我欣賞 !
甘如果係用信, 簽名, 或e-mail, 收集人名, 又是否可以呢, 係咪可以寫身分證no. 又有效計人頭 ?
如果係不需要太太們花太多時間, 我相信會好多人同意...

我暫時諗到呢的, 有咩可幫手, 我都可以...
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

醒目開學勳章

enahau,

唉... 你講呢2個cases 我都有諗如果發生响我屋企會點算呢 ?

工人斬僱主呢個case 我由果日開始都唔敢再大聲小小同工人講嘢, 我重同呀女講叫佢以後唔好鬧姐姐&對姐姐無禮貌呢, 我好驚姐姐會突然間shot 咗斬呀女, 呀女又唔夠佢打.... !

至於工人帶埋小妹妹去開房呢個case, 我呢2日都有問呀女姐姐有無帶佢去街呀,有無响帶佢上summer course時或放學後去行街呀咁....

呢D cases 都判工人無罪我都唔知應該點講,
點解我地香港政府無幫我地自己香港人, 反而重放呢D毫無人性、 冷血、變態....嘅人可以响香港再犯罪....

我舉腳贊成簽名行動 + 遊行 !

原帖由 enahau 於 09-7-23 13:15 發表

FA FA你講得好啱,如果有遊行或者活動,無論我幾唔得閒,一定會參加,我之所以提議不如大家聯署封信去中央,都知可能結果無咩,但係起碼中央知道有件咁既事,喺同曾特首傾偈時,可能會提起,令曾特首有印像,做多幾次就會由小事變大事,中 ...

別墅

原帖由 rosan, 於 09-7-23 20:16 發表
點解次次工人好多人, 我們甘少 ?
我們都要面對一的好現實的問題:

工人
1. 假期好得閑
2. 放假時大班人, 集中地, 工會號召好易.
3. 大把工會吸實找$, 一出機場, 工人被好多工會俾傅單
4. 工人係呢處, 出鏡唔怕羞
... ...

您講得好好!這的確很難很難!但越逃避,它們就越放肆!日後只有沒完沒了的誣告、沒完沒了的息事寧人和沒完沒了的賠償!!!精神和金錢的浪費,愧對家人子女!
外傭的本質好壞,我們沒辦法,只求外傭政策對僱主也有公平保障!
請得到好的外傭的僱主,絕大部份是你好運!請你們想想還有很多善良守法的僱主,被它們誣告所受的壓力!!!

請你們理性一點,我們只想指出香港外傭政策的不當及傾斜!並不是談論它們離鄉別井的哀愁!感情蓋過一齊的表達!

外傭本質就是給僱主在合約期內履行照顧老人幼兒、料理家務、給僱主無慮出外工作!僱主亦要履行合約內的工資等條款;所以一齊外傭在職期內懷孕、借財務、誣告等行為已嚴重違反以上基本原則,給僱主添煩添亂!!!

所以請你們(家‧僱同行之流)等別好心做壞事!!!

別墅

push!

原帖由 PansyMummy 於 09-7-23 20:32 發表
enahau,

唉... 你講呢2個cases 我都有諗如果發生响我屋企會點算呢 ?

工人斬僱主呢個case 我由果日開始都唔敢再大聲小小同工人講嘢, 我重同呀女講叫 ...

子爵府

若有遊行及簽名活動我都會支持!

大宅

我會支持!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

大大力支持。。請各位媽咪熱烈支持,承諾並承擔行動!!

(点解咁少人既?)

伯爵府

預埋我呀!

大宅

請問幾時?要點做?可以點做?

原帖由 JSJ 於 09-7-23 23:57 發表
我會支持!

伯爵府

keep going, i won't let this post disappear!!

複式洋房

Support !!!! 游行. 任何一個星期日我都會參加.

伯爵府

好媽媽勳章

可以好似垃圾會選舉咁在街邊叫人簽名嗎??如果星期日帶埋小朋友去係咪仲好d呢~
support!!!!!!!!

複式洋房

聯署我都會支持,但我覺得冇用,最有用是遊行抗議,

無論人多人小,但都是有power的,通知報社,提高社

會壓力, 我定會出席.需然我還不是顧主,但我也是家

長,我覺得外傭條例對本港家庭一点兒保障也沒有,實

在不公, 同香港顧傭條例完全兩全兩個版本.

父母疏忽照顧幼兒就可以告, 家傭疏忽就沒有實質證

據. 這是甚麼食屎法律,就因外傭有工會支持打官私,

港人沒錢無人撐...????

遊行預我三份..

這是一單過去了的新聞

子爵府

UP! UP!

首頁

尾頁

跳至