夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

tinlingyuetka :

同d fd出街shopping下 (never la, impossible! Who's look after daughter?) 都有試過問 c6 收吓假, normally 佢 1 week 1 day off but usually we will stay at home, just sometimes 我會出去幾個鐘, 試過叫佢比2,3佰蚊我出吓街, 佢話: 我都冇$喎, 妳話要出吓去咁妳緊係有$ 先話要去架啦!....x^%*@^#*$)_%*(

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 37# babyjamie2007 的文章

佢可能收埋唔少,所以仲未比bank statement 你

伯爵府

你應該講到明點分配先resign。
Anyway,我覺得情況不是大家想像咁差。最多都系距態度差D. 因為距幫你還緊$3000俾你屋企。 每個月等於俾左$6000你。 距搵$22,000一個月,$9600租金,$6000俾你同你屋企,咁已經去左$15,600, 仲要俾燈油火蠟電話費($1,200),距自己都系得$5,400, 要搭車,中午lunch。我覺得你最多都系可以叫距俾多幾百蚊俾你。再唔系,你offer叫距晚上返屋企食,同埋你整lunch box俾距帶,咁就大家都可以省D。

主要解決問題既辦法系,你起碼都要搵份part time 幫補下。如果我系你,我會靜靜地搵返可以系屋企做既part time。一個月搵多2000蚊,咁就唔需要求距求得咁辛苦。 我覺得FTM都系一份工作,錢2公婆可以商量,但我不會容許距俾面色我睇。我不是begger,做FTM系大家商量既結果,系有尊嚴,也不是工人。

大宅

三千蚊其實睇你點用~如果真係好唔夠用就同老公傾下...兩夫妻最緊要心平氣和溝通下!可能他都有難處呢?

大宅

原帖由 babyjamie2007 於 10-3-23 00:18 發表
tinlingyuetka :

同d fd出街shopping下 (never la, impossible! Who's look after daughter?) 都有試過問 c6 收吓假, normally 佢 1 week 1 day off but usually we will stay at home, just sometimes 我會出去幾 ...
其實你老公又的確有d難處的~(婚後的財方面)~ 但好笑的係婚前都無去旅行??????? never去旅行??????? 要批的係佢態度, 佢錢或許有困難, 但係俾你放1, 兩日假好難咩 ! 佢而家可能覺得你係負擔黎, 因為佢係出面受氣都係洗五千幾, 尼個數對工作的人黎講岩岩夠洗, 或者佢連同fd出街買野, 吹水都無以前咁爽~ 你知啦, d男人, 鍾意買最新高科技的野, 而佢五千幾, 都未必跟得出做仔的時後~ 所以呢, 就心入面有不滿~ 咁有不滿呢, 當然係向你尼個受得佢氣的老婆發洩啦~ 對出面的人要面子唔得孤寒, 但係對自己老婆個女就......... 你都係做下係屋企的parttime啦~~~ 一個月揾幾千都好呀~

大宅

原帖由 大豬既老婆 於 10-3-23 01:14 發表
你應該講到明點分配先resign。
Anyway,我覺得情況不是大家想像咁差。最多都系距態度差D. 因為距幫你還緊$3000俾你屋企。 每個月等於俾左$6000你。 距搵$22,000一個月,$9600租金,$6000俾你同你屋企,咁已經去左$15,600, 仲 ...

無錯, ftm都係一份工, 係好有責任的工~
雖然我唔係ftm, 但都老公養緊, 佢都未試過俾面色我睇~ 最多係鍾意我係朋友面前俾面佢, 幫佢夾餸~
所以呢, 做ftm咁偉大, 絕對係可以抬起頭來爭取自己面子~
不過話時話, 你地屋企都應該積谷防饑, 重心係老公度, 女又細, 萬一失業(大吉利是)或者有咩頭暈身興......都好有個錢係袋呀~

珍珠宮

原帖由 babyjamie2007 於 10-3-22 21:36 發表
每月有9.6K 係租屋, 以前我有做野 (15K), 阿B 雜費 and 家庭用品我比 (奶粉尿片多數佢比), 工人佢比, 不幸用左5個工人(有印有菲)都超有問題, 最後佢問我可否放棄份工自己湊, 當時同佢講明我冇工 = no income, 佢話大 ...

我覺得9.6k 係租屋, 太貴啦, 搵啲5k左右既屋住啦, 每月有4k剩咪好夠用囉; 一係就你出返黎做嘢啦, 一個家庭得22k, 重要交9.6k租, 真係好唔夠囉!一係你就同娘家商量下, 每月還1k, 咁你每月咪有5k用囉!

好好過每一天......

侯爵府

好媽媽勳章

On the other hand, your husband:
22k - 9.6k (rent) - 3k (you) - 3k (your parents)
how about other expenses ? who paid?

P.S. I don't think he is a good husband or father. It is because he is not a good 'son' (he don't give $ to his parents now, he won't give $ to you and your family too)

原帖由 jacquesau 於 10-3-23 10:11 發表

我覺得9.6k 係租屋, 太貴啦, 搵啲5k左右既屋住啦, 每月有4k剩咪好夠用囉; 一係就你出返黎做嘢啦, 一個家庭得22k, 重要交9.6k租, 真係好唔夠囉!一係你就同娘家商量下, 每月還1k, 咁你每月咪有5k用囉! ...

大宅

原帖由 ac321 於 10-3-23 10:29 發表
On the other hand, your husband:
22k - 9.6k (rent) - 3k (you) - 3k (your parents)
how about other expenses ? who paid?

P.S. I don't think he is a good husband or father. It is because he is not a go ...
係喎, 佢果邊的家用呢? 計少左tim~~~ 件事好似愈來愈清楚~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主會唔會考慮送囡囡去全日制幼兒園,然後出番嚟做嘢,再搬去平租嘅地方....
其實你都唔好嬲你c6啦,其實22k供成家真係有d困難架,
屋租 $9600
水電煤 $1000
MPF $1000
家用 $3000
比外家 $3000
實質佢剩$4400
不過,佢比$3000你仲要買日用品又真係唔係好夠,不如好好同C6傾吓,首先要比佢知你知佢困難,但亦要比佢知你難處,如果唔好好計劃,你囡囡3歲要返學仲加大你們負擔呀

複式洋房

您地個個都好好心幫我分析, 多謝呀~
1. 佢parents 已經唔係度
2. 我以前借 Bank Personal Loan (under my name)幫屋企, so 3K is a must to pay every month.
3. no travel before marry cos' my previous job was so busy and not allowed me to take leave. Even take leave, i will be super busy / OT afterward.
4. My daughter will start K1 on the up coming September.
5. I already says I want to get back to work since CNY just waiting for his bank statement for applying a maid.
6. 佢以前同佢 sister 住開, 不嬲 sister take care 佢, 以前佢哋屋租係 50/50, 還有佢好要面及不嬲住開有 club house 嘅屋, 佢話返唔到轉頭。(以前佢租10K, 再之前租 16K ) cos' share with his sister. Now, we're living 9.6K is the lower price for him!!!!

我18歲已經自己搬出泥住, 我好獨立, used to face problems by myself. 以前自己住唐樓 8/F 都好開心。

男爵府

我都有3千一個月,但唔係一次過俾,而係老公日日俾一百蚊我自己食早同午餐,屋企野同其他野佢俾錢

男爵府

原帖由 芝士腸 於 10-3-23 14:11 發表
我都有3千一個月,但唔係一次過俾,而係老公日日俾一百蚊我自己食早同午餐,屋企野同其他野佢俾錢

您係ft mun, 點解唔一次過比您ga?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都就來做FTM, 其實我都唔係好知老公比既家人應該點分配and夠唔夠.

佢話比$8000我, 包水電熂管埋費, 自己手提電話費, bb既尿片, 我餵人奶希望盡量唔洗補奶粉.

每星期我希望煮5餐晚飯煲2次湯, 另外我都想keep住每月比我mami $1000飲茶, touch wood阿b有事睇醫生我都盡量想自己係家用到扣唔想同佢計.

買Supermarket野就講好如買大量e.g. 油/米/廁紙……個d就星期六一齊去佢比, 如果太濕碎我都想自己比返.

我都唔想我唔夠錢用問佢拎多d佢黑面, 所以想計好d條數.

當然如果可以希望可以儲到小小私已….

男爵府

原帖由 isa_ty 於 10-3-23 14:24 發表
我都就來做FTM, 其實我都唔係好知老公比既家人應該點分配and夠唔夠.

佢話比$8000我, 包水電熂管埋費, 自己手提電話費, bb既尿片, 我餵人奶希望盡量唔洗補奶粉.

每星期我希望煮5餐晚飯煲2次湯, 另外我都想keep住每 ...

我同您都好似, 都可能會做 FT mun, 老公份糧減晒佢支出及供樓, 會比$8500, 包水電煤管理費及保險, 另唔會比相方父母... 我餵人奶, 所以只需買尿片, 咁扣晒都仲有$6000, 包買餸及屋企日用品, 好似岩岩好咁….所以呢家我仲諗緊, 仲未RESIGN….

珍珠宮

原帖由 babyjamie2007 於 10-3-23 14:04 發表
您地個個都好好心幫我分析, 多謝呀~
1. 佢parents 已經唔係度
2. 我以前借 Bank Personal Loan (under my name)幫屋企, so 3K is a must to pay every month.
3. no travel before marry cos' my previous job was s ...

sorry, 你老公咁要面就真係無法子啦, 搵22k住10k既屋, 你話係自己樓供緊都話, 幫人供屋, 簡直係倒錢落海.....

你問下佢有無諗住買樓, 要買樓就要面對現實, 可下咩叫做量力而為.....

我老闆月入85k都係住10k既樓咋!

珍珠宮

原帖由 isa_ty 於 10-3-23 14:24 發表

佢話比$8000我, 包水電熂管埋費, 自己手提電話費, bb
尿片 , 我餵人奶希望盡量唔洗補奶粉 .

每星期我希望煮5餐晚飯煲2次湯, 另外我都想keep住每月比我mami $1000飲茶, touch wood阿b有事睇醫生我都盡量想自己係家用到扣唔想同佢計.

買Supermarket野就講好如買大量e.g. 油/米/廁紙……個d就星期六一齊去佢比, 如果太濕碎我都想自己比返.

我都唔想我唔夠錢用問佢拎多d佢黑面, 所以想計好d條數.

當然如果可以希望可以儲到小小私已….

水電熂管埋費, 自己手提電話費= 1k
bb尿片+ 雜費 + 睇醫生 = 1k
每月比我mami $1000飲茶 = 1k
煮5餐晚飯煲2次湯 (即20餐飯8次湯 平均1餐飯預50, 一煲湯預100) = 1.8k
剩返既3.2k 就係你既lunch +零用啦.....

p.s. 兩個大人食一餐飯, 20蚊排骨+10蚊菜, 應該好夠, 有時買下鮮魚就預30-40蚊啦, 唔煲湯滾湯都得架, 番茄薯仔滾排骨/牛肉/"還"魚 都係30蚊, 所以我計平均一餐要50蚊買餸錢.....

複式洋房

isa_ty (isabella) and cc1549:
if 6K is only just ok, you wont have too much extra.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 jacquesau 於 10-3-23 14:37 發表

sorry, 你老公咁要面就真係無法子啦, 搵22k住10k既屋, 你話係自己樓供緊都話, 幫人供屋, 簡直係倒錢落海.....

你問下佢有無諗住買樓, 要買樓就要面對現實, 可下咩叫做量力而為.....

我老闆月入85k都係住10k既樓 ...

yesyes,好同意你的講法.

複式洋房

jacquesau: 同佢提過不如買D 細細哋住住先, 起碼唔洗幫人供樓, 唔洗煩人哋加租, 唔洗成日搬泥搬去吖!!! 佢話鬼唔知牙, 去邊度揾手期?.......

首頁
12345...7

尾頁

跳至