自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

book 左酒店2日1夜慶祝生日呀...
人地諗住陽光與海灘架嘛!!!

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

如果要打風, 就快d啦!
唔想去到星期五六日先打風 ...

珊瑚宮

畀面勳章

原帖由 bowling2004 於 10-7-19 22:22 發表
未知㗎, 上面個風未成形, 不過係同一個風圈入面. 有可能會產生滕原效應㗎. 要睇吓佢點發展. 呢d天文台都預計唔倒㗎.

什麼是「藤原效應」?撰文:孔繁耀「藤原效應」源於日本藤原(Fujiwhara)博士於1921至23年一系列的渦旋實驗及觀測。他發現兩個距離很近的氣旋性渦旋會受到對方的影響,互相沿著兩者中心所形成的軸線心,呈氣旋性方向移動。兩個渦旋並有彼此接近及合併的趨勢。
在氣象學上,「藤原效應」應用於雙熱帶氣旋的相互作用上。一般來說,兩個熱帶氣旋相距約12緯距(約1350公里)時便可能產生相互影響。當這效應出現時,兩熱帶氣旋會沿著軸心依逆時針方向(在北半球)相互旋轉(圖一)。軸心並非一定在軸線的中間位置,較強的熱帶氣旋會支配著較弱的熱帶氣旋的路徑。雙熱帶氣旋的相互作用會因受外圍大尺度天氣系統更強的影響、其中一方減弱或被合併而結束。天文台的研究顯示若雙熱帶氣旋維持在1200公里以上的距離,其合併的機會不大。

圖一:熱帶氣旋的相互作用
這次應不會有明顯的藤原效應出現,因為強度和環流範圍都小,要靠得很近(約500公里)才可能出現牽引。

東海的05W對燦都的影響,應該在於前者使副高這兩天未能有效西伸,讓燦都能向偏北方向移動。

子爵府

畀面勳章

唔該, 唔好星期三夜晚8號呀..
我有好重要既野要做..唔想delay呀...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

依家1號風球都未掛, 應該唔會明晚8號掛.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

1號波la~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 hinwaimama 於 10-7-19 11:37 發表
唔好啦~我囝囝生日正日.....

我女女都係, 仲係第一次過生日添
根據現時路徑, 會唔會8號架???
咪邊度都唔洗去

水晶宮

畀面勳章

多謝你特登quote出嚟話我聽喎..... 因為我都唔係好識.

原帖由 小可愛11 於 10-7-20 11:00 發表

什麼是「藤原效應」?撰文:孔繁耀「藤原效應」源於日本藤原(Fujiwhara)博士於1921至23年一系列的渦旋實驗及觀測。他發現兩個距離很近的氣旋性渦旋會受到對方的影響,互相沿著兩者中心所形成的軸線心,呈氣旋性方向移動。兩個 ...

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

你囡囡都係22/7生日ga??我個囝囝2歲
原帖由 siusum 於 10-7-20 16:51 發表

我女女都係, 仲係第一次過生日添
根據現時路徑, 會唔會8號架???
咪邊度都唔洗去

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 hinwaimama 於 10-7-20 16:58 發表
你囡囡都係22/7生日ga??我個囝囝2歲

我女女1yr...
happy birthday to your son & my baby girl!!!

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

thx~!
happy birthday to ur baby girl
正日我會記得再同你囡囡講
我諗我地好大機會響屋企慶祝.....
原帖由 siusum 於 10-7-20 17:16 發表

我女女1yr...
happy birthday to your son & my baby girl!!!

首頁

尾頁

跳至