自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

菲傭變無能政府代罪羔羊

回到香港後,知道香港這幾天出現了不少反菲言論,網上有人說要把所有菲傭趕走,使菲國立即陷入經濟困境作為報復,又有菲傭在街上被辱罵,一聲聲「奴隸國、僕人國」來作菲國代號。我明白市民對菲國政府和警察的無能的憤怒,我親身體會,但是,這與菲國人民何干呢?難道我們都忘了被歧視的滋味嗎?香港曾是長久被殖民的一個社會,華人在體制上和生活上都被所謂的「主人」歧視,現在卻有一些香港人財大氣粗地聲稱「我請咁多菲律賓人,我係佢老細」,以一副「聘用你是恩惠,你卻敢以下犯上」的奴隸主姿態來責備那些和挾持人質事件全不沾邊的菲傭,實在讓人心驚。菲傭明明就是她們無能政府的受害人,正正因為政府無能讓人民溫飽,無數的菲國婦女才要離鄉別井、丟下自己的孩子去寄人籬下照顧別人的孩子呀,為什麼在香港菲傭反而成為無能政府的代罪羔羊呢?為什麼在悲憤的同時有些香港人會變成種族主義者?同樣讓人難以明白的是,香港政府竟也在此同時宣布要把包括菲傭在內的外傭繼續凍薪,使外傭都無法分享經濟好轉的成果,這是我們的政府在渾水摸魚嗎?政府能不能公開檢討外傭薪酬的標準和機制是什麼,在這個時候作這些舉動,給人政府要懲罰外傭的感覺,對消除仇菲情緒沒有任何幫助。有位友人引了魯迅的一句話﹕勇者憤怒,抽刃向更強者;怯者憤怒,卻抽刃向更弱者。香港人難道是只會向弱者開刀的怯者嗎?

大家知道這是誰寫的嗎?

大宅

原帖由 Vanessa_818 於 10-8-29 22:54 發表
菲傭變無能政府代罪羔羊

回到香港後,知道香港這幾天出現了不少反菲言論,網上有人說要把所有菲傭趕走,使菲國立即陷入經濟困境作為報復,又有菲傭在街上被辱罵,一聲聲「奴隸國、僕人國」來作菲國代號。我明白市民對菲國政 ...

我覺得香港和菲律賓人,無辜的人都好無辜。

男爵府

原帖由 Vanessa_818 於 10-8-29 17:31 發表
請又好, 唔請又好, 個人選擇, 講出來做MUC? 大陸夠有人整三聚青安害人地DE BB, 香港夠有人殺人放火, 係米即係我地中國人香港人都係殺人死PK 低等民族?
我好嬲菲律賓政府, 好嬲菲律賓警察, 好嬲當出事現場係景點GE ...

子爵府

原帖由 Vanessa_818 於 10-8-29 22:54 發表
菲傭變無能政府代罪羔羊

回到香港後,知道香港這幾天出現了不少反菲言論,網上有人說要把所有菲傭趕走,使菲國立即陷入經濟困境作為報復,又有菲傭在街上被辱罵,一聲聲「奴隸國、僕人國」來作菲國代號。我明白市民對菲國政 ...

請香港人理智人點, 菲代表菲政府, 正如成龍不能代表香港, 大家要攪清楚, 矛頭不應是菲傭啊!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

成日有人話菲傭無辜, 但我想問下, 到底而家香港人有對菲傭做過啲咩事呢? 有幾過份呢? 有殺咗佢嗎? 有令佢哋o既子女變孤兒嗎? 有令菲傭家破人亡嗎? 反而我見到自發生港人不幸遇難之後, 有關菲界就不斷發出消息嚟抺黑香港, 仲要抺黑埋香港政府部門(好彩一切有閉路電視監察, 才可以還香港人一個公道), 哩啲下三濫手段香港人會做嗎? 點解仲有香港人要話香港人針對菲傭?

話因為哩件事而炒菲傭? 唔好玩啦! 有幾多人真係會咁做? ~ 如果個菲傭做得好的話, 誰會自找麻煩? 唔排除有做得唔好的菲傭(說實在而家的菲傭質素真係好差劣)被人炒之後以此為藉口, 誰會承認自己做得唔好? 人之常情, 有得賴梗係賴啦!

明明係菲國辦事不力, 視人命如草芥, 在國際間出醜, 令港人無辜喪命, 卻沒有半點歉疚, 還鑽盡腦汁, 花盡心思, 去抹黑香港, 為自己脫罪, 菲國 ~ 真的跟匪國沒有兩樣!

禁止訪問

伯爵府

這是什麼邏輯,二元論非黑即白不是唯一思想模式,看了這些偉論令人寒心。
那喝奶粉長大的以后應叫牛牛做媽媽。

複式洋房

一人做事一人當,总统/警察縱有錯也不需誅九族,仇視所有菲人.

印尼都排華,姦殺華人,咁你又請印傭?日本人打仗時殺幾千万同胞,咁你又買Panasonic...各国都有壞人...但也有好人播.要抵制菲国,唔一定要找工人出氣,咁先顯示港人之文明.

男爵府

.

子爵府

我們香港都出左個徐步高, 他都殺左個南亞藉銀行護衛員, 噤道理是否一樣?
當然你地係僱主你可能認為你有錢可以話哂事, 亦不需要公義,不需要公平, 事到如今, 噤仲需唔需要知真相?

公爵府

2024勳章

原帖由 rm_hk2001 於 10-8-29 15:13 發表
個人立場,我永遠唔會聘用菲傭,因為請菲傭,佢地將啲錢匯返菲律賓,等於益返菲律賓政府, 菲律賓政府無當我地香港人係人, 點解我地仲要比機會去幫佢地既經濟??????? ...

十卜

複式洋房

原帖由 msyoyolam 於 10-8-30 00:11 發表
好開心,我發覺最近多了一些"反對一竹槓打一船人"既朋友出來發聲… 可能事情發生時大家也被憤怒征服了… 而家平復少少睇野就會清楚少少…

初初風頭火勢,大家可能同意也費時引起罵戰.

各姊妹縱然義憤填胸,請以和為貴,說話唔好去到咁盡.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 tszchungmama 於 10-8-30 00:17 發表

十卜

而家唔即時炒,滿約都唔會再續

男爵府

原帖由 jasmine4711 於 10-8-30 00:19 發表

初初風頭火勢,大家可能同意也費時引起罵戰.

各姊妹縱然義憤填胸,請以和為貴,說話唔好去到咁盡.

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 luilui007 於 10-8-30 00:15 發表
我們香港都出左個徐步高, 他都殺左個南亞藉銀行護衛員, 噤道理是否一樣?
當然你地係僱主你可能認為你有錢可以話哂事, 亦不需要公義,不需要公平, 事到如今, 噤仲需唔需要知真相? ...

完全唔同性質.....而家槍手係脅持人質同政府講數不果...政府延遲救人,係一樣咩?

男爵府

.

男爵府

.

原帖由 傻BB 於 10-8-30 00:57 發表

你覺得一樣咩?
政府嘅態度同處理手法已經唔一樣啦~
香港政府有無掩飾真相呀?
香港警察有無去槍戰現場笑哂口影相?
你又會唔會當旅遊景點走去影相?

如果今次死嘅係你親人
你又點呀?
我唔信你仲會用菲傭囉~
針唔"吉" ...

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至