論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

今晚我一直執呀女書檯,無理個工人煮飯,但係計落時間真係好耐,我間中經過,佢又真係無停過手整緊洗緊,我自己煮相同款式只需45分鐘度,但係佢今日起碼兩粒鐘,而家仲煮緊-ing...真係費解???

另一樣係佢一出街就行係我後面,係驚C我望到佢咁,我個人就唔係幾鍾意咁樣,不過佢應該習慣係隱型人咁跟住僱主(睇到佢真係好自然隱約地係我後面5~10步範圍,但側望都見唔到人,要成個人轉身先見到佢個人) 使唔使呀?
以前同陽光賓,我地直頭一路吹水一路行,不知幾爽,我而家對住老賓,好似被人跟蹤咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 19:55 發表
今晚我一直執呀女書檯,無理個工人煮飯,但係計落時間真係好耐,我間中經過,佢又真係無停過手整緊洗緊,我自己煮相同款式只需45分鐘度,但係佢今日起碼兩粒鐘,而家仲煮緊-ing...真係費解???

另一樣係佢一出街就行係我後面,係驚C我望 ...

Yes, 賓就算做其他野快手, 但煮野好唔掂. 如指意賓煮, 唔幫手, 3個鐘都無得食. Janet 就係. Cleaning 好快手, cooking 慘過攞佢命. 如果我妹唔幫手, Janet + Flory, 係咁慢慢摸, after lunch prepare, till 7pm.

我媽大食bun, 唔使佢煮. 佢只要洗菜, 切芫茜葱, 切garlic, 電飯煮飯, that's all. 芫茜葱同菜都唔使佢摘. 我或媽摘.

男爵府

我屋企個印姐咪一樣煮3-4個鐘先煮到餐普通家常便飯三餸一湯,其中一樣只係放落電飯煲蒸,我留意到佢唔會一路摘菜一路開水喉洗,要摘好d菜跟住企响度等水喉注滿水浸菜,等水滚唔會做吓切嘢洗嘢,總之樣樣嘢就係等等等,以前仲一路煮一路sms,後尾俾我禁制佐,佢哋d工作能力係香港人既一半都無!

子爵府

醒目開學勳章

我留意到點解佢地係廚房慢慢摸幾粒鐘了,因為之前陽光賓無經驗,我做住教,所以好快。而家老賓做野係快,但佢無方法,我食完飯企係廚房門口一陣,檯未執佢已經洗緊野,係煮o既過程佢用好多多餘碗碟,睇來明晚我要出手煮一餐佢睇有幾快幾慳先得,唔係下期水費一定x2都似。佢主要問題係摸下呢樣、摸下果樣,到最後樣樣都要洗,條水喉變成唔停咁需要洗下呢樣果樣,因為洗完一樣,就去執下一件洗,咁洗法...洗到天光都得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 20:47 發表
我留意到點解佢地係廚房慢慢摸幾粒鐘了,因為之前陽光賓無經驗,我做住教,所以好快。而家老賓做野係快,但佢無方法,我食完飯企係廚房門口一陣,檯未執佢已經洗緊野,係煮o既過程佢用好多多餘碗碟,睇來明晚我要出手煮一餐佢睇有幾 ...

我平時一季水費about $500, 但件丫烏6日, April water $701. 6日用$201. Aug bill $509.

條友開大水喉, 用2隻手指慢慢massage, 咁洗嘅. 我唔準開大水喉. 不過都係掃把.

子爵府

醒目開學勳章

仲有,尋晚我都覺得奇怪唔知佢係咪驚我C6,我地差不多食完飯佢先坐埋來,今晚終於知道真相...

我見佢遲遲唔出來食飯,係廚房起勢咁洗野,我從尋晚到今晚叫佢出來食飯超過20次,佢出來夾少少"送"之後直頭入自己房(仲要無開燈 ),我忍唔住問佢之前係咪無同僱主同檯食飯,佢話一直係廚房食...

今晚簽收文件費同三日糧時我就同佢講,我邀請佢同埋一齊食,佢笑一笑無答我...其實我唔知佢想點

大宅

我新來的姐姐都喺煮餸超慢,起碼要兩個鐘!準備好啲材料都要一個鐘(自問自己己經算好慢,現在有人比我更慢) 可能佢哋個個都喺咁!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 19:55 發表
另一樣係佢一出街就行係我後面,係驚C我望到佢咁,我個人就唔係幾鍾意咁樣,不過佢應該習慣係隱型人咁跟住僱主(睇到佢真係好自然隱約地係我後面5~10步範圍,

其實係咪好多工人都係咁...習慣唔同mum平排行...
我個工人都係...一齊出街, 佢一定係我地後面行
但到入門又會箭步同我開門, 比我入先架...
只係宜家通常我拖一個, 佢抱一個先冇再開門比我咋

禁止訪問

伯爵府

winnie,

你件老賓好嘢喎, 做左咁多年佢無奶油唔知頭3個月係無薪勞工假丫, 擺明當你係傻仔.

仲話要過大海? 佢真係相識滿天下喎, 你俾唔到佢放sundays 會唔會懷恨在心架.

我都好唔鍾意工人同我單對單出街分開行, 仲要在我身後睇我8月15.

今時唔同往日喇, 你以前既陽光賓好到加零一, 依家呢個都幾老seafood, 返工第二日就唸定十月去澳門過夜, 你真係要小心小心呀.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

另一樣係佢一出街就行係我後面,係驚C我望 ...
其實妳想イ巨平排同歩行,妳不如keep住同イ巨傾野,咁,對話緊時イ巨無奶油閃返去後面掛!!:lol

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我家菲姐又係煮野食好慢, 四碟餸, prepare + cook 由五點搞到七點都未得, 仲要有一碟拿拿淋炒搞到抄唔熟. 來左兩個月, 都仲係好慢. 我諗住搵日睇下佢點煮.

另外, 餵阿仔又係超慢, 餵一餐要一個鐘, 乜都凍晒啦! 我同佢話 target 係半小時!
講開凍, 沖奶奶又時凍時熱...唉....
不過態度叫 ok. 肯做, 所以慢慢教, 要睇住囉...
工人始終無十全十美既.

原帖由 maycheng 於 10-9-30 10:34 發表
我家姐姐煮野又係超慢, 其實係做乜都慢
平時3個人食飯, 8點食完飯, 洗碗, 要搞到9點半
試過有朋友黎或者去99家食, 成十個人
佢可以15分鐘內洗好晒所有野
呢D人就根本係dum波鐘
我問佢, 洗完喇? 可以咁快既
死賓就笑 ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 pollyw 於 10-9-30 11:22 發表
其實妳想イ巨平排同歩行,妳不如keep住同イ巨傾野,咁,對話緊時イ巨無奶油閃返去後面掛!!:lol

呢招我尋日試過,不過佢全部單字回應,我已經停低等埋佢平排行,之後佢又會自然墮後變隱形俠 我都幾無癮

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 mylulu007 於 10-9-30 11:14 發表
今時唔同往日喇, 你以前既陽光賓好到加零一, 依家呢個都幾老seafood, 返工第二日就唸定十月去澳門過夜, 你真係要小心小心呀.

講真,我完全無將佢同陽光賓比較,因為我知無得比,請老賓前已預計有咩分別,只係我一家要調節下自己心態去配合老賓性格,尋晚同陽光佬傾計,佢相處一日都覺得零交流,我問呀女,佢直接話陽光賓係最好,而家呢個都唔同佢傾計

另外澳門呢個問題,可能佢未必諗住過夜(酒店咁貴),船票我知佢買$88來回果種,我穩陣D封佢後路o者

咁呢D假期問題我又唔擔心,話晒我都管過幾百個新舊員工o既假表,勞工法例我都熟,計算同調配假期對我來講唔難,無論佢點精甩尾,點都過唔到我呢關。係公司試過有員工坤我大假,都被我check到,我又唔擔心呢點。

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 nicksonma 於 10-9-30 12:21 發表
工人始終無十全十美既.

講得無錯!
佢肯平平穩穩,安份守己我已經OK!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 maycheng 於 10-9-30 10:34 發表
我家姐姐煮野又係超慢, 其實係做乜都慢

而家呢個老賓手腳唔慢,真係快手果種,但係睇得出佢係無諗過用咩方法去做得更快捷,問題我已經搵到,不過我諗緊用咩方法教佢可以唔傷佢自尊心,而又可以等佢知道佢自己水長流,斬件洗野呢個問題

子爵府

醒目開學勳章

今日我繼續病-ing,無理過個女同工人,全日係房訓覺同上網,我聽到老賓真係好勤勞地做家務,亦唔需要我起身叫呀女返學,今日亦開始俾佢自己去街市,我正式進入觀察期...

晚上開飯時我先出廳,好奇怪佢係最後果刻先開廳燈,唔知係咩習慣呢?!亦係開飯途中先肯坐底一齊食,呢樣係我覺得佢都肯行多步,之後我不斷同呀女講笑話,佢都有笑,咁我都覺得佢正常少少,希望佢可以接受到我家習慣啦,始終要一齊相處,我真係唔慣果種賓主冷漠關係...

象牙宮

原帖由 winnie_sh 於 10-10-1 03:20 發表
今日我繼續病-ing,無理過個女同工人,全日係房訓覺同上網,我聽到老賓真係好勤勞地做家務,亦唔需要我起身叫呀女返學,今日亦開始俾佢自己去街市,我正式進入觀察期...

晚上開飯時我先出廳,好奇怪佢係最後果刻先開廳燈,唔知係咩 ...

你而家點? 教工人教到病? Take Care.

子爵府

醒目開學勳章

lily,

工人來早一日開始病,今日已好番8成.
不過唔係好習慣新工人性格
佢係果種舊式賓,唔出聲
好似忍者果類
都幾難適應,尤其係我同呀女
我女直頭唔鍾意佢
我就適應-ing
C6就無咩問題,少接觸嘛!
個工人其實做得唔差,好勤力
好妥當,不過係個人隱蔽D

子爵府

醒目開學勳章

趁老賓今日放假,我就檢查全屋...

清潔真係做得唔錯,合晒要求
唯獨是經常將我D物品執位
咁橋我真係有鋪癮,D野要放同一位置
所以CC氣自己執過D位,不過呢個唔算大問題
佢唔知,係我自己問題

首頁

尾頁

跳至