自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係架,所以學校主任都講過,有d家長計過條數,減得果幾蚊,都廢事攪咁多野,零不申請好過~~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

等待驗證會員

我諗應該出錯左,邊會$3架....

水晶宮

好媽媽勳章

可以參考呢個topic

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3165075-7-1.html

2010/11計算
14,000

最高學費減免額
( K1 K3 )
: 18,700
: 30,200
( ) : 400

半日制計算方法︰
e.g.1 全年學費 $19000 學券 $14000 如該學生可獲全免
由於2010/2011 最高學費減免額係 $18700
全年學費 $19000-最高學費減免額係 $18700 =仍需付全年學費合共 $300
因為呢個學生有全免,而全免已over 學券 $14000 所以上邊沒有提及.

e.g.2 全年學費 $19000 學券 $14000 該學生可獲半免
2010/2011 最高學費減免額係 $18700
因為學券有 $14000 已多過 半免 $9350,所以扣除學券後 $19000-$14000仍需付全年$5000

e.g.3︰全年學費 $18700 學券 $14000 該學生可獲3/4
2010/2011 最高學費減免額係 $18700
所以今次用$17000來計---3/4 免即全年免 $14025

餘額
全年交$4675
即扣除學劵後可減多 $25

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

n1申請係麻煩d,我女第一年申請時,去到1月先批到出黎...當然9-12o既學費係會退返啦~

原帖由 B媽-Blue 於 10-10-11 15:39 發表
有一項係家中有年過70的就可以,我問過有ID COPY就OK

e. 第五(a)類
因其他家庭成員的特別情況,申請學童需要全日照顧,申請學童的父母需照顧其他殘疾、智障、長期病患、年逾70或未能自我照顧的家庭成員,申請人只需提交有 ...

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1# patpat234 的文章

我 到 宜家 咩消息都 "未有"

男爵府

咩唔係自己大約計過條數才申請。 如果你收入高超出收入規定, 亦沒理由還要發個安慰奬給你吧~~ 反過來是政府算錯數, 你可以上訴的, 大家唔好只聽一面吧.... 你入紙合不合格, 都要經過審批的, 唔係比人話岐視和不公平, 正如公援一樣, 審批後都唔一定合格。 批到$3, 亦要通知你, 私下扣除的話, 比人查出, 該部門主管要背黑鑊。

現在太多人向政府伸手.... 嚴格些是應該的, 否則遲些要加稅了....

原帖由 yuhapi 於 10-10-11 15:55 發表
我諗應該出錯左,邊會$3架....

子爵府

好媽媽勳章

头先reply左我,楼上有位妈咪讲岩左,我有四分三资助额,所以全年资助额系$25,果个职员话我应该得$2.x,比够$3我,多谢晒。。

水晶宮

好媽媽勳章

所以返半日班,除非有全免,唔係的話唔申請好過,因為超多資料填,.

我女返全日班有3/4免,可以減到$11xx
一個月交$7xx

原帖由 YUKIYAN 於 10-10-11 16:36 發表
头先reply左我,楼上有位妈咪讲岩左,我有四分三资助额,所以全年资助额系$25,果个职员话我应该得$2.x,比够$3我,多谢晒。。

大宅

$3 一個笑話

子爵府

見到樓主話批左 $3....好驚唔批....兩個仔加埋要交成$4500 學費呀....
我頭先打左去學資署問結果...話呢幾日會收到信...但又唔同我講結果....

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

佢地REPLY左喇,我62狂9月5日70歲,佢地計9月1日,所以唔批,但我之前問過只要係9月就OK
而家要上訴,又話明寫明我要點照顧我62,份社會需要都冇話要咁,早知10月先入學才申請,而家煩到死

我都唔明,最多9月唔批,10月批,又要一刀切話唔批,又要人上訴再批過,煩到咩咁

原帖由 patpat234 於 10-10-11 16:30 發表
可以參考呢個topic

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3165075-7-1.html

以2010/11計算
學 券 資 助 額 為 全 年 14,000 元
最高學費減免額
幼 稚 園 幼 兒 班 、 低 班 及 高 班 ( 即 K1 至 K3 班 )
半 日 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 YUKIYAN 於 10-10-11 16:36 發表

唔緊要啦, 都有$1000開學津貼, 好過無啦!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

原帖由 BABYPURPLE 於 10-10-11 17:04 發表
見到樓主話批左 $3....好驚唔批....兩個仔加埋要交成$4500 學費呀....
我頭先打左去學資署問結果...話呢幾日會收到信...但又唔同我講結果....

咁點解要選間學費咁貴的學校呢
選學校時也應看看學校的學費是否支付到嗎

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

2個$4500,如果係全日的話,都差唔多喇

原帖由 jennyliu 於 10-10-11 17:19 發表

咁點解要選間學費咁貴的學校呢
選學校時也應看看學校的學費是否支付到嗎

大宅

"e. 第五(a)類~未能自我照顧的家庭成員"

大囡返全日班 , 我係家庭主婦 ,要照顧兩歲細囡...
唔知申唔申請到學費資助呢..??

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

呢個唔算架

原帖由 茶葉蛋 於 10-10-11 17:24 發表
"e. 第五(a)類~未能自我照顧的家庭成員"

大囡返全日班 , 我係家庭主婦 ,要照顧兩歲細囡...
唔知申唔申請到學費資助呢..??

子爵府

原帖由 B媽-Blue 於 10-10-11 17:22 發表
2個$4500,如果係全日的話,都差唔多喇

係呀..我兩個仔都係全日班...
大仔扣左學卷交 $17xx...細仔今年n1...無學卷...交 $27xx...所以要交約 $4500 囉...
岩岩叫老公開信箱...終於收到信啦...批左3/4...
大仔交$7xx...細仔交 $6xx....仲有 $1000 一筆過津貼...
安落晒啦.....

男爵府

原帖由 B媽-Blue 於 10-10-11 05:06 PM 發表
佢地REPLY左喇,我62狂9月5日70歲,佢地計9月1日,所以唔批,但我之前問過只要係9月就OK
而家要上訴,又話明寫明我要點照顧我62,份社會需要都冇話要咁,早知10月先入學才申請,而家煩到死

我都唔明,最多9月唔批,10 ...

你用e 個申請,前年批,上年唔批!
上年唔批佢哋話過70,仲要有e 生信証明佢上落樓都要有人陪,不能照顧自已咁先算!識行識走唔計在內...
至放点解我前年批呢,佢嘅答覆係前年佢同事睇錯!

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

唔係呀,我打過去問,佢地話有ID COPY証明有70歲就可以架喇

原帖由 TSZYUI 於 10-10-11 17:34 發表

你用e 個申請,前年批,上年唔批!
上年唔批佢哋話過70,仲要有e 生信証明佢上落樓都要有人陪,不能照顧自已咁先算!識行識走唔計在內...
至放点解我前年批呢,佢嘅答覆係前年佢同事睇錯! ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 BABYPURPLE 於 10-10-11 17:31 發表

係呀..我兩個仔都係全日班...
大仔扣左學卷交 $17xx...細仔今年n1...無學卷...交 $27xx...所以要交約 $4500 囉...
岩岩叫老公開信箱...終於收到信啦...批左3/4...
大仔交$7xx...細仔交 $6xx....仲有 $1000 一筆過 ...

你申請左幾耐呀,我到未收到信呀,我個女都係返全日架,扣左學卷交$17XX,等到我都好心急呀!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至