自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用開既 防毒 ok, 就唔洗轉啦!! 用慣用熟, 又識用, 係最緊要

我上一個 post 有個 website, 你 click 入去, 即見到啦!!
http://www.avast.com.hk/

仲有... 有些防毒係要行多些 ram, 所以, 會拖慢部機, 如 norton 及 kapasky

我用 NOD32 原因, 係我之前份工, 要做埋電腦管理, 當時係搞 server 果 D 人介紹

原帖由 bobo721 於 10-11-19 21:53 發表

我細佬上年幫我安裝防毒軟件落我電腦到(上網DL avast home 4.8),現在到期!
我唔識整!

係呀! 我用慣用熟左avast,覺得 ok 啦!!

我見很多bk mami都有NOD 32 or 卡巴斯基,話好好用!
我心大心細想轉下其他軟件用囉! ...

水晶宮

$ 320 係兩年, 之後加送1年 = 3年.
我係broadwxy 買既, 有個綠色盒. 好似係得一隻.
我以前用free 果d, 不過好煩, 經常要update 野. 之後又話要比$$ 買.

原帖由 bobo721 於 10-11-19 00:27 發表

卡巴斯x?? 是否得一款?? 自己安裝?
$320可用3年...咁好?
你買的? 邊度買平?? 什麼樣子??
謝謝!!

子爵府

畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-11-19 22:19 發表
用開既 防毒 ok, 就唔洗轉啦!! 用慣用熟, 又識用, 係最緊要

我上一個 post 有個 website, 你 click 入去, 即見到啦!!
http://www.avast.com.hk/

仲有... 有些防毒係要行多些 ram, 所以, 會拖慢部機, 如 norton 及 ...

szeszes,

咁又係! 我用開avast自己會熟d
我覺得好好用~~

我到期咪要上網再續一年囉!!(free) ↓
http://www.avast.com/registration-free-antivirus.php

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔肯定係唔係再有 free 比你, 你可以一試 (因為你之前都話, 你而家果個已經係一年 free)

因為見佢 website 寫係... 安裝完30天試用版, 之後註冊就有一年 free

原帖由 bobo721 於 10-11-19 22:32 發表

szeszes,

咁又係! 我用開avast自己會熟d
我覺得好好用~~

我到期咪要上網再續一年囉!!(free) ↓
http://www.avast.com/registration-free-antivirus.php

子爵府

畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-11-19 23:28 發表
我唔肯定係唔係再有 free 比你, 你可以一試 (因為你之前都話, 你而家果個已經係一年 free)

因為見佢 website 寫係... 安裝完30天試用版, 之後註冊就有一年 free

...

係呀! 上年登記(free),今個月到期!

乜有安裝30天試用版咩? 之後註冊就有一年 free? 咁好?

好奇問下:呢個avast上網登記是free,咁同自己買呢隻有什麼分別??
要唔要刪除舊的avast,再update新的avast呢???

水晶宮

當然係.. 未裝過既為計啦!! 每個人都登記完再登記, 咁佢跟本就唔洗你地比 $, 就可以用啦!!!
<不過, 我唔 sure, 你可以再登記過, 試下 work 唔 work>

我無用 avast, 所以, 唔知有什麼分別

多數試用既 software, 就算你 delete 完, 再裝, 佢地都 detect 到已經到期

或者, 你試下重裝個 windows, 之後 download 試用版用30天, 之後再用其他人既 information 登記啦!! (因為你之前註冊已經有記錄)

*** 不過, 為左果 $200 - 3年 license, 要再裝個 windows, 我就唔會咁樣去玩自己, 仲要年年如是 ***

原帖由 bobo721 於 10-11-19 23:35 發表

乜有安裝30天試用版咩? 之後註冊就有一年 free? 咁好?

好奇問下:呢個avast上網登記是free,咁同自己買呢隻有什麼分別??
要唔要刪除舊的avast,再update新 ...

子爵府

畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-11-20 00:40 發表
當然係.. 未裝過既為計啦!! 每個人都登記完再登記, 咁佢跟本就唔洗你地比 $, 就可以用啦!!!

多數試用既 software, 就算你 delete 完, 再裝, 佢地都 detect 到已經到期

或者, ...

avast登記一年完再登記一年,我都覺得好煩!
有時唔記得再續mouth:mouth:" />好似今次咁!!!

重裝個windows?? 我覺得唁值得咁做!我好怕煩~~

你用NOD 32安裝之後,會唔會電腦拖好慢?
load每個網站,你的防毒會唔會自動掃描呢?

我有考慮自己比$買!
你用$200 - 3年 license, 我覺得價錢可以接受

好奇問下: 你現在用左幾耐? 如果到左3年,咁咪要再買嚟安裝?

子爵府

畀面勳章

szeszes,

我想緊...等明天avast回答覆email我 (從新登記),
還是去快圖美,自己買nod 32嚟安裝好?
請你比少少意見我~~

我怕煩

水晶宮

$180 - 3年係 avast

$200 左右 - 2年係 NOD32

我部機, 用 NOD32 唔算慢, 無咩點食我資源, 防毒軟件你想幾時幫你全個 harddisk 掃毒都得, 同埋佢地係自動 check 病毒, 同埋會阻截病毒 (除非你中既病毒, 係新到連 virus patch 都未有啦!!), 咁你當然仲要唔好, 係唔係都亂收 email, 亂 click 入 website 啦!!! (我而家用左1年半正版 NOD32, 我自己本身唔 download games, mp3 果 d, 所以, 無中過毒)

software 過左 license 前, 會 warning 通知你, 就快到期, 你咪比 $ 再續期

原帖由 bobo721 於 10-11-20 00:52 發表

avast登記一年完再登記一年,我都覺得好煩!
有時唔記得再續mouth:mouth:" />好似今次咁!!!

重裝個windows?? 我覺得唁值得咁做!我好怕煩~~

你用NOD 32安裝之後,會唔會電腦拖好慢?
load每個網站,你的防毒會 ...

禁止訪問

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我而家係走鬼式每30日裝唔同牌子既防毒,有D仲重複用都用到
原帖由 szeszes 於 10-11-20 00:40 發表

或者, ...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有一年 free咩?我每次都係30days
原帖由 bobo721 於 10-11-19 23:35 發表

要唔要刪除舊的avast,再update新 ...

子爵府

畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-11-20 01:08 發表
$180 - 3年係 avast

$200 左右 - 2年係 NOD32

我部機, 用 NOD32 唔算慢, 無咩點食我資源, 防毒軟件你想幾時幫你全個 harddisk 掃毒都得, 同埋佢地係自動 check 病毒, 同埋會阻截病毒 (除非你中既病毒, 係新到連 vi ...

szeszes,

咁聽落都幾好喎! 請問是否有中文?
我怕買左 NOD32 唔識入落電腦到, 容唔容易整??

我都係只上下bk,yahoo,facebook,小朋友學校網等!
沒有download mp3, game

請問快圖美一定有得賣? 其他地方有冇?

謝謝!!

大宅

NOD 32

子爵府

畀面勳章

我剛才買左NOD 32 Antivirus 4(green盒)
打左技術支援部問....叫我update 4.2版本,
已經安裝左,出示起右下角"green眼",咁是否正確?
另外,係唔係逢上網會自動掃描? 要唔要手動掃描?

謝謝!!

水晶宮

梗係.. 刪除左舊有的防毒先啦!! 你都有新防毒軟件

佢本說明書, 打開第一頁, 右上角已經用紅色白字, 寫明 "安裝前, 請上網註冊", 即係叫你去左佢寫既 website 註冊左先, 才安裝軟件 (唉!!! 有晒說明書, 你都好似唔多睇下點做)

CD紙袋上有一個產品序號

原帖由 bobo721 於 10-11-20 14:12 發表
我剛才買左NOD 32 (green盒)
要唔要刪除電腦舊的防毒軟件先可以安裝新軟件?

請問係唔係上網註冊nod 32先呀?

http://www.eset.hk/download/register/

1) 有行寫註冊序號 ,邊度no.?
果盒野,只有一隻CD,一 ...

水晶宮

提埋你呀!! 你 註冊完, 佢會email 一個 password 比你, 你最好用筆抄底, 個 user name 及 password (我自己就抄返係 CD 套後面, 即係序號果個位), 以防日後想 re-install windows 後, 裝返 NOD32 時, 再需要此 user name 及 password 既

你自己睇住本 說明書啦!! 佢有圖有字, 教得好詳細

子爵府

畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-11-20 15:39 發表
提埋你呀!! 你 註冊完, 佢會email 一個 password 比你, 你最好用筆抄底, 個 user name 及 password (我自己就抄返係 CD 套後面, 即係序號果個位), 以防日後想 re-install windows 後, 裝返 NOD32 時, 再需要此 user ...

我有跟住說明書做, 一步一步做,而且抄低左user name 及 password 落自己部仔到! (我怕忘記 )

咁請問你,我剛才安裝左,出示起右下角"green眼",咁是否正確?

謝謝!!

水晶宮

綠色眼係 windows 右下角係正確

你可以用 mouse double click 果個綠色眼 icon, 之後, 去設定 (即係由上至下,第4個), 你睇下係唔係4個都 tick 晒 (如果 tick 晒, 就係自動防護)

我自動就會間中 (一星期一至二次), 去做 "電腦掃瞄"

原帖由 bobo721 於 10-11-20 16:20 發表

我有跟住說明書做, 一步一步做,而且抄低左user name 及 password 落自己部仔到! (我怕忘記 )

咁請問你,我剛才安裝左,出示起右下角"green眼",咁是否正確?

...

子爵府

畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-11-20 16:24 發表
綠色眼係 windows 右下角係正確

你可以用 mouse double click 果個綠色眼 icon, 之後, 去設定 (即係由上至下,第4個), 你睇下係唔係4個都 tick 晒 (如果 tick 晒, 就係自動防護)

我自動就會間中 (一星期一至二次), ...

szeszes,

設定 (即係由上至下,第4個)---冇4個tick號喎??
你是否指(第1個)"防護狀態"呀?
只得兩個tick號---病毒防護、間碟程式防護....

平時我用avast,一開網站,它的防毒眼自動轉動(load緊),
但現在呢個nod 32...好似唔識轉咁!! (冇反應)

首頁

尾頁

跳至