跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果15個人個個都係精英級的話可以好過150受過一般訓練的人(家陣唔係打扙…就算係打扙人多都未必有用…用打扙為例…歷史上都有不少以小勝多的戰役。)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 Chamo 於 11-3-14 01:02 發表
我睇電視, 中國救援人員拿住支國旗, 好觸目. 我第一個感覺係去示威咁.

係咪個個國家都係咁架 係咪我太敏感

相信電視梗係影住中國救援隊.... 如果佢地影地外國果d, 你可能唔會覺得佢地去示威.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

15個人唔算多, 不過
今次係海潚+有機會核幅射,
可能受過這些訓練+裝備唔多,
這15個人, 可能己係精英呢?

講真, 派得出去夠人,
起碼都要自保到, 唔好有事反而要等人夠先得的!

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

Today's 晨光第一線 解釋 很清楚.

原帖由 yoheymen 於 13-3-2011 15:45 發表
睇到呢段新聞時, 第一感覺是點解中國咁小家.....人地英國都派63人和兩隻狗.

http://hk.news.yahoo.com/article/110313/18/n6y4.html

中國十五名救援人員早上八時許由北京
坐飛機去日本
,協助救災。民航局長李家祥 ...

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

首15位救援人係咩背境? 資歷? ......等等新聞報導無提供詳情, 不過我自己覺得佢地一定好有料, 其次係視察災情再匯報上級後, 中國先知再咨詢日本要唔要中國更多援助, 咁先會有實際幫助, 唔通貿貿然派一隊軍過去, 其他國家分分鐘話中國剩虛而入去試探軍情架!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

醒目開學勳章

派幾隊兵去好唔好?妳估日本唔驚人地襯佢病攞佢命?好似918事件,佢地話唔見左個士兵就攻打中國.佢地係以小人之心度君子之腹.唔會比咁多人去囉.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有聽...
因兩國既歷史關係,日本都唔想太高調比中國人過去幫手,而且要安排咁多外國救援人員既工作,都唔容易。中國派呢15個人,全部都係精英,參與過好多救援行動,而且國內都有人員同物資準備左,日本方面有需要既,即刻會再加援手...
原帖由 weiwei 於 11-3-14 10:13 發表
Today's 晨光第一線 解釋 很清楚.

大宅

醒目開學勳章

講得啱,日本一向覺得中國係佢地威脅,可能跟本一都 "嚴" 多,只係又要做樣,咪批你十幾個囉!

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 10:19 發表

好似話本來直情唔想中國派人過去的,後來先改變主意。有時你對人好不計前嫌,人地都依然會防你的。

男爵府

hashtag影視迷勳章

歷史關係!!!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又唔係鬥多人....
原帖由 yoheymen 於 11-3-13 15:45 發表
睇到呢段新聞時, 第一感覺是點解中國咁小家.....人地英國都派63人和兩隻狗.

http://hk.news.yahoo.com/article/110313/18/n6y4.html

中國十五名救援人員早上八時許由北京
坐飛機去日本
,協助救災。民航局長李家祥 ...

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實數目真系咁重要咩??總之大家都系真心救災咪得囉...無謂要周旋呢個point度....大家都系同住系一個地救咋

公爵府

好媽媽勳章

其實而家派人過去, 真係貴精不貴多啦, 如果個個都係精英, 個個國家派15個, 加加埋埋都好多LA

人多又唔見得一定好辨事, 好似菲律賓咁, 咁多特蠢部隊出動都係無鬼用, 如果派呢D人去, 我諗日本真係多謝晒囉

仲有, 新聞都有話中國有再比救緩物資去日本啦, 其實對日本嚟講, 比物資仲好過人手啦

伯爵府

畀面勳章

可能15個精兵已好過15隊菲兵,你信否?我信。
希望各國加以援手,而家佢地可能缺水缺糧,又好多人走唔到,輻射問題難以想像。

珍珠宮

呢d係外交問題.
你以為中國要派一支軍隊去, 日本就會接受咩? 日本自己唔够能力救援咩? 外國的救援隊伍, 唔敢講幫唔到手, 不過佢哋去到, 人哋真係要搵人應酬(或者講接待)佢哋架.
救援係一個目的, 仲有另外一個目的就係尋找商機 (災區重建), 好現實.

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

畀面勳章

yes,一隊兵佢未必要,而家要既可能係大量樽裝水!
原帖由 kikiboy 於 11-3-14 13:21 發表
呢d係外交問題.
你以為中國要派一支軍隊去, 日本就會接受咩? 日本自己唔够能力救援咩? 外國的救援隊伍, 唔敢講幫唔到手, 不過佢哋去到, 人哋真係要搵人應酬(或者講接待)佢哋架.
救援係一個目的, 仲有另外一個目的就 ...

複式洋房

未必人多好辨事, 太多外國人唔熟地步可能仲混亂。

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

派幾多都好la, 有心就ok。

我地又唔知係咪日本要求唔使咁多人幫, 夠有news話usa會派專用冷卻劑俾日本nuclear plant用, 前題係要日本request, 而家日用海水冷卻個反應堆, 好似仲唔好ga

首頁

尾頁

跳至