跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

Re: 有無2001年5月媽咪 ????

記閒咪UPDATED.....

大家再搞番個01年5月BB LIST呀 !!!!
多d入黎傾啦~ 呻下都好喇 !
肥^媽 -- 囝囝 -- 5月1日
TTMA -- 囡囡 -- 5月5日
ericapan -- 囡囡 -- 5月7曰
OMA媽咪 -- 囝囝 -- 5月7日
柏霖媽媽(Irene) -- 囝囝 -- 5月10日
肥嘟媽 -- 囡囡 -- 5月14 日
GiKayMum -- 囡囡 -- 5月15日
開心樂樂 -- 囝囝 -- 5月17日
KKmum -- 囡囡 -- 5月18日
8AMRSCHAN -- 囝囝 -- 5月18日
heidi.li -- 囡囡 -- 5月18日
Sunraycer -- 囡囡 -- 5月19日
PANCO -- 囡囡 -- 5月19日
Laima -- 囝囝 -- 5月19日
tammyuen -- 囝囝 -- 5月27日
shiro! -- 囝囝 -- 5月30日

別墅

tammyuen,

why so angry? homework?

8A Mrs Chan

複式洋房

唔知點解,可以容忍囡囡寫字唔靚,但佢每次畫畫或填顏色都唔正經,攪到我好

大宅

唔比人擦走醜樣d字, 不在話下, 試過話老師叫寫字要出界, 唔洗擦, 咁講野都得.....

尋日仲出去參加活動時, 用畫筆向一位媽咪"fing"過去一下, 有d顏色彈到人, 相信他是無心既, 之過叫極佢同人say sorry, 就c都唔肯, 搞我火都黎, 失禮晒

複式洋房

你個係囝囝,d字唔靚都無人笑,我自己就有性別歧視,女仔人家,d字寫得咁核突,笑大人個口la。

但禮貌呢樣嘢,囡囡都算ok, 見人會打招呼,做錯事會道謙,算攞番一分

別墅

tammyuen,

when my son was in K1, he sometimes didn't want to do hw also, i was angry at that time, so i also understand your feeling right now. as my son started to have quite a lot of hw in K1 already, he can do hw by himself now once he knows how to write it, so give some more time for your child to accustom how to do it la.

what's more, did he need to write all the time in K1? some KG start to let the children to write words or letters in K2, of course he cannot write very good now, don't be too demanding la!!

i remember that my son's K2 teacher really told us no need to erase his handwriting all the time unless he writes it wrongly. coz always erase will discourage his confident.

just a sharing.

8A Mrs Chan

.

複式洋房

今日聽到電台 d expert 講,要令小朋友自動自覺兼喜歡做功課,乃家長的最高境界,(我夠知啦 :tongue: )。

專家話,逼係無用嘅,好似大人返工咁,老闆逼下屬,好多時適得其返,所以應將功課以遊戲形式進行,如之前有媽媽分享,同佢計時,自己同自己比賽,睇吓要幾耐完成等等。

講就易,如果喺傳統教學的壓力下,邊有咁多時間 ?-( ?-(

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

囡囡寫得肉酸我都唔會擦,除非寫錯啦
每次做完功課,我都會同佢一齊揀邊個字靚,邊個字寫得肉酸,佢自己都睇得出
人仔細細,寫一個字都唔易,何況可能要寫十幾廿個,當中有肉酸,絕對可以接受,總之係佢做就得

複式洋房

好犀利, 喺第二個topic度,有mami話佢囡囡K2,今個星期寫“清明節",預料下星期就默這幾個字。

嘩,我囡囡只學到 “衣“ 巳經寫到喊哂口。 :-( :-(

你哋呢?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個女好似寫梗 ”青草地”

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個女學校要寫好多字,你地要唔要架?我覺得好似有點催谷咁

複式洋房

好似間間學校都咁深嘅

其實初初揀呢間幼稚園,都係貪佢唔谷學生,但各方面訓練都照顧,如自理能力,禮貌,社交等。

課程雖然淺,但聽學校講,畢業生上咗小學又無問題喎。

複式洋房

肥嘟媽,

囡囡唔係好多功課㗎咋,最多三本,但其中必有樣係好簡單,比如數學問題,圈吓同數目嘅物件等。

其實多唔多,因人而異,好似我個女咁,寫咁淺嘅字巳經叫辛苦,睇嚟,真係無同佢揀錯學校。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個女英文同數學功課都合理,只係寫下數字,字母,圈下,填色,數數
但中文科就好似好深,寫好多字,詞語句子都有寫

大宅

依個問題已跟老師傾過, 老師同你見解一樣, "唔洗擦, 若交回有錯筆劃, 會向他"斗"正"

今星期學寫"交通工具" & "停泊", 上幾星期"樹木", "輪船", "葉子"....

肥嘟媽 寫道:
囡囡寫得肉酸我都唔會擦,除非寫錯啦
每次做完功課,我都會同佢一齊揀邊個字靚,邊個字寫得肉酸,佢自己都睇得出
人仔細細,寫一個字都唔易,何況可能要寫十幾廿個,當中有肉酸,絕對可以接受,總之係佢做就得

別墅

我囝囝同你囡囡一樣, 英文同數學都是差不多, 中文剛剛寫
"巴士, 校車, 下雨天, 天空, 太空...."

肥嘟媽 寫道:
我個女英文同數學功課都合理,只係寫下數字,字母,圈下,填色,數數
但中文科就好似好深,寫好多字,詞語句子都有寫
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10403;127/st/20010517/n/winglok/dt/14/k/d2ad/age.png[/img][img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10714;112/st/20030730/n/wingchiu/dt/14/k/ade8/age.png[/img]

複式洋房

喂,各位五月媽咪,開始籌備生日會未?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

未呀,因為都係約家人開party,所以唔駛咁急

複式洋房

肥嘟媽 寫道:
未呀,因為都係約家人開party,所以唔駛咁急

我以前都只係同屋企人開,不過自從舊年開始,不斷有同學邀請女女開生日會,今年女女終於出口,想請同學開生日會,但粗略估計,一個double
:-( :-(

複式洋房

HELLO, MY SON BORN ON 20-5-2001, RECENTLY HE GETTING TO BE "BAD" BOY, :-(

首頁
12345...12

尾頁

跳至