婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

Sammyan 發表於 11-6-28 19:04
如果換轉樓主已經結婚,我相信好多人已經插左個99!

此言差已 ..... 因為樓主係名不正言不順 .... 再加上個間係樓主男朋友屋企, 當然係樓主未來99為主啦 ... 正如有個BK mama 話齋換轉樓主(未來)99 放野係佢間屋又如何呢 ????

珊瑚宮

畀面勳章

echoy 發表於 11-6-28 22:49
簡單數學道理 :
未來99(只叫你放M巾在櫃桶) vs over 30個回覆者 (唔好放M巾在人地屋企)
係呀 .. 應該叫樓主將自己放0係第度 ~~~ hehehehehe !

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗你都係叫你老公儲多D錢再結婚啦

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

有個疑問...
一間屋只可以有一個女主人<= 原因是間屋係6299 既
如果間屋c6 有名有份供,當6299c6 各平均俾錢,情況又點呢?

careysum  咁就真係睇下間屋既女主人個身份大D喇!  發表於 11-6-29 13:42
fattymama  咁就要睇個老公俾唔俾"女主人"呢個身份你啦.  發表於 11-6-29 10:06

男爵府

冇人鍾意比人摷自己嘢既,..................
.....只不過角色5同咪咁反應...............
明白妳要搵個地方呻吓囉!
呢度真係比人呻既地方..............

大宅

好媽媽勳章

sisters here tell her the truth! 聽唔聽 is up to her.

複式洋房

回覆:sonson012848 的帖子

算喇!好煩架住係人屋企!同埋下次你同你老公講鎖埋門lor

男爵府

其實有d sis 明架, 我好開心, 如果我周圍放就真係抵死啦, 畀人鬧都抵, 但我係放在櫃通, 其實就算係邊個人去剿都唔應該囉, 我覺得, 唔通你係女主人就有權開人櫃通咩, 咁我真係做唔出喎~~~, 如果第時我小朋友係咁, 你唔畀我睇到我就唔會理, 而且仲係自己間房, 如果無蛇虫鼠蟻真係唔理你, 唔通你地會下下剿你小朋友d 櫃通咩, 如果你ma, 咁樣又可以接受到咩.
咁你地真係好大方
另外, 我間唔中上去瞓都係應佢ma要求, 並不是我/c6要求, 而且係我地決定結婚之後幾個月先間唔中上去zz1-2日. (佢ma好恨有孫, 恨不得想即時有, 雖然你可能話上樑不正, 但個個接受程度都唔到, 我呢樣都接受唔到)
仲有點解要同佢ma 住, 一來真係無銀, 2來因佢地年記唔細, 佢兄弟又搬走, c6 驚有咩事唔知, 佢地又唔講, 大家幫下眼照顧, 但當初未知佢ma會剿人櫃通. 呢個係意料之外, 我信第時大把野會發生, 因為唔相處過唔知佢會有咩動作, 現在用時間去睇下相處得唔得, 如果唔得就真係會搬
好在首期係夠, 但每月供就辛苦d, 現在趁呢個時間去儲, 到時供無咁辛苦.
thanks 晒各位sis ^^

alice44  咁Q, 個未來99叫你上去同個仔ML?? 你又上?!  發表於 11-6-30 15:15
SHARONJULIO215  "我間唔中上去瞓都係應佢ma要求, 並不是我/c6要求" --->依個要求真係怪怪地wo  發表於 11-6-29 16:11

男爵府

Sammyan 發表於 11-6-28 19:04
如果換轉樓主已經結婚,我相信好多人已經插左個99!

真係畀個你like~~
事實上我係未入門, 但佢已經同人講我係佢新抱, 講到係結咗婚咁 ><

男爵府

回覆:sonson012848 的帖子

依d只是少事,凡事兩面睇:
1喺妳角度又冇錯嘅,她亂搞妳d野,又幾嬲嘅!
2不過她幫個仔執房又冇錯喔,執左十幾二十年,妳又未入門,她吾執邊個執喔!
叫妳執,又於禮不合。
**往後嘅曰子好長,當敬下老囉!
妳為依d谷氣,婚後妳同老公都吾開心架,

Ps吾好拿自己吖媽同人哋吖媽去比較,
老人家話做多一年囡,好過做多人一年新抱,自己吖媽永遠都錫自己的困女!
就算妳嫁左入去,依個都是全新家庭,新成員,要慢慢互相遷就同了解,吾知你認同嗎?
祝妳住後生活愉快!

小可愛11  100% agreed  發表於 11-6-29 22:58
心情開朗的一天

侯爵府

唔好講間屋係咪你男友個阿媽先..
首先你都未同佢個仔結婚..你只係佢個仔個女友,咁佢幫佢個仔執屋..有咩問題丫?
問題就係因為睇到你D私人野?咁叻既咪做晒你男友屋企D家務,唔洗你準奶奶做,佢咪唔會掂到你D野囉..
又要幫你地執,又唔準人掂到你地D野..後生仔真係煩!
如果我奶奶會黎我屋企幫我執屋..我成間屋D野比晒佢睇我都無所謂呀..佢鐘意點擺點放我都就晒佢又點話丫..

侯爵府

唔好講間屋係咪你男友個阿媽先..
首先你都未同佢個仔結婚..你只係佢個仔個女友,咁佢幫佢個仔執屋..有咩問題丫?
問題就係因為睇到你D私人野?咁叻既咪做晒你男友屋企D家務,唔洗你準奶奶做,佢咪唔會掂到你D野囉..
又要幫你地執,又唔準人掂到你地D野..後生仔真係煩!
如果我奶奶會黎我屋企幫我執屋..我成間屋D野比晒佢睇我都無所謂呀..佢鐘意點擺點放我都就晒佢又點話丫..

ndjcyssm  同意,因為間屋唔係佢,所以佢唔應該有say. 不過我唔會想我99黎幫我執嘢囉..  發表於 11-6-30 15:32

子爵府

好媽媽勳章

無辦法...始終係人地屋企...每個人擺放物品要求唔同...可能你覺得咁係好...但係對你男友阿媽黎講...始終係女性用品...當然放係內褲位置係好...可能你唔鍾意佢管你...摷你既野...但係始終係佢屋企...佢又習慣咁多年都係咁幫自己個仔執野...如果你唔慣...真係可能要諗清楚...結婚後係咪一定要一齊住...

[url=http://lilypie.com][img]

伯爵府

樓主, 有D 媽咪都講左, 你未來99 可能唔係專登開你櫃桶, 只係想幫個仔執返D 衫, 見到你D 野順手放返一個"岩"既位置姐.
成件事係誤會, 唔好勞氣喇..........

男爵府

有可能佢唔係摷你D嘢, 係佢放衫入櫃筒時見都唔順眼.

男爵府

LONEY 發表於 11-6-29 21:44
依d只是少事,凡事兩面睇:
1喺妳角度又冇錯嘅,她亂搞妳d野,又幾嬲嘅!
2不過她幫個仔執房又冇錯喔,執左 ...

真係100% 認同, 其實佢ma係有野做, 而佢ba先係家庭主婦, 佢ma自己成日應為咁多年無好好照顧2個仔, 因為由佢地出世到現在都做野, 2個仔細個都係畀婆婆湊, 所以佢ma一放假, 就會好用心咁幫仔執房/屋......
現在過咗幾日我無谷氣lu, 你地係講得啱, 我入咗佢地世界就要跟佢地世界手續做野, 不過都要尊重下囉, 就算結咗婚又如何, 唔通唔會監介咩, 唔好話執房, 淨係見到佢收埋d乾咗底衫褲, 都會覺得監介啦, 不過有時都唔知好笑定好嬲, 佢個仔都忍受唔到佢地d脾氣, 都係忍得一時得一時, 費時令老公難做, 忍唔到味去下旅行, or 搵fd 食下飯咁, 輕鬆下.
唉~~~, 呻完~~~

男爵府

alice44 發表於 11-6-30 15:20
有可能佢唔係摷你D嘢, 係佢放衫入櫃筒時見都唔順眼.
c6 同我d衫褲都唔會放入櫃, 入櫃係我地自己放的, 因為我地分開一個櫃出街著, 一個櫃係底衫褲咁.

大宅

啊!!!樓主未來99原來禁想要孫,其實佢真正意思叫你掉左d M巾,快d生bb比佢!聽你禁講99都幾喜歡你,你唔想佢攪你d野咪話佢聽,唔好剿你地d野,費是你見到d底底/M巾/bra...影響你d運氣唔lucky呀!禁鐘意你應該識做!

不過話時話,你話:「睇下相處得唔得, 如果唔得就真係會搬...」
但你c6話:「佢地年記唔細, 佢兄弟又搬走, c6 驚有咩事唔知」
禁點搬呀!搬落樓下就得!

你又話:「點解要同佢ma 住, 一來真係無銀」,但後來又話:「好在首期係夠」。禁即是有銀定無銀?

我睇你下次會再上黎講比家用問題!

Dumpling96  哈哈...你睇得好仔細,如果夠首期又點會無銀呢?一般銀行都係最多借7成~~  發表於 11-6-30 16:21

男爵府

echoy 發表於 11-6-30 15:56
啊!!!樓主未來99原來禁想要孫,其實佢真正意思叫你掉左d M巾,快d生bb比佢!聽你禁講99都幾喜歡你,你唔想 ...

咁我又覺得佢OK鍚我起碼會關心我吹下水咁, 仲講到明要佢BA烹咩送畀我食, 又見我鐘意飲湯, 我上去食飯都通常有湯飲, 如果有燉湯仲會留畀我, 係好過細新抱, 咁我又唔好意思話佢地唔好剿, 因為我點計都係新抱啫, 佢地咁態度費時又嘈啦, 搞到好似成日為少少而嘈咁, 講過下咪算囉, 到時真係入咗門先算~~因為我成日諗成日嘈, 到最後D人習慣係唔會聽, 間唔中/耐唔耐講下D人先會聽, 所以我唔會成日嘈, 哈~~~

ECHOY你講得啱, 我地係想搵返同一村, 最好同一座添, 再唔到都係隔離村, 唔會走得遠.
另外, 我地係夠首期啫, 咁每個月都要供架嘛, 所以畀得首期之余, 起碼仲有筆$裝修, 再有幾個月供樓$在手, 咁如果有咩事, 都有幾個月吊下命, 幾個月應該搵到工呱 (希望啦~~~)

佢MA, BA 真係好想湊孫, 仲成日講買BB物品, 衫個D要樣樣新, 唔好要人家畀個D, 又講點湊呀, 十畫未有1點, 咁快就講定....
不過我都希望唔好令佢失望啦, 因為我都唔細LU~~~~

大宅

sonson012848 發表於 11-6-30 17:45
咁我又覺得佢OK鍚我起碼會關心我吹下水咁, 仲講到明要佢BA烹咩送畀我食, 又見我鐘意飲湯, 我上去食飯都通 ...

你睇下你讚左佢地幾多野,無謂花時間研究包M巾了,有自己小天地就一天光晒!

首頁

尾頁

跳至