嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 NAMNAM媽媽 的帖子

NAMNAM媽媽,
多謝你的分享,,
你有99 , 我有我爸爸, 我都好多謝我爸爸無私的付出, 養大我不止, 依家仲要佢老人家為我阿女既濕疹粗心
每天坐10幾20個地鐵站來我家, 等我收工先走 (雖然有工人姐姐但佢唔放心交俾工人)

有大家既支持同鼓勵, 又有好多人俾好多有用的心得.資料我, 我再不會感到孤單及無助, 因我現在行緊既路, 你們當中很多都很過, 或還在一同行之中...

大家努力! 俾心機...

伯爵府

好媽媽勳章

tung0409,

我老公係D 好科學根據的人, 因為佢都上過網找資料, 維基百科話共振係欺騙人的方法,所以佢更加唔會信。這方法在香港真係好冷門, 所以難令人一下子相信, 我會再嘗試說服老公, 暫時阿仔濕疹都控制到的。希望你小朋友早日康復, 上來報喜, 又會多一個見証了。

iwff

tung0409 發表於 11-9-8 13:28
回覆 Einet2009 的帖子

當我同朋友講我同阿女做共振, 佢地第一反應就怕我俾人騙, 因以前都聽過不少傳銷公 ...

大宅

畀面勳章

回覆:iwff 的帖子

wikipedia果度係人寫的,已經有人上去澄清。因為歐洲用咗20年以上,亦有好多 medical doctors寫書臨床研究,有好多成功例子。

大宅

回覆 tung0409 的帖子

DEL

複式洋房

嚴重濕疹小孩情緒問題 (求救!!!!)

瞓覺時講故事佢地會好快瞓着架!

伯爵府

好媽媽勳章

Einet2009 發表於 11-9-8 14:30
wikipedia果度係人寫的,已經有人上去澄清。因為歐洲用咗20年以上,亦有好多 medical doctors寫書臨床研究 ...

Einet2009,

我都覺得 wikipedia 未可盡信, 無奈網上真係好少共振資料, 香港不普及所以會令人多懷疑。有時想咁多小朋友受濕疹的痛苦, 如共振可普及就真係濕疹小朋友的救星。我覺得共振唔算貴, 睇中西醫十次價錢一樣, 只係認識真係唔多。Anyway, 多謝你的解釋。

iwff

禁止訪問

回覆:iwff 的帖子

侯爵府

回覆 露比媽媽 的帖子

露比媽媽,

多謝你的建議, 不過我女已經塗類涸淳塗到抗藥性了, 所以先決心唔再睇西醫, 轉中醫, 不過中醫要慢慢來, 我女等唔到,睇了中醫2個月就依家轉做共振, 今日做了第3次, 詳情我會係共振既topic同大家報告, 因為我答應大家每次都會上去報告情況的...

共振令到佢地訓到覺, 有好轉, 真係已經好大幫助了,

侯爵府

回覆 iwff 的帖子

iwff,

我都好想好快有這一天, 比多些真實個案俾苦惱中的家長有點點指引

侯爵府

回覆 cutecutewing 的帖子

我係我女2Y幾開始已經晚晚同佢講故事了, 以前冇咁痕, 佢好有心機聽故事, 一個唔夠要2個, 再第3個, 講到我口水乾...要同佢講數最後一個喇... (因我真係好眼訓...第2日又要返工, 真係頂唔順..) 哈哈.

係今年佢變嚴重左所以連聽故事都冇心機聽喇, 因為掛住要r痕...

anyways, i will try to keep this good practice once she is better later...

thanks for sharing; )

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 Mycuteboy 的帖子

Mycuteboy,

原來你係爸爸身份, 你的睇法同我老公一模一樣, 佢比你更理性, 好難說服, 可能真係要找你同佢電話傾下才會信, 哈哈! 我會努力再同佢傾。其實阿仔濕疹仲未好返的, 當返發時仲係好痕, 係咁 RRR, 又損, 好返又重覆。但感激神, 仔仔好樂觀, 佢唔會抗拒見人或有情緒, 暫時唔大發已感恩的了, 我會繼續努力。

iwff

侯爵府

回覆 Mycuteboy 的帖子

mycuteboy,

嘩嘩嘩, 聽到你既回覆真係一個好大的鼓舞呀..
可唔可以再詳細少少講下你個女女做共振治療的過程, 做左幾耐及幾多次, 由點既情況變成依家點 (你話佢成個唔同左...)
仲有你都提到你女女都有情緒問題, 你女女幾大? 你點面對佢既情緒問題?

祝福你女女繼續健康快樂!!

大宅

畀面勳章

回覆 iwff 的帖子

iwff, 你有冇睇過呢本書? 係 Dr Peter Schumacher (M.D.) 著作, 佢係有份研究 bioresonance therapy 的。
available in google books, 網址如下:
http://books.google.com/books/about/Biophysical_therapy_of_allergies.html?id=tu3uQZcp_REC

你去睇由 175頁o既 Neurodermatitis (濕疹) 呢個 chapter, 本書係有少少 dry, 但睇落好精彩, 學到好多野。有好多 case studies 同 pictures.

男爵府

'可能我會短左10年命, 不過不打緊最重要就是佢好番就好了!
得閒上這裡講講, 個人心情都會好D!! 多 D support'

TUNG
我個仔已十二歲,可能D藥吳系好同.我仔勁發時我一個禮拜看一次皮膚醫生,他會好仔細調教D藥的分量.和用邊種膏,有傷口就要用消毒藥水抹後才查膏,現仔吃緊止痕藥叫:
早:XYZAL 5MG 日ROMEGAN 10MG 晚: PROMEGAN:25MG

(EINET 你有聽過你兩種藥?)

可能因為我仔大,而且好肥,開的分量可以強D,所以有效D.醫生都有講過吃得內會無效,所以不是很嚴重時,他就好少吃,有時煲下羅漢果水,去濕湯止住先

大家互相支持!!

男爵府

回覆 ALAL 的帖子

TUNG
我都未試過用片糖,請問你浸幾內,浸完要不要用水過?謝謝!

伯爵府

好媽媽勳章

Einet2009,
這本書我網上都睇過, 但因為全是英文真係冇心機睇, 有d亦唔係好睇得明, 你可唔可以大概解釋比我知佢講咩呀? 叫我老公睇佢都唔會睇的。
iwff
Einet2009 發表於 11-9-8 18:47
回覆 iwff 的帖子

iwff, 你有冇睇過呢本書? 係 Dr Peter Schumacher (M.D.) 著作, 佢係有份研究 bioresona ...

侯爵府

回覆 ALAL 的帖子

icic,
yes, support each others...
add oil!

侯爵府

回覆 ALAL 的帖子

我仲用緊之前中醫俾我的中草藥+片糖煲水俾佢浸, 10-15分鐘, 不過水, 上水就咁印乾就塗lotion保濕著衫..

片糖望要係令skin 潤一點

侯爵府

大家好,
上回講到俾小朋友早訓覺是很重要的, 之前係因為阿女成日鬧情緒, 為了不再刺激佢, 佢想點都滿足佢, 搞到夜夜都唔訓, 又成日哭哭鬧鬧, 冇哂符, 全家人都心力交瘁, 但收到大家的建議, 我決心要阿女早訓, 當然要一步一步來, 依家叫做有點進展, 由2點幾--> 1點-->12點-->11:30

目標係慢慢再推到10點

依家佢再無理取鬧,我俾佢一個人係自己房, 同佢講你要乖唔哭才會有人理你, 你要咩都冇人會理你, 除非你乖番先...

希望療程慢慢令佢身體狀況慢慢改善, 同時就令佢情緒平穩番, 慢慢調番好的作息時間, 做留個正常既小朋友啦.

男爵府

陪月勳章

回覆 tung0409 的帖子

慢慢教啦~~~~~一齊加油~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

首頁

尾頁

跳至