自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:chickenwing2006 的帖子

係呀係呀,叫半自動。

男爵府

唔怕熱夏天淨用風扇咁慳好多電又環保,
少飲汽水多地飲水健康又慳錢
多地利用自然光減少用電
洗米水洗菜水用來洗碗筷循環利用

pugbb  我都係用洗米水洗菜~  發表於 11-10-5 18:06

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

antique 發表於 11-10-5 09:01
減少沖涼的時間, 最好 5 分鐘內搞掂。 用花灑, 唔用浴缸。 慳水又慳錢。

洗碗時, 水龍頭唔需要開咁大, 少 ...

我地一家四口差唔多隔日就開 2 機
返工/返學衫/睡衣日日換
你地真係勁!!!

大宅

大家分享下窮家庭慳錢自救法

去出口店買衫,季尾買定明年的衫,仲要買d come 興款。
取免費報紙睇,同剪coupon

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

回覆:大家分享下窮家庭慳錢自救法

儲起D舊報紙,氣水罐攞去變賣,夏天如果真係好熱就開兩個鐘冷氣,之後開風扇,咁就夠涼架啦!

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我屋企2大3小,真係日日開機洗衫,有時1日要開2機。好似依家換季,d衫好大陣味,又有排洗

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

伯爵府

畀面勳章

引用:我同老爺奶奶住,想慳都好難

原帖由 我愛Corina 於 11-10-05 發表
我同老爺奶奶住,想慳都好難
係~尤期買餸~我地一共五個大人一小朋友~佢地每晚都買五~六樣餸~炒菜一定落豬肉~最好笑係次次都食唔哂!同佢地講都係咁!所以我放假時買餸係會剛剛好~唔會有餸剩~但又食得飽!希望佢地睇多D我點煮點分配可以慢慢改到唔好咁浪費!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

babyellow 發表於 11-10-5 08:32
買衫方面
我呢d貧窮線以下的家庭買衫對策係咁既...
Daddy mami平時都唔會點買衫俾自己,唔著爛唔會買新的, ...

接收朋友既小朋友的二手衫, 就一件都唔洗買. 如有同校高年級的校服, 一樣可以接收.

參加免費的嘉年華會, 玩遊戲贏文具, 又有得玩(娛樂), 拎左文具又有得用.

衫盡量著多幾次(污糟)先洗. 想當年無洗衣機, 衫都唔係日日換.

盡量天然曬衫, 唔用乾衣機.

出街自備飲用水及小食, 唔洗買貴野.

一定剪 coupon.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

clara1975 發表於 11-10-5 12:01
係~尤期買餸~我地一共五個大人一小朋友~佢地每晚都買五~六樣餸~炒菜一定落豬肉~最好笑係次次都食唔哂 ...
我自己買餸番嚟比工人煮, 都係岩岩食晒, 唔會有浪費, 反而有時自己買唔到, 叫工人去買, 佢真係唔識預, 次次都有淨, 碟碟都吃淨少少....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

大宅

引用:獎勵性玩具冇特別野唔會買貴的玩具,除非係

原帖由 babyellow 於 11-10-05 發表
獎勵性玩具
冇特別野唔會買貴的玩具,除非係考試黙書好,但如果小小叻就去扭蛋。 ...

我扭蛋都唔會扭,因為我好怕屋企多依啲细细件物件;
零食玩具都好小買, 因為返PG主日學同反X城都有玩具玩,宜xx俬玩煮飯仔同自制玩具, 再加埋我同老公廿幾歲時锺意儲啲kiddult玩具;
去 KG OpenDay玩
去圖書館借啲新淨書或去書城買書比個仔同我睇;
出街去公園草地玩多, 盡量買埋餸返屋企煮,打邊爐唔出街打, 因為計埋啲酱油茶錢加一都幾十蚊;
厕纸會用百X積分加十幾蚊換;
衫買大一個碼比仔着; 我···係末慳得cheap咗小小呢 :;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

如果就到時間, 黃昏OR6/7點先去街市, 餸會平D!
[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

伯爵府

我愛Corina 發表於 11-10-5 09:37
我同老爺奶奶住,想慳都好難

AGREE. 晚晚要4餸1老火湯(要有魚有菜有肉), 老爺奶奶沖涼要半至1小時. 一日開2~3機衫洗. 又要請工人,開支唔少,但又慳唔到.

大宅

衣著方面,
我係穿到唔岩身為止, 之後就每一年都會將唔岩身既衣服儲起再捐贈

出街方面,
我通常都係自備水樽,
及選擇一些較便宜既餐廳

用膳方面,
我係帶飯上班

校服方面,
我通常只係買兩套, 2日穿1套可以做一個摺換
運動服只買一套, 因為不是常穿

交通方面,
只會選擇一些較便宜既巴士乘搭到目的地

瑪瑙宮

antique 發表於 11-10-5 09:01
減少沖涼的時間, 最好 5 分鐘內搞掂。 用花灑, 唔用浴缸。 慳水又慳錢。

洗碗時, 水龍頭唔需要開咁大, 少 ...

呢樣我都係, keep 短髮好好架, 慳洗頭水, 過頭水, 我唔使用護髮素掭, +慳電 (吹頭).

瑪瑙宮

我搵工, 希望係著制服供膳, 慳好多.
我唔化粧的, 落粧野都要錢. 唔戴 con, 用質量低 d 的眼鏡框.
唔著高跟鞋, 連 c 袜都唔使買. 唔用新手機.
換左 underwear 平 d 的 bra , 會員咭有 8 折.
已戒汽水 (以前一日兩罐架), 零食都好少食. 貴的面包, 西餅一定唔買.
特價至買需用品. 百x有特價湯包至煲湯. 食雪藏魚, 三文魚頭, 平, 味又唔差.
用抵用的潤唇膏, 冬天買定紙巾, 抹汗用手巾. 袜嚴重穿洞才買, 反正無人睇到.
衫, 鞋, 袋够就唔好再買, 以前中意就買好晒錢, 買左又唔鐘意. 以前買野係買教訓.

侯爵府

你地真係知慳識儉, 要同你地好好學習下!

首頁

尾頁

跳至