跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 05年3月媽媽會-10月28號(有冇幫臭B剃頭髮?)入黎呢到傾啦

szeszes 寫道:
Karl爸選擇幫 Karl仔 做果對係好貴.....因為, 係酸枝木上刻了 Karl仔 出生日期及中文名既對聯, 再加1個酸枝木盒.....成為 $1,600, 再另加 $50車馬費上門剃頭. 到 Karl仔 1歲, 3歲, 6歲 及 18歲時, 會帶埋對筆去胎毛筆公司做一些開筆儀式, 好似話幫 Karl仔 增加書緣呀.
由于我地幫 Karl仔 做左對胎毛筆, 所以, 佢滿月時, 都無再買金器比佢...哈哈!!!
佢地有些係景泰藍做...$300左右1枝, 不過, 無得刻名及不包保修.

szessezesees.... (點解我次次叫親你都)
Karl仔頭髮多, 唔好晒命呀!! Hugo就係得果DD咁多多毛仔, 我老公C都唔比我幫Hugo剃頭髮呀~佢驚剃左生唔番就幣加火喇~

大宅

Re: 05年3月媽媽會-10月28號(有冇幫臭B剃頭髮?)入黎呢到傾啦

FloliMom 寫道:
szeszes,知唔知小淳嗰啲仲算唔算係胎毛,有冇人8個月先整胎毛筆?

** 淳貴人8個月大喇, 佢果D唔係胎毛, 應該係真頭髮~我睇左佢D相, 有D玉照都未set好個頭~我估係因為靜電所至, 並唔係你講得咁亂姐

你地就好啦! 有頭髮鍾意搞咩做型都得...難為我條A...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就唔知呀!!! 不過, 我同事個姨甥女出世好少頭髮.....等到而家已經歲半先走去做筆.

我今日喺呢個topic噴咗咁多口水,係因為藹淳啲煩惱絲真的令我越來越懊惱,話題啱嘴型。今日放工回家同佢玩、夜晚餵尾奶,佢又試成頭汗,啲頭髮仲好似濕毛雞,最慘係額頭上及耳背發現了似熱痱的東西,真係心都痛埋,我決定盡快親自操刀同佢剪啦,這個拖咗咁耐嘅問題到現在真係要認真處理啦。szeszes,知唔知小淳嗰啲仲算唔算係胎毛,有冇人8個月先整胎毛筆?

別墅

FloliMom:
我細仔因為頭髮太長唔舒服,成日一熱就係到"meng"頭髮,我驚佢養成壞習慣,所以尋日帶佐去剪頭髮.因為有大仔既經驗,我帶埋印印去.我抱住佢,印印就負責引佢.結果成功完成.
以前大仔試過係屋企剪頭髮,就要我抱住佢,開佐佢最鍾意既DVD等佢對住電視,再搵印印睇實,隨時準備幫手吸引佢注意力.婆婆就負責操刀.同埋要睇時間,要係BB唔肚餓+唔眼瞓+好開心既時候同佢剪.所以婆婆話,最煩就係同我個仔剪頭髮.

大宅

eeetse 寫道:
hello,

我都好想join 你地一齊傾呀, 我囡囡係早產, 仲係早左好多, 本來預產期係 6月, 但係佢 3月就出左世, 雖然佢會比你地d bb 既發展慢好多 (e生話 2歲之前都要當佢係 6月先出世wor), 好似佢先arm arm 識反身, 完全未坐到架....
但係佢始終都係 3月出世, 咁第日如果可以一齊攪生日會會開心好多lor.
唔知你地介唔介意我join 埋你地傾呢??

點解係BB早咁多出世既? 我朗朗都早產6星期, 發展係比較慢, 仲有一星期就8個月, 啱啱先成功返身冇"澤"住自己隻手, 未識爬, 未學企.

大宅

Kikokikovenus 寫道:
[quote]
szeszes,知唔知小淳嗰啲仲算唔算係胎毛,有冇人8個月先整胎毛筆?

** 淳貴人8個月大喇, 佢果D唔係胎毛, 應該係真頭髮~我睇左佢D相, 有D玉照都未set好個頭~我估係因為靜電所至, 並唔係你講得咁亂姐

你地就好啦! 有頭髮鍾意搞咩做型都得...難為我條A...
[/quote]
乜啲頭髮耐咗就唔係胎毛ga啦?-? 佢都冇剪過!但係咁...我都記得佢未滿月前的頭髮係好油潤,好似打咗臘咁,又ling又滑,質地唔同而家。藹淳小主相中未set頭的照片,除咗有幾張因為開咗風扇,其他都應該同靜電無關,但你提醒我冬天將至,靜電確實會係問題,而且遲啲可能仲犀利。
頭髮較少的寶寶的媽咪,你哋可能冇想過寶寶頭髮多、長、厚會存在護髮問題。隨著小淳的頭髮越來越長,我發覺佢啲頭髮已比較旱,天氣變乾燥後更甚,同佢梳頭時,有時會輕微打kick,最近仲有時見到佢r頭,唔知係咪乾燥痕,但係冇BB護髮素ge喎?!。

大宅

PaulineVin 寫道:
FloliMom:
我細仔因為頭髮太長唔舒服,成日一熱就係到"meng"頭髮,我驚佢養成壞習慣,所以尋日帶佐去剪頭髮.因為有大仔既經驗,我帶埋印印去.我抱住佢,印印就負責引佢.結果成功完成.
以前大仔試過係屋企剪頭髮,就要我抱住佢,開佐佢最鍾意既DVD等佢對住電視,再搵印印睇實,隨時準備幫手吸引佢注意力.婆婆就負責操刀.同埋要睇時間,要係BB唔肚餓+唔眼瞓+好開心既時候同佢剪.所以婆婆話,最煩就係同我個仔剪頭髮.

PaulineVin:
多謝你詳盡嘅分享。嘩!同小寶寶剪髮,真係工程浩大、勞師動眾,要天時、地利、人和各方面配合,預先計劃好。我今天在百佳廣場的日本生活雜貨架發現剪髮較剪,只售HK$9大元,我或會今個星期去買同埋同小淳落髮啦! :-( :-( ﹝矛盾!﹞

首頁

尾頁

跳至