婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我經期已經遲了兩個半月了 不是有孕

如果還沒來 真的不知看中醫定西醫好

複式洋房

回覆:adachanfamily 的帖子

中醫好,中醫會用植物雌激素幫助調理身子。我今天也有向醫師問我需否吃月見草油,她說暫時不需要,現在只需吃她開的藥方便行,我之前也問過她可以喝豆漿嗎?因為豆漿內含豐富天然雌激素,可以幫我補充一下,她說可以,只要喝熱的,並且不要空肚喝便行。西醫通常會叫你 check 賀爾蒙,都幾千蚊架,如果結果喺偏底,便當你提早更年期,然後開賀爾蒙補充劑,盡量令你安然渡過更年期。

大宅

好媽媽勳章

回覆:Babypigpy 的帖子

可否都 PM 牌子給我。謝謝!

大宅

好媽媽勳章

回覆:我經期已經遲了兩個半月了 不是有孕

我生完B 後,只嚟過一次M,前年11月生B,舊年3月嚟第一次,之後無再嚟至到依架。mouth:

之前都有餵母乳的,都知餵母乳會遲d 先嚟,但奇怪係我仲餵緊時已經嚟咗一次,之後停咗反而遲遲唔嚟。

我又覺得唔嚟又無所謂,仲好添!免得唔舒服又麻煩!(有經痛嘛!)

但依架真係停得太耐過份咗d,諗緊係咪應該 check 吓!

但其實唔嚟有無問題呢?係咪一定要打通經針或其他方法令佢返嚟呢?

複式洋房

回覆 Raymondeva 的帖子

讓我在這裡作個綜合回應吧:

症狀可以分 (1)

(2)

(1)
年輕或未曾生育過的
女仕, 多為實, 狀況就是經膜厚, 谷著谷著, 只是不通而已, 這多是由於壓力, 不良飲食和睡眠習慣造成的,可看西醫打通經針或吃通經藥, 亦可看中醫吃兩劑中藥通經. 然後吃些健康調經產品調理, 加適量帶氧運動增加血液循環, 改善生活習慣,便可大大改善.

(2)
年過40, 曾生育過, 血液循環差, 曾患大病的
女仕, 多為虛, 她們多是內分泌減小, 經膜薄弱, 陰道分泌小, 身體機能出現衰退徵狀.
看過西醫婦科醫生證實沒有子宮病變後, 可看中醫調經, 通常要連續吃藥三個月(約三個正常經期), 狀況穩定, 才可停藥.
中醫師通常會開補陽及補陰, 期間會因應進展不斷轉換藥方, 過程需要戒口, 改善不良生活習慣, 早腄, 耐心, 堅持及與醫師保持良好溝通.

先天性子宮異常, 子宮內膜異位, 多囊性卵巢症, 及子宮有腫瘤的女仕, 需要先看西醫判斷症狀, 然後看中醫調理舒緩症狀.

大宅

好媽媽勳章

回覆:AprilChanTH 的帖子

好詳細!Thanks!

別墅

回覆 回覆:AprilChanTH的帖子

april 多謝你詳細的分享 現在我還沒來經,決定再看看中醫 只是要找個夾到自己的中醫不容易呢

男爵府

回覆 回覆:Babypigpy的帖子

可唔可以pm我知啊?!我差唔多次次都唔準,試過接近大半年冇來..突然有日重來...去仲後生,唔想咁快出事

本人因為之前個帳戶唔記得左個密碼,所以再開一個新帳戶,請多多指教^^~

複式洋房

回覆:adachanfamily 的帖子

像我們的情況,我想還是看專科中醫比較好,你可以嘗試看(1)浸會大學中醫院,(2)香港大學中醫院 SPACE,(3)同仁堂,(4)東華三院中醫部,的婦科專科醫師比較可靠。

別墅

我賀爾蒙失調, 黎M時間特長.. 每次10~12日

複式洋房

回覆 rachelhau 的帖子

每月都來超過10天, 真喺長咗的喎, 如果你個個月都差不多時間來的話, 你的情況似乎是血氣不足多的, 如果可以的話, 你最好找個中醫調理血氣和做多點帶氧運動, 增加血液循環, 否則久而久之, 血膜殘留在子宮裡, 會很容易形成朱古力瘤, 到時就麻煩了.

複式洋房

Please PM me too pls! Thanks a lot.

Also if anyone has good Chinese Doctor recommendation, please also PM me.

別墅

回覆 AprilChanTH 的帖子

有呀!~ 有睇中醫. 但食左3個月都冇咩好轉. 醫生都話我是血氣不足~
做女人真麻煩~ T_T

複式洋房

回覆:rachelhau 的帖子

我發覺最慳錢又最有効的改善血液循環方法是跑步,不過是慢跑,不是快跑,如果好怕跑步的話,可以急步走,可以走兩三個巴士站或一至兩個地鐵站,每天恆常地走,真喺好有効。

大宅

我7-8年前自己一個o係外國生活時都試過成一年冇黎m, 但當時唔識講所以冇去搵e生只係買了棒棒驗了冇b買個安心, 因為當年我還是一個學生...

之後睇過有d資訊話身體突然暴肥體重上升會有關係, 而我當年就係唔習慣外國飲食所以暴肥!!

我想那便是april所講的症了~

複式洋房

回覆:edalau518 的帖子

多謝妳的補充,像妳的經歷,是屬於生活環境突變,生活節奏和規律改變,水土改變,影響賀爾蒙平衡分泌,有些人經期改變,也有些人爆發暗瘡。

大宅

樓主, 我情況同你一樣, 又係好耐未黎, 但又唔係有左.... 親戚由2011等到2012都仲未黎... 唔想由兔年到龍年都唔黎... 好想快D黎.... 試過飲涼野, 但結果受唔到病左

複式洋房

回覆:BgirlMa 的帖子

你還是重頭到尾看一次這個帖子的內容吧,提議就藏在內容

大宅

回覆:我經期已經遲了兩個半月了 不是有孕

早在之前已看過數遍了
我成日覺得谷住就來就來咁,所以總是比機會佢自己來

大宅

畀面勳章

我一直冇問名我睇邊個中醫..我就係睇同仁堂...食果D甲由乾.....

不過有人睇得好, 有人睇唔好, 可能我唔夾掛....

其他JM我都已經PM左啦...真係估唔到咁多JM要我PM...覺得都幾唔開心...一個POST入面有咁多JM有相同問題, 唉...到底發生咩事...以前好似我地媽咪果代, 唔想生咁多都係咁中, 好似去廁所咁又生一件...而家...

首頁

尾頁

跳至