自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一定會好返,睇住自己仔女結婚生仔

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我識有啲有幾層樓收租既有錢人,有呢啲病都係排政府,始終呢個病係長期鬥爭,要留多啲蛋藥比自己做後路,萬一有急証,都仲有錢醫!

希望你早日康復!

男爵府

醒目開學勳章

Thanks!
唔知可以點,個心好亂

複式洋房

回覆:superloverywk 的帖子

真係要睇你的咩can?瑪麗應該係最好的!政府醫院都有私家門診,兩邊排啦!就算係政府醫做化療都可以出去私家睇進度!尤其是照野檢查的一定私家快!瑪麗都有專科門診,係教授級醫生,我家人有事係東區做手術及化療,其間睇瑪麗專科,佢地睇到東區的紀錄的,睇到東區用咩藥!好似要2千一次要!
問清楚保險細節,再分析下自己經濟條件先決定!當時我家人睇中醫要2千幾一星期藥,化療要一萬蚊一個月,保建食品,出入的士,加加埋埋都好多錢的!
睇咩都好,保持輕鬆愉快、樂觀、積極才是你的靈丹秘藥!加油!支持你!

男爵府

住九龍, 去伊利沙白啦, 都ok的.
我老豆由私家驗到有事, 去排政府, 一星期有得睇,
跟住用兩星期做晒所有檢查確診,
即刻就開始做化療, 好快架咋!

公爵府

去政府睇,排期睇下排到幾時,一般都唔會好耐~如果個期快既,建議政府睇,屋企有人o係公立醫院做,好多o係c家醫醫下過黎要佢地執手尾...上年我舅父腸癌三期,開頭都係去浸會醫,醫醫下唔掂去返公立醫院醫,依家跟得幾好,ok ah~~~

男爵府

到醫生提議用藥後, 老豆去私家再問意見,
跟住又拎番私家醫生的用藥意見問政府醫生,
佢地都樂意答的.
最好有個親人陪住你睇醫生, 佢地頭腦清晰d
可以記到多d嘢.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我個人既親身經歷:

我因為咳左好耐, 去睇政府門診, 醫生摸到我頸部有野, 佢即刻寫紙我去醫院排期。通常排期都會好耐, 不過排就照排, 醫生見情況嚴重, 會好快通知你返去睇。

我第一次見醫生, 醫生叫我照兩樣野, 結果個期排到一年零3個月先有得照。醫生同我講, 如果經濟許可, 去私家照左先, 再拎份報告返醫院。我就拿拿聲去私家照, 確定左係乜野癌, 將份報告拎返去醫院, 之後d 醫生會"會診", 話比你知個情況, 要做電療或者化療。

我9月尾第一次見醫生, 10月confirm 晒係乜野癌, 要點樣治療, 11月中就開始做療程。醫院有d藥物係唔包既, 我見有d病人, 做一個療程, 可能要十萬8萬。

我本應係做化療先, 點知出左意外, 變左要先做電療, 之後再化療。

我覺得政府醫院都跟得好足, 家陣我每兩個月返去覆一次!!

cancer 真係一個要長期作戰既病, 同埋係治療既過程中, 都會有好多變數, 最好屋企有人幫手, 因為每做完一次化療, 要等白血球升返, 先可以再做第2個療程。

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

回覆:TMMA 的帖子

樓主加油呀!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

加油~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

道聽途說:

雖然保險話會賠, 你都要問清楚係由癌症第幾期開始至有得賠. 有d 條款講到根本係未期至可以有賠償....

聽人家既經驗, 係轉述瑪麗腫瘤科既醫生既說話..... 私家係快, 不過多數係逐忽去割, 割到冇野割.... 政府唔會, 不過會辛苦.. 仲有唔好駛晒d 錢去醫癌, 唔好傾家蕩產式賣樓賣股票咁去醫, 因為醫癌係長期抗戰, 分分鐘駛左錢又冇命又冇.... 有d 療桯係要自費, 俾幾個唔同價錢既 plan 你自己去揀點醫. 聽起黎好絕, 但佢呢d 說話講得好有道理.

我身邊既朋友或者佢地家人, 無論自己係醫護人員或者普通做文職既都好, 都係揀去政府去醫cancer... 有朋友醫左幾年cancer, 最後醫番好, 之後仲結婚. 你睇d 明星咁有錢, 有咩大件事都係去番政府度.... 我大部份朋友住九龍區, 咁佢地/佢地家人咪去QE, 聽佢地講都跟得足.

祝樓主早日康復!

翡翠宮

回覆:癌症⋯政府or私家醫院

私營醫院不宜長期投資,如只做快嘢如一個手術、檢查的確好好,長時間電療化療電腦掃描磁力共振等成副身家肯定無哂!我見好多有$人(當然唔係上接嗰啲超富豪)一開始乜療物療都即刻轉番公立醫院!何况樓主仲有小朋友,啲錢唔好用得咁儘呀!祝你早日康復。

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

Push

男爵府

樓主你咩cancer..看有無人有經驗幫到你...

男爵府

係會包8成但係係有max, 一般都係6/7萬,好易爆。

子爵府

環保接龍勳章

以好多年前我爸爸既經驗,如果睇政府醫院會有社工follow,總叫做有地方問下野,另外,就算睇政府有時候去到某啲階段,政府醫生都會建議你去私家做某啲報告(which is 喺政庥度等得太耐),或者某小療程。。。果時就係有時喺政府度照咗片,攞去私家做報告,有時就某啲簡單療程攞信去私家約期做etc... 我覺得,先去政府度睇,到時聽醫生或者社工講,再唸下需唔需要去私家!

珍珠宮

首先,保險話可賠八成,咁係點計八成,有冇上限。一般癌症算危疾一定有得賠,但好多時唔夠cover所有費用。另外就問清楚醫生建議的治療方案及費用。
所以初期的檢查及確診最好去私家做,因怏,不用等政府的排期。最多係確診後再回政府醫也快好多。

男爵府

我爸爸去浸會睇左一次腫瘤科, 睇第一次已話佢可以在私院做化療
又打晒價, 話15萬, 全包
又踩政府醫院的藥無咁靚, 多副作用云云

講真, 好在有我地仔女在旁邊幫手搵資料
我地比較過用藥, 其實差不多一樣
但私家用少d藥, 感覺上咪好似副作用少d囉
問政府, 佢話因為我爸身體一向好, 可以用d強一點的藥,
徹底在早期消滅晒d癌細胞
私家用藥溫和d, 但係, 如果唔消滅晒, 到時就容易復發.

如果當初真係聽私家老點, 開左個頭, 真係唔知到時點收科呀!
所以, 呢件事上, 我直情覺得私家醫院有d唔老實!

男爵府

醒目開學勳章

多謝各位的意見,我會認真考慮。
另外,d細路今日會繼續派卷....唉...希望唔好太震撼啦.....

用戶要求終止服務

回覆 晴朗家家 的帖子

同意,我朋友都係咁做.

首頁

尾頁

跳至