親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

請假去旅行,好似很簡單,但已經灌輸1個不好的價值觀給小朋友,是原則問題,去一次旅行,真的我不償失

王國會長

王國會長

MONKICHI88 發表於 12-1-19 12:05
死啦, 我請左三日播, 寫事假,, 佢冇話當我礦課論... 但之前口問老師,話去旅行,,佢話唔得架
播, 要紅白二事先 ...
請事假不用寫原因嗎? 但請三日假不担心影響學習/功課嗎?

MONKICHI88  事假冇問我原因播, 冇講當礦課, 請了放了, 等收信...  發表於 12-1-20 14:09
MONKICHI88  三日係, 一日去遊公園, 兩日係講公園的環境, 課題係活外研習之常識課..  發表於 12-1-20 14:08

子爵府

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

我想問下咁幼稚園N1呢,想請2Day呀,之前我問過班主任佢話冇乜影響嘅!

大宅

為人父母一定要灌輸一個正確的觀念俾子女, 到第日佢地大個做父母點教你個孫呀, 無計, 侷住俾旅行社賺.

子爵府

畀面勳章

回覆 DonnaLau 的帖子

幼稚園就無咩所謂既....
以前幼稚園我都請過兩日去旅行, 老師都會專登早D分開俾功課做, 等返到黎唔駛補做...

不過上到小學真係千萬一日都唔好為左旅行請啦~~~~

要玩幼稚園好去......

子爵府

引用:回覆+DonnaLau+的帖子 幼稚園就無咩所謂既

原帖由 faye525 於 12-01-22 發表
回覆 DonnaLau 的帖子

幼稚園就無咩所謂既....
唔該晒!

王國會長

王國會長

DonnaLau 發表於 12-1-22 00:52
我想問下咁幼稚園N1呢,想請2Day呀,之前我問過班主任佢話冇乜影響嘅!

...

一般幼稚園沒這麼嚴, 請事假也不用說明原因比證明等, 而且對學習也不會有什麼影響.

子爵府

引用:Quote:DonnaLau+發表於+12-1-22+00:52+我想

原帖由 瑩瑩老豆 於 12-01-22 發表
一般幼稚園沒這麼嚴, 請事假也不用說明原因比證明等, 而且對學習也不會有什麼影響.
...
係呀,唔該晒,其實雖然係N1我自己盡可能都唔想佢請假,不過要就到人帶我地去,所以為有咁做lor,同埋諗住趁幼稚園有得去就快D去,唔係遲D可能又要學嘢!

珍珠宮

外國係咪冇咁嚴格呀, 我見有人帶小朋友返來玩幾個月
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

DonnaLau 發表於 12-1-22 00:52

...

我囝而家幼稚園,我一年請假2,3次去旅行,返到學校仲派手信tim.

子爵府

引用:Quote:DonnaLau+發表於+12-1-22+00:52+我想

原帖由 CALVEN 於 12-01-22 發表
我囝而家幼稚園,我一年請假2,3次去旅行,返到學校仲派手信tim.
咁明目張膽都得!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

DonnaLau 發表於 12-1-22 22:51
咁明目張膽都得!

係ga,有次出發前一日,老師送佢出黎,仲同囝講"玩得開心d"

子爵府

引用:Quote:DonnaLau+發表於+12-1-22+22:51+咁明

原帖由 CALVEN 於 12-01-22 發表
係ga,有次出發前一日,老師送佢出黎,仲同囝講"玩得開心d"
咁好笑

大宅

我好明白如果每日都有學生因為旅行而請假會令老師多佐好多行政工作,而學校的總出席率亦會唔多好睇。
但真係好討厭學校當旅行請假係曠課,因為旅行都係增廣見聞的一種經歷、一個家庭教育過程。
我唔贊成旅行就係向小朋友管輸唔好的價值觀,因為我從來覺得旅行係一種學習,只係由課室的書本走向實踐的世界。
最近香港旅遊業比國內自由行帶起,學校假期去東南亞/台灣閒閒地都要五、千六(未加額外使費),如果屋企多過一個小朋友,咁筆旅費真係好可觀,唔係非一般家庭可以負擔得起。有家長話,放完長假老師問學生去邊度旅行時,一D家境普通的學生返屋企後會顯得唔開心。
我希望到我小朋友讀小學、中學時,我仍然有呢種大無懼精神,可以隨著唔同國家的特色季節帶佢去旅行。

珊瑚宮

好媽媽勳章

yenwong965 發表於 12-1-18 16:55
以家啲小學真係煩,如果早一曰有位就唔屎咁煩,
咁都叫煩?呢d係規矩,你去邊度讀書/返工都要遵守架啦,嫌煩可以選擇你/理想既學校

複式洋房

請假原來走去玩,有學唔返而明知故犯,呢D唔係"當"曠課,根本就是切頭切尾的曠課,冇得解釋。

男爵府

回覆:請假一天去旅行,學校回覆會當曠課

如果中學的仔女請假同朋友去旅行玩,大家又點睇?點解幼稚園可以,中小學又咁緊張返學,從小教育不能無故請假是很需要的!

王國會長

王國會長

CatEgg 發表於 12-1-29 16:34
但真係好討厭學校當旅行請假係曠課,因為旅行都係增廣見聞的一種經歷、一個家庭教育過程。
我唔贊成旅行就係向小朋友管輸唔好的價值觀,因為我從來覺得旅行係一種學習,只係由課室的書本走向實踐的世界。
"我唔贊成旅行就係向小朋友管輸唔好的價值觀", 你看來是斷章取義地寫少了"請假去", 樓上是說"請假去旅行,好似很簡單,但已經灌輸1個不好的價值觀給小朋友".

我同意旅行都係增廣見聞的一個家庭教育過程, 但這不足以將放假去旅行合埋化, 我覺得小朋友上學學習是主, 旅行係次, 總不能為去旅行而不上學, 這是優先序及責任問題. 當然如果你認為旅行係主而上學係次, 那可以有呢種大無懼精神.

致於話放完長假老師問學生去邊度旅行時, 我唔知那間學校老師會咁問, 但對於清貧學生又如何? 他們即是淡季也沒有能力出外去旅行, 可能讀完大學(包括我自己)也未搭過飛機的.

大宅

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我無斷章取義喔!我都係話請假去旅行無問題、唔應該當曠課。
yr.2開學日,有個同學仲係絲路(因為我哋暑假要返intern,只得兩星期暑假),我都覺得唔係呀,旅行仲緊要過返學?! 但,之後我去過廿幾個國家、百幾個城市,唔同季節去唔同城市,由搜集資料、親身體驗、寫遊記到投稿去雜誌,每一樣都係學習,我都會要求小朋友有咁既旅遊態度。
如果學校話,"好喇,同學,你哋可以係school day內跟家人旅行,不過你地每日都要自己寫遊記,然後再交一篇感想,當係一次個人的專題研習,學校就唔會當你地曠課"係咪比較好?
請假去旅行係是非問題,但曠課就係嚴重指控,個人覺得不應混為一談。
btw,我指的是一般多過一個子女的普通家庭旅遊費用平,唔係指清貧家庭。清貧家庭兒童真係要靠政府諗個個關愛基金贊助去遊學先有機會遊學,但我極不贊成用街外人錢贊助自己旅費。至於咩學校,主要都係比較中產的港島區。
價值觀的討論,點到即止。

大宅

我個囡k2時同她請假去旅行,到咗K3,有次講開去要旅行,但冇假個女立刻話 "請假咪得囉".從此以后都不敢再請假去旅行.

首頁

尾頁

跳至