跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:回覆+pigpig+的帖子 係呀成個香港咁!+啱晒

原帖由 bankwest1 於 12-01-27 發表
回覆 pigpig 的帖子

係呀成個香港咁! 啱晒我地 ^^
我唔岩

My Two Princess

大宅

回覆 pigpig 的帖子

可能宜家仲後生, 遲d可能會嫌嘈!

複式洋房

引用:回覆+Rexrich+的帖子 咁即係話有工作証明

回覆 Rexrich 的帖子

咁即係話有工作証明就攪掂?? 咁ok喎
首先第一次上去要填一份form先,之後入境處會寄封信俾你要帶d乜嘢上去同幾時上去見佢地!我唔知點解有人話一定要住滿七年,但係我兩個仔女都唔需要,可能我同我太太只係pr而唔係oz citizen 掛!

大宅

係呀你個成功case俾左個希望我!!! 吾該哂!!
你住係邊架?

公爵府

Rexrich 發表於 12-1-27 15:51
我嘅三粒星嘅意思係永久居民身份呀,我對仔女都冇攞到身份證,只係喺本oz passport貼咗張紙寫住佢地有香港 ...
deleted

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

Rexrich 發表於 12-1-27 16:38
我地只係帶咗我同太太嘅香港出世紙,香港住址證明,我太太嘅香港工作證明,同埋仔女嘅澳洲證件!

...
Oh....no wonder your children can have it because your wife is working in HK.
When the immigration turned down my application, I asked him under what circumstances, the baby can have it if the baby was born overseas. one of the reason is 'the connection with HK'....in your case, as your wife is working in HK (maybe you too), then, you both live in HK and paying HK tax which established the connection.

In addition, as your wife is living & working in HK, immigration treated your wife gave birth when she was "travelling", not "residing".

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

引用:回覆+Rexrich+的帖子 係呀你個成功case俾

係呀你個成功case俾左個希望我!!! 吾該哂!!
我而家喺香港,澳洲住Adelaide!

大宅

引用:Quote:原帖由+bankwest1+於+12-01-27+發表

原帖由 pigpig 於 12-01-27 發表
好好安胎啦!根本呢D野非我地去控制諗多冇謂啦⋯鐘意咪去申請,成功咪當中獎,唔得就當冇事發生 ...
Agreed! One must stay in HK for 7 years in order to become (香港永久居民),即三粒星,而依家你地就算幫小朋友申請到id card都只係香港居民或一粒星(same for those kids who were born in HK). 兩者是有分別!

大宅

回覆:Rexrich 的帖子

I think your case is different because both of u and your wife went to AU to give birth, and would go back to HK to settle down (or would stay in HK for a period of time). However for those who settled in AU and they would like their kids to have HK I'D was a different story.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Rexrich 發表於 12-1-27 15:20
首先第一次上去要填一份form先,之後入境處會寄封信俾你要帶d乜嘢上去同幾時上去見佢地!我唔知點解有人話 ...

我想問你填左邊份form? 核實香港永久性居民身份證果份form?

好多話申請1+3+3 既visa, 係咪即係申請dependant visa?

複式洋房

引用:Quote:Rexrich+發表於+12-1-27+15:20+首先

原帖由 bosch 於 12-01-28 發表
我想問你填左邊份form? 核實香港永久性居民身份證果份form?

好多話申請1+3+3 既visa, 係咪即係申請depen ...
應該係核實香港永久性居民身份證果份form呀,填咗一份咋!

bosch  thanks!   發表於 12-1-28 19:33

大宅

如果好好彩落到居留權, 可以落回鄉卡吗?

男爵府

畀面勳章

引用:如果好好彩落到居留權,+可以落回鄉卡吗?

原帖由 eggma 於 12-12-17 發表
如果好好彩落到居留權, 可以落回鄉卡吗?
攞到香港居留權及身份證, 不等於有中國國籍, 所以唔一定攞到回鄉卡。
之前有媽媽話, 先申請身份證, 同時申請特區護照。
好彩批了, 就攞特區護照去申請回鄉卡。

大宅

移民加國回流夫婦 為子爭身分證敗訴

【明報專訊】港人夫婦2005年移居加拿大並誕下一子,4年後夫婦因在當地找不到工作而回流返港,為兒子申請香港身分證但遭拒絕。夫婦早前替兒子申請司法覆核,昨再被高院駁回。

2005年移民 失業返港
現年4歲的申請人Lamb Nicholas Edward由母親梁潔儀(譯音)代表。申請人的父母均為華人,並於香港出生,2005年移居加拿大,並獲發永久居民證件。2008年4月申請人在加拿大出世,翌年其父母在當地失業,決定帶同申請人回流返港。2010年9月,梁潔儀替兒子向人事登記處申請香港身分證但被拒,其後梁向人事登記審裁處上訴,但再被駁回,梁不服提司法覆核。
爭拗「定居外國」定義
高院法官區慶祥昨在判辭表示,《基本法》第24條指香港出生的「中國公民」,其在香港以外所生的中國籍子女,均可成為香港永久居民,然而關於「中國公民」的定義,應由《中華人民共和國國籍法》第5條決定,該條文指出「父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍」。法官認為,此案關鍵在於如何解釋《國籍法》中「定居在外國」的意思。

申請人一方認為,其父母雖已獲發加拿大永久居留證件,但證件須定時續期,否則會喪失當地「永久居民身分」,故他們不算獲得「永久居留權」。
惟法官認為,「定居在外國」的意思應以當地法例理解,以加拿大為例,法官認為申請人父母只要獲得「永久居民身分」,便即符合「定居在外國」的要求,故根據《國籍法》申請人的父母已非「中國公民」,申請人亦不能獲發香港身分證。
【案件編號:HCAL103/11】

首頁

尾頁

跳至