懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+ling_is_sleepin+於+12-04-18

原帖由 saulamlover 於 12-04-18 發表
會,因為好似我咁,知道全日班7月開始報名,第一次做媽媽唔識都係諗住面試係睇小朋友表現。到月中去報架時 ...
你嘅意思係,提早報名只是提早爭取報名面試的資格?提早的意思是早一年問定來年報名的日子?那電視常見的排隊取報名表又是什麼一回事?

大宅

我第一胎, 唔知點係細b or 大b , 可唔可以解釋來聽下...? thanks thanks ~~~ bb 9 月出世, 咁係咪要下一年先報??

大宅

引用:Quote:applelove+發表於+12-4-18+11:37+我

原帖由 siuminyeung 於 12-04-18 發表
大b 有咩唔好? 我一知自己edd 係十月尾十一月頭已經好開心咁諗住遲一年讀書, 等bb 唔駛同龍仔龍女爭. 如果 ...
其實我地究竟係大B定細B?10月出世嘅小朋友。

大宅

引用:我第一胎,+唔知點係細b+or+大b+,+可唔可以

原帖由 00TherTher00 於 12-04-18 發表
我第一胎, 唔知點係細b or 大b , 可唔可以解釋來聽下...? thanks thanks ~~~ bb 9 月出世, 咁係咪要下一年 ...
我都好confuse!

男爵府

畀面勳章

Lockheart 發表於 12-4-18 13:10
其實我地究竟係大B定細B?10月出世嘅小朋友。
如果2歲幾讀 K1咪細, 如果遲一年先比佢讀咪大.睇下同同班同學比者, 一般讀 K1 係3歲, 但有D 媽媽會驚細B 跟唔上, 遲一年先比佢讀書做大b.
我就純粹想佢玩多年同唔駛同太多人爭.

大宅

引用:Quote:Lockheart+發表於+12-4-18+13:10+其

如果2歲幾讀 K1咪細, 如果遲一年先比佢讀咪大.睇下同同班同學比者, 一般讀 K1 係3歲, 但有D 媽媽會驚細B 跟 ...
哦!原來係咁!不過,做大B都接住個龍年效應,預咗競爭一樣大,叫做多次面試機會。

男爵府

畀面勳章

Lockheart 發表於 12-4-18 13:20
哦!原來係咁!不過,做大B都接住個龍年效應,預咗競爭一樣大,叫做多次面試機會。

...
我諗點都好過直接同其他龍b 爭既. 不過就一定無兔b 咁好.

大宅

引用:Quote:Lockheart+發表於+12-4-18+13:20+哦

我諗點都好過直接同其他龍b 爭既. 不過就一定無兔b 咁好.
都係嘅!

大宅

Lockheart 發表於 12-4-18 13:02
你都係細B?

我既edd都係10月,之前我阿嫂已經問我會否遲一年入學,佢話佢弟婦都係細b,但都擇左遲一年入學 (今年讀 k1),我當時話唔會,因為當時我覺得龍同蛇都係咁多bb,都係咁大競爭,唔想浪費一年.......

今年龍b有11萬,但呢幾日聽到話"零雙非"喎,即係蛇b最多咪6-7萬,相差3-4萬既bb競爭喎,而且好多名校都唔收細b,咁我不如遲一年,等bb有好d教育~~~~~

不過我都會試下報名(心意學校),若成功的話咁就照讀!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+saulamlover+於+12-04-18+發

原帖由 Lockheart 於 12-04-18 發表
你嘅意思係,提早報名只是提早爭取報名面試的資格?提早的意思是早一年問定來年報名的日子?那電視常見的排 ...
以我所知,如果佢係7月接受報名,咁就預早準備定出世紙針咭果啲,一到七月可以報名就拎曬啲嘢去報。例如小朋友今年出世,你又唔知心儀架學校要預早幾多時間報名,因為每間輪候時間都唔同(輪候係指交報名表至到面試),救世軍要2年半,有啲就3 4個月。可以打去問吓如果小朋友12年出世大約幾時要交報名表。自己可以心中有數,亦都唔怕錯過心儀學校。
電視果啲係咪小學咋?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+saulamlover+於+12-04-18+發

原帖由 Lockheart 於 12-04-18 發表
明白,謝謝!那幼兒園又是只需早一年報名?
幼兒院唔清楚。

大宅

引用:Quote:Lockheart+發表於+12-4-18+13:02+你

原帖由 foopopo 於 12-04-18 發表
我既edd都係10月,之前我阿嫂已經問我會否遲一年入學,佢話佢弟婦都係細b,但都擇左遲一年入學 (今年讀 k1 ...
你的分析都好詳細! 我同你的想法都好似,我諗你大概心中已有心儀的學校,有機會大家可以交流下。

大宅

引用:Quote:原帖由+Lockheart+於+12-04-18+發表

以我所知,如果佢係7月接受報名,咁就預早準備定出世紙針咭果啲,一到七月可以報名就拎曬啲嘢去報。例如小 ...
謝謝你意見!電視見排長龍個d,有幼稚園同小學。

大宅

引用:Quote:原帖由+Lockheart+於+12-04-18+發表

幼兒院唔清楚。
請問幼兒園跟育嬰園有什麼分別?你也會安排小朋友報讀嗎?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

育嬰院主要係幫手湊BB. 通常for 父母要返工, 屋企無老人家, 無工人湊BB的家庭.
幼兒園 (Nursery/ Pre-Nursery) : 又叫2歲班. 要夠2歲才可以讀. 至於幾時報名. 間間唔同. 有D係輪候的, 所以一有出世紙就要報. 有D係要Interview. 一般每年的7-10月, 幼兒園的Web-site會公佈幾時報名. 之後再安排 Interview. 大家可以留意心儀學校Web-site, 或者打去學校問. 細B就通常夠年紀先可以插理.
大B : 指1月至8月出世的BB.
細B : 係指9月至12月出世的BB.
不過, 依家有D父母會再分大B係1-4月, 中B係5-8月.
一般而言, 的確大B的競爭力係好D. 不過, 細B的父母都唔好灰心. 有D細B都好叻, interview表現好好的.
另外, 細B 的父母考慮小朋友做細B, 定超大B的時候, 要考慮埋心儀的幼稚園的收生係點. 因為, 我知道某些幼稚園係唔收前一年的小朋友報讀. 有D就只係接受之前個年的11月及12月小朋友報名. 即係未必會收超大B的.

伯爵府

另外, 有一點是幼稚園在interview超大B的時候, 一般會要求高D. 因為, 始終佢比其他的小朋友大, 原則上應該識的野要多D. 如果, 你地的小朋友未出世, 或者剛剛出世. 我建議睇定D先決定俾佢做細B, 定超大B. 因為, 有時小朋友的潛力真是令人難以估計的.

大宅

引用:育嬰院主要係幫手湊BB.+通常for+父母要返工

原帖由 開心小花 於 12-04-18 發表
育嬰院主要係幫手湊BB. 通常for 父母要返工, 屋企無老人家, 無工人湊BB的家庭.
幼兒園 (Nursery/ Pre-Nurs ...
哇!你好有心,多謝你嘅詳細嘅分析!資料好有用,我會留意吓!

大宅

引用:另外,+有一點是幼稚園在interview超大B的時

原帖由 開心小花 於 12-04-18 發表
另外, 有一點是幼稚園在interview超大B的時候, 一般會要求高D. 因為, 始終佢比其他的小朋友大, 原則上應該 ...
姊妹,你知唔知有冇一d係用嚟作參加小朋友成長進步嘅指標?例如:一歲會識d乜同發音等等?

伯爵府

回覆 Lockheart 的帖子

小朋友的成長指標係可以參考母嬰健康院的小冊子. 至於幼兒園/幼稚園的面試指標..我真係答唔到. 根據呢2年同阿囡去interview的經驗, 我只可以答 : 估佢唔到. 只要你去教育王國個邊睇下, 就可以知道有時父母覺得小朋友Interview得好, 未必有offer, 有時父母覺得interview得一般, 又有offer. 我只可以說平常心啦! 每個小朋友的成長速度唔同, 男仔同女仔的發展又會唔同.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至