自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

yellowmama 發表於 12-4-19 15:53
是慘事
爆呢做咩?

經濟太唔健康,始終要有調整

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

爆唔爆我唔知, 不過見到樓主quote 果段新聞之後, 我又見到呢段, 彷似話你知, 呢位係樓........神!

97年預見泡沫爆破 04年入市撈底
.明報 – 11小時前.. .

【明報專訊】關焯照早年於中文大學擔任經濟學教授,近年決定自立門戶替人投資,自己當然對物業投資有一定眼光。提起首次置業,他早在97年已看過麗港城,但當時呎價高達1萬元,他覺得完全不值得,並認為樓市泡沫太大,所以沒有入市,結果不出3個月,樓市果然急速向下。

直至2004年,他才以300多萬元購入現時自住的大圍曉翠山莊900多方呎單位,並於同年再購入一個盈翠半島單位作收租之用,至今已升值一倍,他說:「其實我還有點後悔,2003年第三季我已有意入市,因為當年剛剛有自由行,跌浪亦已肯定完結,可惜當時病了,最終2004年才買樓,錯過了首次升浪。不過當年我因為方便回中大,加上曉翠山莊環境清靜,所以決定購入,但升幅始終不及市區樓,每每升浪蔓延到這兒時,就已到達尾聲,不過物業我已經供完,只會留起作自住,但如果再買樓投資,我一定首選市區。」
..

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

1997年10月還是天價樓, 當時也沒有人想過, 之後就一直插, 至04年先上番來

我很有信心, 由今年立冬之後樓市會有類似問題出現

2014-2015 可能hold 得住個跌勢回上少少

2016-2018 又會再插, 直插至2019年

2022年 先會再見樓房大升

7年又7年, 點滴不分差

我會等到 2013年立秋後入市, 今日賣成萬元一呎的, 我覺得只值5千

禁止訪問

引用:睇數據,樓價又真系高不可攀但我周圍即朋友

禁止訪問

引用:睇數據,樓價又真系高不可攀但我周圍即朋友

伯爵府

牛年勳章

有少少唔明, 樓價跌over 20% 真的好多人想買? 但到時又會唔會怕再跌?? 份工仲穩唔穩陣呢?銀行又估得到唔到價呢?

1997, 2003 - 有幾人敢買?

現今的確樓價 (租&買) super crazy, 但又怕樓價跌有幾多公司大老闆受影響. 大家期望樓價跌咁同時係唔係都要擔心鏈式反應

公爵府

買樓係羊群心理。
樓價一跌跟本唔會有人敢去買。亦無人知道幾時係最低。有人期望係跌20﹪,但更多人係期望好似沙士咁...香港人好明顯係有好大既期望,覺得二百幾萬買到奧海城OR港灣豪庭先合理。

首頁

尾頁

跳至