烹飪搵食

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

lovingsleep 發表於 12-6-12 20:22
係按湯制呵!打開蓋或稍為合蓋(小心湯太滿易滾瀉)滾約15分鐘

係咪等佢"自動排氣後", 打開蓋, 按湯制滾15分鐘?

大宅

lovingsleep 發表於 12-6-12 20:27
水份少DD,如果似潮州粥,應該係煲既時間不夠,或者好似湯咁再打開蓋滾10分鐘。

我用一杯米加大約1.5公升 ...

唔該晒, 我會試吓你所教的水and 米比例去做.
如果想加D瘦肉落去煲粥, 係咪又係煲好D粥後, 打開蓋,放D肉落去,按湯制煲15分鐘?

大宅

千千萬萬 發表於 12-6-12 23:49
買煲時冇人教你用咩?我用左成六七年,勁好用!煲湯:落水好重要,你既材料可以煲到幾碗湯就落幾碗水,因為 ...

我都試過自選時間, 保壓45分鐘, 亦等個浮子X自動跌落去, 然後覺得D湯好唔掂, 我再重覆以上steps, 但仲係唔掂...攪左兩三個鐘出來的效果都未如理想......
依家睇完你地的comment,我諗我差左冇開蓋滾多佢15分鐘, 同埋可能水太多.
但如果水只係剛剛好cover住D料, 咁咪每人飲得兩碗湯(屋企有三四個人食飯)?

大宅

花花b 發表於 12-6-13 01:09
我都覺得煲粥好正!我日日煲兩次比15m兒子,快靚正方便!

我就係用過鵝姐煲來煲粥覺得唔掂, 日日用明火煲粥俾阿仔(9m)又太辛苦我媽媽, 所以先特登買左個美的牌BB粥煲.... 個個話美的牌煲得好綿, 我都係覺得同明火有一截距離....

男爵府

引用:Quote:千千萬萬+發表於+12-6-12+23:49+買煲

原帖由 seafishbaby 於 12-06-13 發表
我都試過自選時間, 保壓45分鐘, 亦等個浮子X自動跌落去, 然後覺得D湯好唔掂, 我再重覆以上steps, 但仲係唔 ...
你要咁樣計,平時買開咁多材料用明火煲會煲到幾多碗湯,轉用鵝姐煲就落幾多碗湯既水量,鵝姐煲係快d唔會揮發水同埋唔洗睇火,但同樣既材料明火煲到八碗湯,鵝姐煲都係落八碗水煲到八碗水,佢仲未有本事變十幾碗湯出來吖!

伯爵府

seafishbaby 發表於 12-6-13 10:32
唔該晒, 我會試吓你所教的水and 米比例去做.
如果想加D瘦肉落去煲粥, 係咪又係煲好D粥後, 打開蓋,放D肉落 ...
如果舊肉係一大舊既,我就和米和水一齊落,到煲好時畢上碟拆絲,再放入煲同粥一齊滾,但切片的肉就打開蓋時才加入,才可以控制不至overcooked 唔好食
自煮有快樂

大宅

過路達人 發表於 12-6-13 03:29
我買時有二個煲胆 , sale 話 一個永不磨損 , 一個就有易潔胆, 我一用就不磨損個胆 , 用到現在都無事 , 所 ...

我係yahoo trade返黎, 冇不磨損煲胆, 又冇你地所講的咩玻璃蓋....
我淨係有個易潔胆.....
因為之前試過煲湯失敗, 我依家浄係用黎煲飯(超浪費), 但亦都俾奶奶洗花左個易潔胆....激死.

大宅

千千萬萬 發表於 12-6-13 11:06
你要咁樣計,平時買開咁多材料用明火煲會煲到幾多碗湯,轉用鵝姐煲就落幾多碗湯既水量,鵝姐煲係快d唔會揮 ...

我意思唔係想佢變十幾碗出黎, 我唔係咁貪心, 而係放得D料落去, 都擺到6,7成滿, 已經冇咩位加水落去, 如果加得8碗水落去, 我又覺得實在係太少....如果屋企有7,8個人食飯, 咪唔夠飲囉?
如果係我老爺煲的話, 仲死, 佢擺料落去都已經高過個煲了....
我個煲好似係8L, 我都唔記得了, 因為依家真係好浪費, 我淨係用黎煲飯...

lovingsleep  你家人口多,8L可能真係細左d  發表於 12-6-13 11:29

伯爵府

seafishbaby 發表於 12-6-13 10:26
可以有兩個方法既.....
1. 唔急住飲,就等d湯煲好,在煲再焗一排才打開蓋,出多d味之餘又唔洗自己用手去做排氣呢個動作。

2. 急住飲,用毛巾輔助排氣,好多熱蒸氣,小心d

如果你係新手,我建議你早上煲湯,用方法1等佢慢慢排氣,到晚上飲時才打開蓋滾15min再調味,記住了下個煲湯料等d味出d,食飯時就有熱湯飲

忍手唔好落太多水,因為水份真係唔會揮發,微調下自己,好快就會了解個煲既特性
自煮有快樂

伯爵府

seafishbaby 發表於 12-6-13 10:19
好啦,我再試下少D水啦.
可能平時屋企用明火煲, 就算多水, 都好夠味, 唔慣落咁少水掛.....
...
明火煲湯就係d水份蒸發左,d湯就會愈來愈濃味,所以用呢個煲就要打開蓋番滾一陣,d材料才出盡味。
自煮有快樂

大宅

回覆 hollywhy 的帖子

我已經冇排氣, 我係自選時間保壓, 煲完唔掂, 再重覆左唔知兩次定三次(我生BB前試用, 太耐唔係好記得重覆左幾多次), 都係唔得.

lovingsleep  可否講下你既材料份量同煲既時間,睇下邊部份出左問題  發表於 12-6-13 11:31

伯爵府

smallwitch24 發表於 12-6-13 10:06
煲湯得確一流~~

但想請教各位, 關於炆野方面, 我試過幾種方法, 出黎效果都不太理想, 是那出錯?

我就會先用鑊爆香d薑蒜醬汁,加豬手加少量水兜勻煮幾分鐘,等d肉上左色才轉入鵝姐煲炆,炆好再反轉d豬手幾次滾番等d汁收乾 (呢個步驟可以在鑊或鵝姐煲內做)。
自煮有快樂

子爵府

畀面勳章

我就覺得超好用和方便

大宅

千千萬萬 發表於 12-6-13 08:44
樓主唔識用,BK大把媽咪可以教你,佢地用左好長時間啦,鵝姐煲幾有口碑架!我老公贊我買得最成功既嘢就係le ...

我都有個仔要湊, 有隻狗要養, 又冇錢請工人, 又要返工的working mother 黎o既. 都係得閒死唔得閒病....
好在我媽媽幫得手, 如果唔係真係唔掂. 依家就係想諗多D方法想媽咪唔使咁辛苦囉.

男爵府

引用:Quote:千千萬萬+發表於+12-6-13+11:06+你要

我意思唔係想佢變十幾碗出黎, 我唔係咁貪心, 而係放得D料落去, 都擺到6,7成滿, 已經冇咩位加水落去, 如果 ...
我係用八碗水打比方,總之你以前用開明火煲湯,材料都係差不多份量,可以煲凈幾多碗湯吖?家陣都係哩點材料擺落鵝姐煲後,以前明火煲淨幾碗湯既就落幾碗水lor,你再試下,較四十五分鐘,等佢自然排氣,搞掟!記住影d相俾我地睇下,煲之前同煲好,睇下有乜要改善既。你開得po來問都應該好有心機學啦。

煲粥其實我好求其,目測水量,次次都好棉,或者你照一份米八份水或者九份水去煲,煲之前攪勻就得架啦,你再好好試試,冇嘥左個煲,真係好得架!

男爵府

引用:Quote:lovingsleep+發表於+12-6-12+20:22+

係,不過我唔會再打開滾,因為我既經驗係水落得啱,唔洗再開葢滾多陣,除非你落多左水。

大宅

請問知唔知煲蓋內的膠邊在那裹可配 ?

大宅

千千萬萬 發表於 12-6-13 11:53
我係用八碗水打比方,總之你以前用開明火煲湯,材料都係差不多份量,可以煲凈幾多碗湯吖?家陣都係哩點材料 ...

明火煲, 我又冇刻意計過煲完飲倒幾多碗. 但我相信有15碗.
仲有一個問題就係, 你地煲完D湯, D料會唔會有部份溶化落D水之中(我覺得咁先好飲)?
我上次煲的青紅蘿蔔完全煲唔倒lee個效果, 真係水還水, 料還料, D蘿蔔仲要好似有D"收水", 好削, 如果明火煲, D蘿蔔會少少脹的(充滿左水份)....

好, 我今個星期六日放假, 煲湯, 影相, 例明用量, 跟足你地所講的方法再試. 因為我都唔想浪費左個煲!
不過, 我奶奶整花左個易潔胆, 唔知有冇影響呢?

侯爵府

請問: 鵝姐煲係咩樣的?

男爵府

引用:Quote:千千萬萬+發表於+12-6-13+11:53+我係

明火煲, 我又冇刻意計過煲完飲倒幾多碗. 但我相信有15碗.
仲有一個問題就係, 你地煲完D湯, D料會唔會有部 ...
我個內膽都花花地,得閒會去配個不鏽鋼膽。你中意飲溶晒材料既湯,咁你要落多少少水啦,較六十分鐘,等到自然排氣後,打開蓋,撳湯掣,滾多三幾個字,記住冇蓋嘢吖,唔係會滾瀉架,自己撳取消掣熄火,開蓋滾個煲唔識熄火架!

首頁
12345...11

尾頁

跳至