母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:可唔可以讚下我,等我pump得開心d?

pump奶歷程:
1)想output多,input就要多!
頭一個月勁食o野!陪月煮幾多我就食幾多,我記得呢個月淨系飲代茶和湯,起碼一日飲3 litre以上,白飯每餐食兩碗以上。我和陪月深信頭一個月要開turbo咁谷行d,就好似要儘快打通任篤二脈一樣!2)要定時pump奶!唔好偷懶,有谷奶感覺就好pump啦(例如定左0730、1000、1430、1900、2330)3)固定每次pump奶所需時間!例如要固定pump30mins 才收工。 4)pump奶手勢!假設胸部是個圓錐體,放好喇叭後,用手指公個尾指由圓錐體底部的外到內適當地施壓、按摩。(查實好難形容點樣按摩、施壓,至要手勢掌握得好,是可以有好多次stimulation,即大家所講o既'奶陣'。5)MyTV!無錯!mytv.com好重要。為免令自己有pump奶壓力,最好一路pump,一路看電視劇分散自己的注意力(通常都會好緊張地望住個樽),這樣pump下pump下、鍊下鍊下,就會出現stimulation。待續(細佬大喊,要搞掂佢先,再講點樣拉長pump奶時間呀)

大宅

引用:+犀利!!+可唔可以教下我點改為8個鐘??+我試

原帖由 小龍b 於 12-07-21 發表
犀利!! 可唔可以教下我點改為8個鐘?? 我試過2次都失敗左
我o既做法是:假設平時凌晨0400pump第一次,1000pump第二次,理應1600再pump(相隔6hrs),然後晚上2200pump第4次。現在譬如1000pump完,就相隔6.5-7hrs再pump,但同時把pump奶時間加長,即平時1000pump,1030收工。現在就1045才收工,要話比個胸知要pump多d。好啦!1045準時收工,同時下一場1700(隔7hrs)準時開工,又系比平時pump多15分鐘,到穩定奶量和pump奶次數,才考慮縮短pump奶時所需時間,就是這樣!建議要做pump奶record,要清楚知道自己需要做多少奶。無可厚非的是之前pump奶1日4次,每次只需20-30mins就夠數。但由於現在1日3次,最快都要40-45mins才pump到o西d奶出來。

大宅

引用:Quote:原帖由+bbroy+於+12-07-20+發表現在

原帖由 siutreasure 於 12-07-21 發表
有冇特別咩野飲食?
陪月走了以後,飲食無特別講究。也不是日日有湯飲,但有飲奶和飲水。

大宅

引用:回覆+bbroy+的帖子 真係好勁呀!+我想問泵

原帖由 magicyoyi 於 12-07-21 發表
回覆 bbroy 的帖子

真係好勁呀! 我想問泵的間距越來越長, 你會否很谷奶架? 會有過度期嗎? 8個鐘先泵一次會 ...
現在是第三天轉8hrs pump1次,到第7hrs時會有谷奶感覺,但起碼去到第6小時已不覺辛苦,到第8hrs時就有想爆炸的感覺!

大宅

引用:Quote:原帖由+snowkit+於+12-07-21+發表勁

原帖由 xana 於 12-07-21 發表
同胸大細係冇關架
應該無關!本身屬中等身形。

大宅

引用:Quote:原帖由+xana+於+12-07-21+發表同胸大

原帖由 snowkit 於 12-07-21 發表
咁點可以裝到咁多奶架?定一路泵一路制呢
我都覺得好神奇

大宅

回覆:Bearvv 的帖子

用ameda

大宅

回覆:Bearvv 的帖子

用ameda電雙pump

大宅

bbroy 發表於 12-7-20 23:52
現在仔仔day95,一直全人奶,全pump媽,pump奶量1日5次,12朝已過1000ml;1個月改為1日4次,奶量為1400-160 ...

好勁呀,咁多奶又咁耐先泵一次唔會塞咩?
我一日1100ml左右,已經成日塞到阿媽都唔認得
而且阿b跟本食唔晒我啲奶,我一日泵四次,有一次係要做冰奶,但啲冰奶根本冇機會用,日日用300ml奶俾阿b沖涼

大宅

回覆:TabbyDong 的帖子

無錯!裝咁多奶喜好容易塞架!所以第7個tips系要徹底pump清,要pump清,就好次之前我所講'圓錐體',由底部外至內推,直至胸部完全soft為止。
窩通你一樣,雪左d奶都無去路,唯有給大女飲左佢(有時一餐有時兩餐),還有給細佬沖涼(人奶spa

大宅

畀面勳章

一個字....勁!
呀B你要加油呀!! 爸爸媽媽點都會係你身邊支持你!! 你好叻架!!

大宅

引用:用ameda電雙pump +

原帖由 bbroy 於 12-07-22 發表
呢款係咪要兩隻手揸實喇叭架?

大宅

引用:Quote:原帖由+bbroy+於+12-07-22+發表用ame

原帖由 BrianHoHoHo 於 12-07-22 發表
呢款係咪要兩隻手揸實喇叭架?
每邊各拿著一個喇叭

大宅

只要寶寶有健康身體就足夠了~

男爵府

真係好勁

子爵府

勁呀!富媽媽!加油!

公爵府

陪月勳章

神級奶媽!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

勁呀

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

讚好!

大宅

引用:用ameda電雙pump +

原帖由 bbroy 於 12-07-22 發表
我都係用呢隻泵,唔知點解好似泵得唔係好清,你用幾多speed & suction? 唔係好明點樣由外向內推引奶陣,請𧶽教!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊