親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

potpot 發表於 12-8-5 00:50
好了,其實今晚要換酒店,自駕遊就有呢個好處,行李放在車上跟着遊。一場來到浮羅交怡怎不住近沙灘,今晚要 ...
多謝分享遊記及相片!

1."住的就是位於珍納沙灘(Pantal Cenang)旁的Resort"...想問住邊間酒店?
2. 想問瓜鎮係唔係住Bayview Hotel? 乾淨企理嗎?
3. 想問檳城係住邊間酒店? 乾淨企理嗎?

子爵府

回覆:potpot 的帖子

其實唔想吊大家癮,要揀相又要post上去個綱站,真係幾花時間,唯有寫好就立刻post上來吧,請諒。

好快巳踏入弟四天行程,照舊睡足嘆夠酒店早餐十一時許才出發。昨日去唔到果園,今日再去過。約半小時已到,在浮羅交怡開車長極都真係大半小時,真係可以唔駛點排行程。
去到門口買咗個tour 票,就係坐園內車有導遊帶住行那種。行過去站頭等導遊,好似得我地呢家人,以為可包團,但不久就來了一家疑似伊郎藉的一家,同時一個貌似黑咗嘅吳孟達導遊也來到,見我阿仔就馬上用草織隻草蜢比佢,先取十分印像分。

開始開車遊,第一站大樹菠蘿先生

呢位馬來阿達做埋我地攝影師,重專長玩前後錯覺比例相:

認得這是什麼生果的樹嗎?

子爵府

是火龍果

阿達重週圍搵些很正的生果即場切比我地食,嘩!真係咪食過如此清甜的火龍果,重係紅肉個隻,一個咁大的香港起碼十幾廿元一個,呢個tour值回票價了。

阿達真係唔話得,說快到中秋,切個柚比我地食,又是甜得漏油

阿達好博,除鼓勵我地用生果餵鹿仔,重不識以身作則來表演人獸吻,阿達服了你

睇吓阿達逗得伊朗美人幾開心!

阿達經常要求我地擺出難度極高的post比佢影,伊朗藉美女不式訓身抱樹做model,達哥服了你。

呢個生果園其實很值得去,佢地安排咗很多生果比我地試,食這些新鮮生果已值回票價,再加上有搞笑嘅馬來吳孟達做導遊兼攝影師,呢個園要比四粒星。

要出街了,今晚再努力。

男爵府

男爵府

醒目開學勳章

回覆 回覆:Ksyy1018的帖子

又真係幾似

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

回覆:Pauline媽咪 的帖子

1.住呢間Meritus Pelangi Beach Resort & Spa 正裝修,留意
2.Bay view 都乾淨清潔,近食市
3. 住Park Royal

子爵府

又寫過,先補返兩幅果園相,如果唔係以為去果園只得阿達導遊。
菠蘿

木瓜

子爵府

遊完果園,睇吓地圖有乜名字吸引,有個叫black beach, 黑沙灘?有幾黑,去睇睇。
呀!乜咁似澳門個黑沙灣一樣,去過澳門的就不要專登來了。

聽說浮羅交怡 Number 1 的沙灘其實不是Tanjung Rhr beach, 被CNN選為世界十大沙灘的是另一岸位於Datai Bay 的那個,不過這個沙灘基本上已被兩間resort 即Datai和Andaman私有了。反正是食飯時間,一於好似昨日去Tanjung Rhr 一樣照辦煮碗去食個lunch ,順便睇吓有幾靚。

開了半小時終去到盡頭的Datai Resort, 把車放在佢嘅停車場,跟住行去佢個lobby.見到lobby旁有間餐廳,但心有些不妙,何解此地位於山上,beach在那裏?跟着有個靚仔西人職員走過你問想去那裏,我說想找食不過又想看beach,有乜介紹。阿靚仔說如來這樣,跟着幫我叫架Golf車,着司機說去beach club.明了,原來此resort設計是沿山而下,所有house都是在山中而下,所以如想自己入去,基本上很難。

子爵府

落到去見到的又是一個優閑的地方,曬太陽,看報紙。

有很多人在沙灘游泳,跟Tanjung沙灘比,此沙灘水同樣清,沙同樣幼,唯沒有Tanjung 壯麗的景觀,但玩水人氣卻盛。所以我諗CNN定它為世界十大沙灘之一,應是指玩樂的沙灘。

在樹陰長梳化下邊食pizza邊躺着,好Hea.

這些樹下木板路就是通向住客的獨立小屋,

這餐比Tanjung食lunch貴了,去旅行唔計得咁多咯。

子爵府

去完resort回程途中,發現有個鱷魚公園,又去睇睇有冇驚喜。

見到一條條唔郁如化石的鱷魚,冇乜買點。
好彩剛遇着餵食時間,才見到原來潭內的鱷魚唔係道具,是真嘢。

如果大家真係喜歡看鱷魚,最好揀岩有show時間來,見下午2點左右有一場,如錯過show time,就真係得過睇字。

看完鱷魚,本想打道回酒店嘆吓泳池,但心有些不熄,因除出島浮潛外,其實最想去浮羅交怡的另一景點就是cable car同山上個條凌空大橋,去前已知七月尾正維修停開放,心想可有奇蹟,反正順路開車看看,結果:

去到門口冇乜人,巳知何事。

有些人可能事前不知,唯有一齊在此位置影個到此一遊相。

呢個地方給我藉口再來。

旁邊的東方村有些像東部華僑城,人造美景!

子爵府

準備離去時,在地圖發覺seven wells 瀑佈在附近,好順便去埋,自駕遊真正!
泊好車,行了一段山路,終於到達。
坐在瀑佈下大石浸腳欣賞瀑佈又幾寫意。

有人著埋泳衣在這裏游泳,聼說如大雨在瀑怖下會形成個大pool,可以游水,水小時也可在比較低的位置游泳的。

玩到快七點才離開回酒店。這裏有個好處,太陽叔叔很勤力,到八點才全入黑,所以玩晚一點沒問題。

呢間resort因裝修,本來有兩個泳池,家陣得一個,不過可能因裝修遊客也小了,所以一個泳池還可以的,有個小型滑水梯比小朋友玩。

玩到入黑,又是dinner時。

子爵府

是晚,駕車到珍納沙灘大街食飯,這裏很旺,可能是整個浮羅交怡入夜最多人的地方,

食嘢有很多選擇,街頭就是人氣最旺的真浪花海鮮餐廳,我怕人多又不想再食海鮮,就揀了呢間

店主介紹食的沙爹鴨,味道還可。

鐵板豆腐就普通。

又是一個豐足有趣的一天,明天就回璸城又玩過....繼續努力

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

嘩! 感謝樓主分享, 睇黎我下個目標已經訂下了. 等待您檳城update

複式洋房

回覆 potpot 的帖子

我都想知芭雅島資料, 麻煩pm我啦, 我下星期出發去檳城6日

大宅

potpot 發表於 12-8-6 01:14
1.住呢間Meritus Pelangi Beach Resort & Spa 正裝修,留意
2.Bay view 都乾淨清潔,近食市
3. 住Park Roya ...

多謝回覆

大宅

"近近地揾間近機場的酒店暫住一宵." 又想問住邊間酒店? 乾淨企理嗎?

子爵府

今日準備坐2点鬆的內陸機回檳城, 照舊在酒店Hea到最後一分鐘, 12点離開這間都算滿意的resort. 還有兩小時, 一般內陸機預1小時前到機場已足夠,又剛食完早餐未想食晏. 去邊去好? 醒起昨晚去珍納大街途經Under Water World, 雖從綱上已知呢個景点很一般, 為証實一吓,又况且太陽正高掛,揾個凉凉地既地方抖暑都好(真富貴,比錢去嘆冷氣!).

果然綱友所言非虛,除隻企鵝比較持別之外, 香港嘅海洋公園真係比佢有睇頭得多.

45分鐘到行完海洋館, 先去油站入翻出車時的油崗相同份量.

子爵府

呢度入油是自助,先揾個位泊停,每個入油車位旁都有個號數, 先去counter吿之要入多少錢, 然後去翻自己個車位攞油鎗按一吓掣入油就可以了, 它會自動去到你付的價錢。
Counter

會見到你已付的錢

問題來,入多小錢,? 雖則counter旁貼咗個每升價錢對應表, 我數口麻麻,唯有断估, 架車個陣已到最後一格,我取車時約有一半油, 就入它RM70 (港纸175元), 結果, 慘! 因入完後架車変滿格. 大家可以用我嚟個蝕錢經驗作標準,1400c.c.車入全滿是RM70 左右,一半就RM35就夠了.

跟着驅車入機場還車. 在機場外圍轉咗幾個圏,唔知邊處停得車,唔係辦法唯有駛入個露天停車場(原來是免費的), 諗住入去counter揾翻租車職員出來. 泊車之際,突然有個大漢從對面車下來冲着我地行過來, 呀,光天化日唔會打劫掛,跟住大漢圍著我車走一圈,又伸頭入車看看,跟着付我馬幣50元說要交車鑰來,50元想買呢架車?我說不買,大他說起碼1萬元才考慮,他說50元是給回租車按金,吓!跟着望望佢駛來架車,個車門有個租車公司logo,原來真係職員來,呢度租車真求其,交key後他bye,bye都冇句就走了,可能佢以為我真係有心買咗佢架車,嘻嘻!

子爵府

真係要讚亞記航空,很凖時起飛,末坐隱已降落檳城。攞行李後先上機場二樓食個簡餐,跟着又來另一自駕之旅。在檳車也選擇自鴐,因為呢度搭的士真係唔便宜,我又唔想包車,怕受時間限制唔夠Hea。當然,呢度租車比浮羅貴,不過計落比的士包車平。

今次冇好似浮罹時要求新車,但就真係來了一架九成新的車,凡事真不能強求,是你的就自然是你。

立刻驅車直入沙灘區resort.

呢個resort都揀咗好耐,見佢剛在今年取得某一全球旅遊綱站檳城最佳resort,想也不太差,不過去到門口,阿仔就話乜揀間咁差架!因佢外表真係有點舊,幸好入到去,阿仔改口話:睇落都唔錯,唉!家陣細路真係唔識幸福兩字點寫,真係要教育教育。

有滑水梯

游池唔算大,但也夠玩

週圍環境也不錯

坐係度看日落都頗浪漫

游咗一陣水,知道呢帶有夜市行,於是問門口守衛往那方向走,點知佢話出面成條行人道都是,原來日頭是普通行人道,夜晚就變成如香港般的廟街夜市,不過真係冇什好買,至在行吓吧。

首頁
12345...9

尾頁

跳至