時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:標清+發表於+12-9-8+18:52+所以都唔

原帖由 dgar 於 12-09-08 發表
唔係幫住佢, 但你岩岩番工, 就算上手留低D蘇州屎俾你, 你都唔係話唔做就可以唔做既, 始終中央先係最後去決 ...
同意你講。睇返今屆政府都好無奈。貪曾仲有幾多蘇州屎都係未知數。

洋房

呢一科根本就無需要
依家變左對校方製造白色恐怖
"究竟唔開會點呢?"
"每個學生都有國情紀錄跟身,會唔會有影響呢!?"

咁樣擺明係推個波比學校, 首先迫五十幾間官校開,
過返一年半載再恐嚇下你其他學校, 例如升學影響, 又未知呢科使唔使考試, 評核!
到時你可以唔開咩?

大宅

yyy8182 發表於 12-9-8 19:06
同意你講。睇返今屆政府都好無奈。貪曾仲有幾多蘇州屎都係未知數。

...
的確係, 政策既野, 短則一年長則三五七年或以上先可以見到效果, 真係唔知仲有幾多屎要執

洋房

回覆 dgar 的帖子

仲有個港深融合

無眼睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dgar 發表於 12-9-8 19:05
同意, 始終都要對果D行緊既學校負責任, 唔好好似遺棄左佢地咁

當然, 社會可以話嘈左好耐
但問心, 真係較為較烈既, 咪又係呢一兩個月
嚴格黎講, 係本中國模式先帶起個問題

去諗下之前決定開科既學校點做
已經要時間去傾

老實講我都估唔到梁振英可以去到無限期開展
雖然可以話佢推返個波俾學校同曾蔭權
但事實我又覺得佢今次推得幾好
唯一要彈既, 就係唔可以係咁多人集會之前決定到
(但如果唔係咁, 中央又未必肯俾佢咁做, 兩難)

之前有人估9/9之後會唔會強硬清場
我而家基本上可以肯定唔會
由得佢地自己決定

強逼一定要學校開科既理由已經唔係度
如果佢地反強逼學校自願開都唔得
理由已經打左折扣

human810  教局要強逼開科冇難度  發表於 12-9-8 19:17
天朗氣清

公爵府

好媽媽勳章

引用:辨學團體個牌每4年由政府續。咁你自己諗啦 +

原帖由 imconfusing 於 12-09-08 發表
辨學團體個牌每4年由政府續。咁你自己諗啦
出報紙雜誌駛唔駛續牌架?

複式洋房

discoveryhk 發表於 12-9-8 19:11
呢一科根本就無需要
依家變左對校方製造白色恐怖
"究竟唔開會點呢?"

認同,
根本官校個升遷制度同埋拎FUNDING原則就可以
令到學校無條件咁開
所以起碼佢要解釋到個RECORD跟底點確保唔會用黎秋後算帳
確保到唔開果D會有咩影響
先可以釋除香港人既疑慮

大宅

其實唔洗太過恐慌, 就好似英中定中中咁, 會開既D家長會DOWN佢GRADE, 你估D學校真係教局話咩就咩? 到時佢地自然有人走出黎話俾教局迫, 之前已經有事例啦, 如果佢地真係迫, 一嘈佢地咪又呢埋

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siukei17 發表於 12-9-8 19:14
出報紙雜誌駛唔駛續牌架?

need to have publishing BR only. It does not require linscen.

why are you asking?

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我不希望下一代吸毒, 吸你的毒。你卻說吸毒與否交由大家自行決定,
不存在期限底線, 到底你在想什麼 ?

撤回了強制施毒的手段, 換過包裝呼籲自行決定吸毒, 那不是更可怕嗎 ?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

推個波比學校,
cy好絕喎!

如果政府唔資助!
你估學校會點?

洋房

dgar 發表於 12-9-8 19:23
其實唔洗太過恐慌, 就好似英中定中中咁, 會開既D家長會DOWN佢GRADE, 你估D學校真係教局話咩就咩? 到時佢地 ...
佢迫五十幾間官校開
頭一、兩年正正常常咁教

之後同你講
喂! 有幾十間都開左無問題, 要開啦喎
學校有得SAY NO? 再加D 資源丫, 學生紀錄嚇下你

等你班友開晒之後, 就開始返D邪悪課程
咁就死啦!

珍珠宮

discoveryhk 發表於 12-9-8 19:44
佢迫五十幾間官校開
頭一、兩年正正常常咁教
如果咁計法
攪得黎都下一屆政府啦下嘛....

天朗氣清

珍珠宮

imconfusing 發表於 12-9-8 19:32
我不希望下一代吸毒, 吸你的毒。你卻說吸毒與否交由大家自行決定,
不存在期限底線, 到底你在想什麼 ?

你覺得係吸毒
人地未必覺得

你覺得有問題, 就要全部人都跟
咁就叫民主咩?

由學校自己決定開科與否
由家長決定揀唔揀學科既學校, 仲想點?

之前唔係話要俾家長自己揀架咩?
做乜而家又唔駛揀?
天朗氣清

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:梁振英會見傳媒…

一間唔教就怕被cut 資助,咁多教師話唔教,到時九成學校唔教,我就唔信正苦會cut哂咁多學校的資助!香港家長咁醒,我又唔信如果學校有問題,家長唔出來反!

大宅

discoveryhk 發表於 12-9-8 19:44
佢迫五十幾間官校開
頭一、兩年正正常常咁教
咁咪先同佢傾下囉, 睇下可唔可以搞D監控小組MON住佢加D咩課程同有冇迫學校去開, 佢自己話架嘛, 唔撒回既前提下, 任何野都可以傾, 依家又唔係答是非題, 唔係單單得一個答案, 好似其他JM講, 當初范民們都支持國民教育, 只係因為邪惡課程先反對, 咁即係佢地都認同呢科係有佢存在既意義, 只要保障無邪惡課程, 呢課都係值得留低既價值

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

tinlong22 發表於 12-9-8 19:05
我又會咁諗
唔係話好多大學教授贊成撤科架咩?
唔會之後又咁反智要有國民教育先收卦?

如果真係有呢D記錄, 點知以後D人會點用? 單考公務員(如果)會參考呢下都夠死啦.....

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

tinlong22 發表於 12-9-8 19:50
你覺得係吸毒
人地未必覺得
都話係怕政府用政策'迫'學校教囉.....當然, 現在一切都只係估估下, 真係要睇政府點答....

都唔明點解無記者問呢條問題....

男爵府

Michelle_Hung 發表於 12-9-8 18:39
唔好玩啦, 香港的學校連收生都無得自行決定啦, 課程可以自行決定咩?? 唔使理外評咩? 未又係只可以在"框框" ...
根本就呃人, 點會比學校有自決權! 教育局叫官校/津校自決喎, 唔教無錢批. 你教唔教! 跟住又問老師教唔教, 唔教就唔續約, 咁又教唔教! 正奸人堅!

大宅

引用:Quote:dgar+發表於+12-9-8+19:23+其實唔洗

原帖由 discoveryhk 於 12-09-08 發表
佢迫五十幾間官校開
頭一、兩年正正常常咁教
以我所知有一間官校已講明唔今年唔教。

首頁

尾頁

跳至