論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:my+helper+too+did+not+return+home+since+

原帖由 kk98snoop 於 12-09-24 發表
my helper too did not return home since yesterday. cannot reach her msg or call. now will report to ...
又一宗外傭失蹤案!! 佢地都幾團結去玩失蹤架喎

複式洋房

yes i went to the police. they advice no need to report missing just inform immigration will be ok. they said canada need maids urgently maybe thats why they leave earn USD wor.

大宅

kk98snoop 發表於 12-9-25 10:37
yes i went to the police. they advice no need to report missing just inform immigration will be ok. ...

你唔報警, 點去勞工處claim佢一個月, 仲有fax去入境同領事館話佢失蹤但千奇唔好同佢終止合約, 但一般一星期內一定要終止因為佢在外面有咩事我地要負責, 不過做齊晒所有程序就唔怕佢反咬.

大宅

回覆:[走佬印] - 正在搵工, 勿請此人!

Up, 千萬唔好請此斷約工人, 請得佢就等於助長外傭動郁毀約既風氣

禁止訪問

水晶宮

點斛 d HK 僱主要請斷約工人呀

救已救人,吾好請斷約

please, many thanks

大宅

引用:回覆+濕疹仔+的帖子 立即報警或報告入境處

原帖由 chinzw 於 12-09-27 發表
回覆 濕疹仔 的帖子

立即報警或報告入境處,因為約滿後她只能留港14天。你可以追討她1個月通知金。通知入 ...
你意思係你炒左既工人, 之後申請新工時, 入境處正在批visa時 問你點解炒左佢?! 咁佢當時係咪已過14天留港時限架喇?!

大宅

Up up up

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

引用:無覆!我住天水圍,印印來咗3個月咋! +

原帖由 llked 於 12-09-18 發表
無覆!我住天水圍,印印來咗3個月咋!
agent係咪X盈, 喺新X江商塲嗰間?

別墅

不是在天水圍請的

別墅

回覆:llked 的帖子

又推

大宅

引用:又推 +

原帖由 llked 於 12-09-29 發表
又推
Thanks ^^

大宅

唔知有無用都up下先!!!

別墅

好嬲!我走佬印出勞工處告我欠通知金和food allowance!好煩!點做好!

侯爵府

引用:回覆+pinky888+的帖子 入境處系吾會理你咁

原帖由 helloalens 於 12-09-21 發表
回覆 pinky888 的帖子

入境處系吾會理你咁多架。我之前個衰賓去勞記告我,我又去少額錢債claim佢(因我買左 ...
你真係ground叫入境署唔俾佢出境

複式洋房

引用:我果個又在元朗 +

原帖由 llked 於 12-09-18 發表
我果個又在元朗
唔係一group㗎

大宅

引用:好嬲!我走佬印出勞工處告我欠通知金和food

原帖由 llked 於 12-10-05 發表
好嬲!我走佬印出勞工處告我欠通知金和food allowance!好煩!點做好!
吓!! 佢係咪一直都無出現過同你簽辭職信、解約文件、機票、代通知金...等既文件? 你之前有報警嗎? 你有去勞工處開file追佢一個月通知金嗎?
佢應該想開file留港耐啲搵工, 佢真係賤格,走左就唔好返黎害人害物啦, 僱主仲有小朋友要照顧架嘛, 個賤印一定有報應架!!

別墅

回覆:orlan 的帖子

真係衰到無人有!一見d人仲話請斷約工人,真係火都黎!黎梗仲要晒我時間陪佢癲!

大宅

引用:真係衰到無人有!一見d人仲話請斷約工人,

原帖由 llked 於 12-10-06 發表
真係衰到無人有!一見d人仲話請斷約工人,真係火都黎!黎梗仲要晒我時間陪佢癲!

...
條友做左幾耐?
我果個都搵到新老細, 真係人都癲

別墅

回覆:orlan 的帖子

我個海外,來了3個月,agent當初sell 佢fast learner,我話佢fast runner就真!

首頁

尾頁

跳至