自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+傻豬仔+於+12-09-27+發表凡事

原帖由 peachmossolb 於 12-09-27 發表
人地拐走你個仔,之後話雙方都有責任,你會唔會多謝佢?

水晶宮

畀面勳章

傻豬仔 發表於 12-9-27 18:24
凡事有兩面, 義工都係人, 義工唔係單單照顧一隻貓 , 貓主理應多謝義工照顧佢遺失的貓 , 及提出証明隻貓係佢 ...

如果真係咁正義既, 應該俾番隻貓人啦, 洗鬼喺度吹咁多呀? 隻貓係間士多㗎! 一眼就認得啦!! 洗唔洗所有見過隻貓既人集合一齊去認貓?? 證明?? 隻貓係貓主執番嚟既, 點揾證明呀? 出世紙呀? 人哋講咗冇晶片咁點俾證明呀?? 咁講法即係死都唔俾番人啦. 偷貓賊. 唔係身有屎洗乜del相呀? 仲要時間咁吻合, 唔好扮可憐啦唔該!

水晶宮

畀面勳章

moonlight9198 發表於 12-9-27 18:23
我地始終唔係當事人,
最好交比 POLICE 處理最好.

等警察做嘢? 你唔見咗個仔會唔會好心急呢?

公爵府

期待2019

大宅

另一個POST我冇講清楚我既感受
既然你開呢個POST我就真係SHARE下我既睇法, 睇下會唔會又係話我對個義工唔公平

我本身都係愛貓之人, 屋企兩隻貓, 養貓養左十幾年,好多親戚都有貓
我覺得既係, 無論個貓主有幾多十萬樣野,係你覺得佢做得唔岩
你都唔應該拎走人地隻貓!

你可以做既野有好多, 例如教育下個貓主
唔得既, 你咪影低晒D罪證, 比傳媒又好,放上高登又好,CALL愛護動物協會又好
而唔係咁樣拎走人地隻貓!!!

我真係唔明你開POST覺得有D乜野係對個個義工唔公平?
你係咪想同我講拎走人地隻貓係岩?

子爵府

回覆:Cokelo 的帖子

其實好簡單 - 佢有冇偷貓?點解一時話為隻貓好所以帶走隻貓,一時又話冇偷貓?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你供水供糧好巴閉咩, 搶人D仔女!!!:;pppp:

男爵府

回覆 peachmossolb 的帖子

請問士多阿婆/樓主,有無曾經將“親生仔“留喺舖頭出面,落左閘,無視“親生仔“會俾車車死,俾野狗咬死,俾人毒死既可能. 有?無?

JKmami  又話唔識偷貓賊, 又知咁多細節?? 打咁大篇野, 不如快D還貓啦!  發表於 12-9-30 04:08

大宅

Cokelo 發表於 12-9-27 18:59

請問士多阿婆/樓主,有無曾經將“親生仔“留喺舖頭出面,落左閘,無視“親生仔 ...
咦, 樓主唔係你自己咩..
我諗你係想問我

咁我又問返你啦
人地唔見左個仔,你係咪可以拎佢返屋企再幫佢改埋第二個名話係自己個仔?

Cokelo  can u answer me first?  發表於 12-9-27 19:14

禁止訪問

BK Milk勳章

瑪瑙宮

bowling2004 發表於 12-9-27 18:42
等警察做嘢? 你唔見咗個仔會唔會好心急呢?

你都識講唔見左啦,
咁係唔係要報警呀,
私下解決度,
就唔使咁揚啦,
唔好響度借題發揮,
唔岩聽, 可以唔聽,
唔好撩交嗌,
我唔鐘意小事化大,
係咁.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

回覆:RE: 回覆"有人偷貓! 屯門黑妹比人偷左! 幫幫手" 既人

不問自取,唔係偷係咩?

禁止訪問

BK Milk勳章

公爵府

現今寵物同主人既關係就好似家人甚至係仔囡,樓主不如你試下換個角度,如有一日我向街度講話你唔識唔適合照顧個小朋友,我就私自帶走左,你會有何感想,貓貓原主人同貓貓感情有幾深我地點知,難道個義工會好好照顧隻貓貓就等於可以私自帶走貓貓?

子爵府

引用:回覆+peachmossolb+的帖子 請問士多阿婆/

原帖由 Cokelo 於 12-09-27 發表

請問士多阿婆/樓主,有無曾經將“親生仔“留喺舖頭出面,落左閘,無視“親生仔 ...
貓義工做決定前,可否考慮隻貓本身既喜好和習慣?
隻貓習慣自由,你唔可以困佢係屋內!
困佢係屋內會變成虐待!

公爵府

引用:仲有隻貓慣咗四圍行有自由,+而家俾人用個籠

原帖由 bowling2004 於 12-09-27 發表
仲有隻貓慣咗四圍行有自由, 而家俾人用個籠困住. 你話隻貓開唔開心?!
咩貓義工呀?? 賊仔嚟吓嘛??!! :anger ...
我唔知佢係咪賊,但我覺得有部份貓義工走去捉街貓,話「幫」佢地re-home,只係人類一廂情願既諗法。人地d街貓自由慣,無啦啦捉佢放入籠困住,我唔覺得隻貓會開心law。街貓有佢自己既生存方式, 唔應該搞佢。貓係鐘意行街係天性,放養既人冇做錯,不過應該打晶片就真。

瑪瑙宮

queenieltt 發表於 12-9-27 19:06
已經報左警
但點解唔可以起討論區討論?

我冇講邊個對同錯, 只係最好報警,
只係人地一句窒埋黎, 你話佢係似討論既,
就隨你點講啦, 我唔想再回應呢個 POST,
係咁.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

畀面勳章

Cokelo 發表於 12-9-27 18:59

你米去舉報/教育阿婆晤係拎人d野

大宅

引用:Quote:queenieltt+發表於+12-9-27+19:06+已

原帖由 moonlight9198 於 12-09-27 發表
我冇講邊個對同錯, 只係最好報警,
只係人地一句窒埋黎, 你話佢係似討論既,
就隨你點講啦, 我唔想再回應呢 ...
報左警,警方話冇證據證明,所以我先開post等大家留意下,可能有人會有黑妹係報紙檔既相可以做證據。
因為曾經有單案係有隻狗比人搶左,但隻狗冇晶片,最後法庭係將隻狗判比最後飼養佢個個人(即係捉左隻狗個個)

大宅

回覆:RE: 回覆"有人偷貓! 屯門黑妹比人偷左! 幫幫手" 既人

好多店舖貓都係放養啦,有咩問題?貓既天性係好奇,好多國家既貓都中意出街行,到食飯瞓教時間先返屋企架啦。佢地習慣自由,我唔覺有咩問題。如果話佢係異短就唔應該放養又似乎以偏慨全,異短貓唔蠢的,放養亦無唔妥。其實就咁唔出聲拎走人地隻貓,呢個做法就真係衝動了。。。如其他jm所說,教育下主人去照顧,才是尊重人及貓既感受

首頁
12345...16

尾頁

跳至