自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:無助。如何教小孩辨認顏色同形狀(´・_・`)

我冇教過,全部都係睇Disney channel學。 未夠兩歲已識。

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你們好,小女2歲4個月,開始教她顏色同形狀

原帖由 KaYan825 於 12-10-19 發表
你們好,小女2歲4個月,開始教她顏色同形狀,但唔日日同她講,教她,試過用遊戲既形式,搭巴士行街,都試過 ...
我囡兩歲時都係乜都red .返左n之後識其他色.雖然有時都係有d會撈亂

子爵府

畀面勳章

用生果幫助好D,萍果紅色,香蕉黄色等等。

子爵府

唔使咁急,仲細,係生活上教,紅綠燈開始,先教依2隻色,其實唔使咁快識晒所有色,
除非為左面試

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我女都係兩歲半後先比較可以分辨顏色,但一樣會錯!樓主,慢慢黎啦!

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gps002 發表於 12-10-19 07:40
不如試吓利誘,用m&m cholocate 或 gummy bear, 如答對颜色,就可要,找找有沒有不同形狀的餅乾。我女小時 ...

我仔就係用mini m&m 1.3個月時己經可以分晒m&m所有顏色,,到1.5y重可以分到同色系嘅深淺色,

子爵府

幼稚園會教,唔使自己教既

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

加油

大宅

引用:我仔初初都係教極唔識,我直情驚佢色盲,後

原帖由 june_mama 於 12-10-19 發表
我仔初初都係教極唔識,我直情驚佢色盲,後來突然開左竅咁什麼都識,你慢慢教唔好擔心 ...
係呀,我真係有擔心過佢係咪色盲架

大宅

引用:Quote:gps002+發表於+12-10-19+07:40+不如

原帖由 COE1205 於 12-10-20 發表
我仔就係用mini m&m 1.3個月時己經可以分晒m&m所有顏色,,到1.5y重可以分到同色系嘅深淺色, ...
嘩,咁勁呀但我怕用m&m黎講,未教到一只色已比佢掃清,同佢講只可食幾粒,佢就會幾粒後又再幾粒…唔比又發顛,到時又喊到咳。。。諗起都嘔血了(´・_・`)

大宅

引用:幼稚園會教,唔使自己教既

原帖由 marten 於 12-10-20 發表
幼稚園會教,唔使自己教既
可能面試時會考,所以才憂慮

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女2歲幾時淨係識黃色同圓形架另
係上左K1先開始識晒大部份既顏色同形狀
好奇怪佢連心形都識,我以為唔會教添
其實我覺得2歲幾真係唔駛急
不過要面試出名D既學校就麻煩D

男爵府

我是用video比囡囡睇,初初都是一舊飯,不過我們日日聽,到了三個星期,佢已全部識了。

男爵府

我個女歲半前識,賓姐用波波池d波波教,返n1先學返中文。我個女把口叻,但依家都係唔鐘意畫嘢寫嘢,迫唔嚟

公爵府

我仔兩歲前已認得基本顏色同形狀,顏色方面係係佢既玩具上,例如入大細圈,叫佢拎返d所指示既顏色圈。形狀就用雙手作道具,做出三角形,長方形丶橢圓形。你地可以試下

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

其實仲好細,慢慢來,千萬唔好心急

侯爵府

畀面勳章

引用:你咁快就灰爆幾時到佢大 +

原帖由 bigbighei 於 12-10-19 發表
你咁快就灰爆幾時到佢大

大宅

引用:Quote:原帖由+bigbighei+於+12-10-19+發表

原帖由 k_lego 於 12-10-21 發表
咪有排灰,有排勞氣囉。。。

男爵府

好媽媽勳章

其實我唔知應該幾歲開始教,但半歲左右我已經同佢睇bb書,形狀同顏色有兩本幾好,你睇下0岩唔0岩駛。

http://www.amazon.co.uk/Spots-Fi ... 50806687&sr=8-1

http://www.amazon.co.uk/Colours- ... 50806787&sr=1-2

另外同佢畫畫,同佢辨別顏色筆咩色,不斷重覆畫唔同形狀佢睇,一路畫要一路講係咩形狀。出街同佢講咩顏色0既車,同佢講天空藍色雲白色之類。最後我女歲半月左右識分別基本顏色同形狀,兩歲開始出街見到黑色車就指住話black car咁。如果佢講/指0岩,記住勁誇咁讚下佢,咁佢就會有心機主動去學習。

首頁

尾頁

跳至