自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 cloudwingwing 的帖子

銀行死都話唔關佢地事
但我除左呢樣野我係冇寫過c6 既資料畀呢間bank
love can be a delight, a dilemma, a disease or a disaster.
the proper basis for a marriage is a mutual misunderstanding.

珍珠宮

開心吸收勳章

krauterweiblein 發表於 12-10-24 10:17
回覆 meko~ 的帖子

c6 話03 年到早幾日爲止真係冇追過

你收唔到佢地的信
唔代表佢地無追過你地

你地有冇轉過電話 number, 地址等等?

追溯期呢個法律問題我唔知
但假設你地真係要還錢, 最好拿拿聲同銀行傾解決方法, 點樣分期還款

男爵府

回覆 IvyCP 的帖子

但我唔係因爲唔想還錢已開po
love can be a delight, a dilemma, a disease or a disaster.
the proper basis for a marriage is a mutual misunderstanding.

珍珠宮

男爵府

佢03-09 年冇轉過
我地想問銀行拎份breakdown 黎睇下先佢地都唔畀
依家出律師信去拎左breakdown 先再算
但我只係擔心收數佬會唔會再搵我地先開po 問

男爵府

回覆:krauterweiblein 的帖子

最近有新例,银行不可以將你的資料交比收數公司,報警都可以

大宅

借錢還錢天經地義嘅事,做咩要問律師先決定還唔還?即全心賴數?有錢請律師,就還咗筆數佢啦!正所謂出得嚟行,就預咗要還!人哋正常手續做嘢,你報警又有咩用?

kooliestgirl    發表於 12-10-24 11:59

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

琥珀宮

引用:回覆+cloudwingwing+的帖子 佢03-09+年冇

原帖由 krauterweiblein 於 12-10-24 發表

佢03-09 年冇轉過
成日話擔心收數佬會唔會再搵你地,真係多鬼餘,還咗錢咪唔搵law!

男爵府

有錢還左佢啦,吾係所有bank, finance 都會blacklist 你,果時仲煩

別墅

搬把啦,成日擔驚受怕,搬著去第度住,無事至回來,個些人麥都做得出.不要吃眼前(規)

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

IvyCP 發表於 12-10-24 10:39
借錢還錢天經地義嘅事,做咩要問律師先決定還唔還?即全心賴數?有錢請律師,就還咗筆數佢啦!正所謂出得嚟 ...
Agree!!!!

伯爵府

畀面勳章

回覆:報警有冇用?

其實我都唔係好明...... 咁點解你C6 2003年借咗筆數又一直唔還?博呢6/7年銀行唔追數就以後唔使還?

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解要拖咁多年都唔還mouth:

男爵府

回覆 celialui1990 的帖子

我都唔知

男爵府

回覆 kmcatbb 的帖子

我都唔知

男爵府

叫你c6快還錢好過啦..
久債還錢天經地道...

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆+celialui1990+的帖子 我都唔知+

原帖由 krauterweiblein 於 12-10-24 發表
回覆 celialui1990 的帖子

我都唔知
即係c6唔肯同你講原因mouth:佢應該知唔還既話 佢地會繼續追

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無用... 上次陪阿媽去報警..
因為收到d 追數信, 但完全無呢個人的存在
police 都好唔想做咁.. 搞左幾個鐘
最後好唔情願先至肯 "落簿".
幾個月就過左..
影都無...

別墅

聽過兩個講法
如數主所講六年後可依[時效條例]債主能六年後再向債仔追債。但六年內如債主曾經採取法律行動追債,債主便受條例所限制,則可繼續追數。
就算小額亦可入稟申請代通知命令刊登欠債聲明。
就算六年時限未過不能向法庭申請上述所提及既途徑追債,依然可私下用合法途徑追收。
最後,如果債主係呢六年內可镫明你為避債而不繼搬屋你自己都會犯刑事。

呢啲都係我網上research番黎,不一定準確。過我都會認為可信性好高。希望幫到你啦。

首頁

尾頁

跳至