單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+kayee_1988+於+12-12-02+發表

原帖由 chowqv 於 12-12-02 發表
係去家庭服務中心,可以先打電話去預約當值既社工;先講一下你既情況,佢地再約見同你傾。睇下邊樣幫到你。 ...
我由觀塘轉到土瓜灣無耐,觀塘打電話接觸過,好門面答案,同我講小朋友幫助大d,有讀書n班,現階段bb仔冇咩可以幫到。我冇積蓄,上期按金傢俬好難拎禁多錢,佢只係講政府有租金津貼,你問朋友,之後會過番租金,唉,都係冇解決過上期按金,bb仔奶粉尿片。以上只係其中兩個例子。由頭到尾冇幫過我。 因為唔係佢跟, 收左我線就搞掂 。所以我驚自己揾上門又遭到噤既對待,求期搞掂送左我出門囗又冇手尾跟。所以我想問社工點先肯開file跟

禁止訪問

大宅

引用:都係既..感個社工都唔係錯得曬.而家綜援有

原帖由 manshanshan 於 12-12-03 發表
都係既..感個社工都唔係錯得曬.而家綜援有祖金津貼.就算比到公屋先.1-2人單位咪又係好細間 ...
起馬叫做有個自己屋企,安定d。1至2人租金津貼湯房都唔太夠俾,我自己都要貼多百幾蚊。有边個想揾社工,耐何環境生活迫到噤,最慘係個個社工講既野都吾同,有d好主動有d唔太理有d好求期

大宅

回覆 kayee_1988 的帖子

架下既社工都系甘架啦,只要你唔系出大事,都唔會真系幫到你,都系做D門面野,講埋D廢話。

大宅

你無按金,社工咪叫你同朋友或者屋企人借羅,我果時都系甘啦,最多她就幫你申請食物銀行,其實幫唔到D咩。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+12-12-02+發表係去

原帖由 kayee_1988 於 12-12-03 發表
我由觀塘轉到土瓜灣無耐,觀塘打電話接觸過,好門面答案,同我講小朋友幫助大d,有讀書n班,現階段bb仔冇咩 ...
我睇緊醫生,返到屋企先幫你搵下下咩服務可以幫到你。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實我想講 按金社工係可以幫你申請基金 但只係一個月

因為 綜援嘅社工 同 家庭綜合嘅社工 都係咁同我講 而且會有2手傢俬 電器可以 免費申請 

不過我綜援嘅社工 叫我自己搵家庭嘅社工申請
但家庭嘅社工就同我講 其實 係要先問綜援社工叫佢地入紙因為綜援係有基金可以申請 但綜援唔幫的話佢地中心都可以申請 。
咁我問佢申請要幾耐 因為睇啱要好快落訂
佢話申請好快批, 一日就搞好。 

我係依家囝囝學費都要倒貼, 如果搬出去+上燈油火臘 根本生活唔到,所以我就無搵屋搬

男爵府

唉,其實個個都是這樣的無奈。社工不幫我,我是不會去找她們的,講的都是廢話,靠自己吧。過一天算一天。生活就是這麼的難。
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

別墅

單親 3年都未上

大宅

回覆 pmmemilyq 的帖子

唔系嘛?你等左三年都未上樓啊?你要市區?還是???

水晶宮

引用:回覆+pmmemilyq+的帖子 唔系嘛?你等左三

原帖由 TseSherlin 於 12-12-04 發表

唔系嘛?你等左三年都未上樓啊?你要市區?還是???
都話單親,如果無特別情況,係跟大隊。

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+12-12-02+發表係去

原帖由 kayee_1988 於 12-12-03 發表
我由觀塘轉到土瓜灣無耐,觀塘打電話接觸過,好門面答案,同我講小朋友幫助大d,有讀書n班,現階段bb仔冇咩 ...
你搬左既,真係要去搵社工,幫你開一個file。唔係講一定要R到咩野。但好多服務,係要社署既社工做轉介。我所知;有部份機構係可以俾你申請短期既食物,阿b如果要講書,有時社工轉介,的確可以打尖。如果你想自力更生,排幼兒園既n班,真係家下要去面試。
屯門有間機構,有齊全屋傢私,係2手,不過要社置轉介。依稀叫做十字會。
真係唔好怕,如果佢地耍你;換埋阿b 上去,直接搵當值社工。

不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

回覆:單親拎綜援申請公屋要幾耐上樓?

我都係自己去社署嗰度搵當值社工,跟住同佢講有乜困難,佢就幫我開file,之後就搵個社工一直follow我!我都係住土瓜灣架!我個社工跟住幫我申請體恤安置,啱啱派左公屋比我啦,我後日攞鎖匙!你係可以walk in入去架!

水晶宮

http://sunshine-lutheran.org.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=17

社會福利署九龍城綜合家庭服務中心
電話:2760 1347
地址:土瓜灣馬坑涌道5號B至5號F中華商場2字樓3號室
社會福利署土瓜灣綜合家庭服務中心
電話:2363 8567
地址:土瓜灣馬頭圍道165號土瓜灣政府合署9字樓903室

你有無打算出黎做野?點都好,社區保母要申請左先。

http://www.tungwah.org.hk/?content=946
不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:回覆+kayee_1988+的帖子 http://sunshine-

原帖由 chowqv 於 12-12-04 發表

http://sunshine-lutheran.org.hk/index.php?option=com_content&view=article&id ...
自丈夫出事後已申請綜缓,因為當時bb好细,已經周圍俾人凑,依家搞到bb身體好差...加上仲有好多問題,唔係擺低俾人凑就解決到

大宅

引用:我都係自己去社署嗰度搵當值社工,跟住同佢

原帖由 yan327 於 12-12-04 發表
我都係自己去社署嗰度搵當值社工,跟住同佢講有乜困難,佢就幫我開file,之後就搵個社工一直follow我!我都 ...
睇黎我要walk in去一趟,只擔心俾人膚顯對待。

水晶宮

kayee_1988 發表於 12-12-4 12:10
自丈夫出事後已申請綜缓,因為當時bb好细,已經周圍俾人凑,依家搞到bb身體好差...加上仲有好多問題,唔係 ...

社區保母係配對過。你個bb細有問題既,可以同佢地既社工講。唔好怕。我個仔問題仲多,都搵到一個。

問題既野,一樣一樣黎,我相信無一個人,機構可以一take同你搞定晒。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

唔會特別快,除非情況特殊

別墅

回覆 TseSherlin 的帖子

最初係新界,給過一次係屯門,太遠無要,點一等就等了一年都無信,後來說可以轉市區,轉左之後.....都成年都仲未有

大宅

你好啊,甘第一次俾樓你系你申請左幾耐啊?你系單親拎綜援申請公屋?

首頁

尾頁

跳至