6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Aurorasea 的帖子

我bb雖然連細碼b生長線都不到 但非常精靈健康
只係怕佢食得小唔夠營養 提供不到佢所需的發展
因為我見書仔話6個月要食固體 人奶已不足夠 加上bb每天只喝600ml人奶左右(有時得五百)
比其他同齡bb少好多

如果bb不用匙 除了手指食物外 仲有咩建議?
我見你好有經驗而且你囡囡而家食得好好 好想向你指教

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+Aurorasea+的帖子 如果我煮薯仔,紅蘿

原帖由 小豬精 於 12-12-15 發表

如果我煮薯仔,紅蘿蔔 可以嗎? 通常你蒸幾耐?
Many - potato, sweet potato, carrot, cabbage leaf, pasta, egg yolk, mince meat, broccoli, etc.
at first you try cut it into a long strip so that baby can easily pick it up and put into mouth. How soft - like you can easily mush it with your fingers (so baby can mush with gums and tongue).
If your baby at first only wants to take a few bites its ok, it is already a good start

別墅

回覆 小豬精 的帖子

食野方面,就想盡方法令佢多食D,俾多D種類.

另一極端方法就係餓佢幾次勁嘅,等佢明白食野的重要性. 食飯時間唔食野,其他時間什麼都不可以食,只可飲水,食水果. 但呢個方法係對大D嘅小朋友.

如果係BB,或4嵗以下,就真係難搞,我都係順佢意,佢喜歡食什麼就俾什麼佢食. 細女的體重一直都唔係理想,但睇起來仍然係OK的,不瘦. 我冇什麼妙法呀.

試咗好多方面,不愛蔬菜都係搞唔定,唔中意就係唔中意.我逼唔到呀,搞到餐餐好似要佢食毒藥咁,用眼淚來送飯,家無寧日,無謂.
而家大女大咗D,用講道理的方法去引導佢,等佢明白吃野的重要性,食蔬菜的好處,有少少改善,但佢都係唔喜歡食. 有時佢會講,我唔喜歡食,但我都係食啦. ( 少分量的 )

別墅

可以試吓:
香蕉+BB餅干整成香蕉餅乾泥 ( 我唔知香港有冇呢種BB餅干,荷蘭有)
面包食嗎? 麦包搽牛油果醬, 搽芝士.

我因為住係荷蘭,所以飲食方面係荷蘭式.
中式的就係煮面俾佢食, 你BB食面嗎?

大宅

回覆:小豬精 的帖子

我個仔都食好少,都係細碼B,佢只食粥(只食珍珠米煲既),吾食米糊。佢吾食南瓜溶,不過食一片片既南瓜。太水,太爛,太硬都吾食超麻煩。佢開始時都係好似你個B咁,宜家我知佢口味,所以可以食到大半碗。我想你要慢慢試,因個個Bb都吾同。你可以加魚肉去粥等D粥有少少甜味,可能會食。

複式洋房

yuenngai2001 發表於 12-12-7 11:56
回覆 小豬精 的帖子

唉, 我個女已十個月大了, 都好似你個b 咁樣, 乜都唔肯食! 奶又飲得少,到現在都係4安奶 ...

我阿女一樣,咁我又來分享下啦!阿女由3個月起由3安轉左4安,之後一直維持,但間中都飲唔晒的奶,試過N咁多個方法,沒用!最後由得佢啦。出世是M碼,依家細碼,現已10個月,都系16.5磅,近一個星期先由4安轉左5安!我依家時間表如下:奶5安6:00/10:00粥細碗/12:00粥細碗/14:00奶/18:00奶/22:00 3.5安奶開米糊(都系喂到din左)

粥方面,我發覺佢好多野唔食,南瓜,節瓜,紅羅白等等瓜+菜好多都唔食,系咁po出來,3文魚特別討厭,其它大魚都有時ok既,但都食好少。魚湯煲既粥都沒興趣。

最愛食物:粟米粥+生淮山+雞脾肉,蕃薯粥+生淮山+雞脾肉,發覺佢對雞肉食多的,瘦肉麻麻地。(我會全部蒸熟,覺碎晒)

朱潤有時都食,但2 3片咁多,唔系好星架!(試過
朱潤+魚,佢只食2啖)

我平時都有煲瘦肉湯(會落苹果/雪梨/雪耳/木瓜/等等。)佢都中意飲架!但都系2安到啦!但食埋的果都差唔多了!)

滾魚+節瓜/魚+蕃茄薯仔,佢都有興趣的。

大宅

回覆 jenerskids 的帖子

BB 得7個月 未俾過包,NOODLE佢試

大宅

回覆 NYHLWL 的帖子

真是唔明點解咁細都咁奄尖
而家呢幾日每日俾一平匙米糊佢 唔食就倒

大宅

回覆:小豬精 的帖子

我都吾知點解,只知道因為之前食人奶,所以宜家吾多鍾意飲奶粉。佢最吾鍾意食米糊,食兩啖就喊。所以要放好多時間去想下點整會好食D。你可以比ABC粉佢試,用番茄湯煮,佢可能會食。

別墅

回覆 小豬精 的帖子

咁你俾佢試吓吃一片片的麦包啦,可以搽少少牛油.

子爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章 畀面勳章 陪月勳章

麵包同bb餅佢會唔會食呀? 比佢試下睇下鍾意唔鍾意食喇, 不過醫生都話冇問題既話, 健康就好喇, 唔好咁擔心

大宅

回覆 乖D啦 的帖子

想買手指餅 但媽咪話BB未出TEETH 怕啃親 叫我遲D

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+乖D啦+的帖子 想買手指餅++但媽咪話B

原帖由 小豬精 於 12-12-17 發表
回覆 乖D啦 的帖子

想買手指餅 但媽咪話BB未出TEETH 怕啃親 叫我遲D
Actually don\'t have to wait till all the teeth is out. Try can use their gums to munch. Don\'t wait till its too late, or else baby may reject food that requires chewing.

Go to Internet and read in: baby led weaning.
They will talk about teeth, formed foods, and preventing choking

男爵府

回覆:7個月了咩都唔食..有經驗媽媽一齊傾下 好嘛?

My baby also hates 糊,but likes bread. So you really need to try different types of healthy variety food.

You can pass to baby and let her try munch it. As long as baby is sitting up, and has control of what goes into the mouth himself, risk of choking is not high as long as the food is soft.

男爵府

My baby also hates 糊,but likes bread. So you really need to try different types of healthy variety food.

You can pass to baby and let her try munch it. As long as baby is sitting up, and has control of what goes into the mouth himself, risk of choking is not high as long as the food is soft.

男爵府

小豬精  我俾雀巢隻星星餅佢試可以嗎?·  發表於 12-12-17 15:01

大宅

我尋日俾了星星餅佢 佢超LIKE 主動開口 但之後俾糊仔又失敗
呢個仔好PINKY 但終於証明"HE CAN EAT,BUT DUN EAT"

今日試下整薯仔條佢試

男爵府

引用:回覆+Aurorasea+的帖子 我尋日俾了星星餅

原帖由 小豬精 於 12-12-18 發表

我尋日俾了星星餅佢 佢超LIKE 主動開口 但之後俾糊仔又失敗

好呀
再試不同的嘢~唔食第一次,下次再比~有時真係要好堅持至接受到。唔知你BB鍾唔鍾意麵、粉之類

大宅

尋日整了香蕉及薯仔條給他 但不識食 之後我撕好細粒及按扁給BB 佢肯開口食 但吞了之後想嘔
我唔知係未佢唔識吞野 所以好似人作嘔咁既樣 同唔識吞所以抗拒食固體(糊仔同粥仔)
見佢想作嘔咁 攪到我唔敢餵

男爵府

引用:回覆+Aurorasea+的帖子 尋日整了香蕉及薯

原帖由 小豬精 於 12-12-19 發表

尋日整了香蕉及薯仔條給他 但不識食 之後我撕好細粒及按扁給BB 佢肯開口食 但 ...
有無煮軟軟?最後有無吞呀?

首頁

尾頁

跳至