烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

Re: 想買個細細地焗爐焗小蛋糕或麪包,有無好介紹?

侯爵府

[quote]
pinksbb 寫道:
wing_so,
我減磅成功la, 包妳見到我會"嘩"一聲
jason就越來越頑皮, 而且成日發皮4, 激c我

[quote]
係~甘幾時俾我見下你呀 ,你就好啦,
我就反而越來越肥 :-( ..
係呢,jason依家多唔多野講呀?

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

我幾時都得啦,就你地呀 :wink:

禁止訪問

複式洋房

pinksbb, Thanks for your info..

citysuper 有售的,很方便!

七月中去過 healthy delight, 他送了我一包還有兩天到期的egg replacer ,我打算當實驗試一試,但佢就唔知何時再有貨,所以都要想想其他方法,最近買了一本教整cookie的書,有好多都不用蛋,但要用牛油,試到成功的話就好了!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

請問時間地點响邊 那天要同細b去做test, 所以要看看時間是否許可,我都希望可以見下妳噃。

pinksbb 寫道:
takmama,
8月國際母乳週, 人奶媽媽有聚會, 8月5日, 妳有無興趣去呀 我報左名, 唔知有無機會同妳見面呢

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

細b要去再做allergy test 呀,因為陳醫生建議每四個月做一次,而且細b而家六個幾月,我都想給他多點不同種類的東西,希望今次test佢已經無咁敏感喇。

多謝告訴我母乳媽媽聚會的資料,我都想去呀,但我約左醫生1pm,所以我諗我趕唔到去囉,下次有其他聚會,請再通知我呀。

昨日試做 cookie,都算成功,但顏色味道同口感都有待改進,多謝告訴我代替牛油等材料的資料,隻shortening好好用!

請看我的製成品

pinksbb 寫道:
takmama,
for details, click here

妳帶細b做乜東東test 8下先

洋房

Hi takmama & pinksbb:

我bb都係食物敏感, 佢9月返n1係全日, 我都好煩惱佢的
善食, 魚, 牛, 蛋, 豆, 硬x果....都唔得, 佢很喜歡食cake, 但
一食就出事, 我試過做無蛋cake, 但唔成功, 可否pm多的資料比我如食譜...等, 多謝萬分

複式洋房

qqmeme,

你bb咁多野敏感返全日都有點担心噃,你bb而家幾大 我大b快要兩歲,見到其他小朋友食野就會伸手想食埋一分,所以我都唔多放心,所以等k1先返學。

你問的問題我之前都問過呀,多謝其他媽咪同pinksbb都比過好多資料,你都可以參考下,希望有用: "有無不含雞蛋同牛奶的西餅蛋糕食譜?"

你小朋友連豆都敏感,咁你用咩來代替butter

pinksbb 介紹我用crisco shortening代替牛油,非常好用,但就含黃豆...

你有試過整曲奇嗎 好多人話曲奇易整啲,成功機會大啲,小朋友多數都鍾意食。

qqmeme 寫道:
Hi takmama & pinksbb:

我bb都係食物敏感, 佢9月返n1係全日, 我都好煩惱佢的
善食, 魚, 牛, 蛋, 豆, 硬x果....都唔得, 佢很喜歡食cake, 但
一食就出事, 我試過做無蛋cake, 但唔成功, 可否pm多的資料比我如食譜...等, 多謝萬分

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

我個焗爐內面都唔算細,但機身就好簿,比個微波爐細小小,所以我就放响微波爐上面。其實放到咁高都有啲危險,所以只會我自己用。

隻shortening 我買左原味,用完再試其他味。

前日同昨日都試左焗bread..都幾高難度噃,因為手腳慢,所以整兩次都發酵過度,我覺得我未拉完舊粉,佢已經發完酵,所以睇得唔打得,個面比較硬,下次不如當整硬豬包 ,不過大家都好比面,同我食晒佢,我諗下次要開少d粉。

隻egg replacer用來整蛋糕ok嗎

如果你囝囝响學校食都係要小心啲,因為我同朋友同事講開,我發現大多數人都對食物成分不了解,而且香港一般食物成分不清晰,例如,奶敏感,一般只會以為唔飲奶就無問題,無諗過好多包餅蛋糕醬汁都有奶,所以要小心啊!

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

個焗爐隻腳都算幾高,响焗野嗰時,我摸過個微波爐表面都唔係好熱,我估都ok卦......

我會繼續努力整,今個星期打算又做翻曲奇,如果買到egg replacer就試整cake.. 多謝鼓勵!

如果你囝囝食到街外食物都ok,咁就放心好多...

係呢,你囝囝開學啲野準備好未呀

細b 做完test, 情況都係差不多,但係就無左黃豆敏感,咁就已經非常好,起碼知道食齋就一定無事,而且我用shortening整的食物,我自己都可以食。更重要係,我可以試轉豆奶粉,唔駛食 neocate..

洋房

pinksbb:

我bb係8月30日開學都係返nursery, 但全日, 我都好怕到
時應付唔到, 你地講egg replace要去到中環賣, 我住沙田,
city super or NT 唔知有冇得賣呢 ? 佢對豆係中級敏感,
但飲豆奶又OK .

pinksbb 寫道:
qqmeme,
我個囝8月28日開學返nursery, 不過係半日, 學校只會安排一般茶點, 而且我通知左學校佢有奶敏感, 學校唔會比有奶既食物佢......不過妳bb要返全日就真係麻煩一d, 要係學校食lunch, 而且仲有咁多野唔食得, 妳千奇千奇記得記得日日提學校至掂......

妳bb係囝囝定囡囡

妳bb食完cake會出事 會點架

無蛋cake, 非常難整, 而且好少會焗西cake, 通常只蒸中國糕餅......食物敏感既食譜跟一般食譜無分別, 只係嘗試搵材料來代替, 例如shortening代替牛油, 而egg replacer代替蛋etc., 妳係takmama留言中條link都可以睇到資料......

首頁
12345...6

尾頁

跳至