單親天地

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:好累好累啊呀,好想死左算啦

樓主,我不是駡你,只是恨鐵不成鋼。入得呢版,都不是沒經風浪的。不要輕言去死。捱得過去,你還是可以創造自己的命運。一段感情,放低係唔容易。但想清楚,你當日不是想離開一個債台高築的人嗎?你真願意守著他,和他捱債,真心無怨?

這一刻要死,你那知他日沒好日子過?

你好人好姐,沒法讓女兒好好成長,難得妳死了,她就可成長更好嗎?

妳三年前,可靠自己打工生活,現在政府養。前,後都有路可走,死甚麼?

男爵府

BK Milk勳章

回覆:dordor1207 的帖子

咪就係囉,呢一版大部份人都有呢個經歷,所以樓主要聽人講,唔好死呀!

大宅

你要加油努力!之前甘因難都過左,你好叻!我bb而家識講love you 媽媽,同理如話同我捉小強保護我,我之前也好苦,而家也好苦,但bb是知道媽媽爱他的!他也愛妈妈!就这一点,加油!

民房

我個仔今年大學畢業,都算捱出頭,辛苦都值得,我一個人帶住個仔18年都過到,唔好咁灰,努力加油,我一個男人都得,你一定也可以,積極

子爵府

BK Milk勳章

引用:單親路真的行得很累很累啊,有諗過帶住個女

原帖由 TseSherlin 於 12-12-31 發表
單親路真的行得很累很累啊,有諗過帶住個女就甘算啦,點解點解我會俾自己行到今日既路,我好累啊:c ...
撐住頂住呀

別墅

每一個單親家庭都有不同情況, 但相信時間會沖淡悲傷, 樓主,當你見到BB大時, 你會很開心, 她會帶給你無窮歡樂, 人間温暖, 人要正面D, 你今天所行的路, 同你女女分享, 總會有成果, 同埋囡囡日後知你咁愛佢,鍚佢, 佢會以你為榮, 加油, 支持你

大宅

回覆 smartjade 的帖子

多謝你,單親已成事實,為左個囡,我會努力。希望快D羅到公屋,囡囡健康成長,我可以出返去做野,穩多D錢俾個好D既環境個囡,唔敢再諗任何野啦。

複式洋房

TseSherlin 發表於 12-12-31 23:29
回覆 littlegoldfish 的帖子

自從搞成甘,我都極少帶個女出街,驚出街,驚帶個女出去會俾人問起BB既爸爸, ...

樓主點解唔敢話比人知你係單親呀? 現今好多人都係咁, 我個仔既爸爸到而家都唔知自己有個仔, 我個仔已經19個月, 我去邊佢一定同我一齊, 我完全唔覺單親係無面, 我朋友仲覺得我好Strong, 好佩服我! 你都可以! 站起來吧! 家人永遠都會企你那邊, 呢個係遲早既問題~ 你覺得有抑鬱要快D去睇醫生, 唔好諗埋一邊呀!!!

大宅

回覆 gk810 的帖子

別墅

TseSherlin 發表於 13-1-5 16:32
回覆 gk810 的帖子

我屋企人都接受唔到哩個事實,仲有我當初大住個肚就辭左份工,果衰佬叫我辭架,他話見 ...

其實在現時,我知你是不想見任何人, 而且是熟人更加唔想見, 我和你一樣, 我有個仔, 離了婚後發覺自已有情緒病, 諗好多野,都覺得前面條路好難行, 諗野好負面, 無光明前路, 同你一樣諗法, 点解要生個仔, 好似對佢唔住, 我也没有父母, 我是獨女, 無人幫到我, 但我都有睇醫生, 食了葯會好好多, 但要揾朋友頃訴, 之後諗野會正面好多, 醫生同我講,很多離婚的人,如有情緒病的話, 過一排只要食葯會好好多. 所以你有一覺得有情緒病要記得睇醫生, 如果病情加深就好煩麻.

但我已經都過度了, 發覺單身不是大問題, 不過我相信你要時間, 我都是過了長時間才給朋友知, 你試諗吓, 你囡囡同你笑, 同你有講有答,已經是一種無穿窮樂趣, 你要勇敢, 不要理其他人点諗, 你要自己夠堅定,才可以給你和囡囡幸福, 支持你,加油

禁止訪問

回覆:smartjade 的帖子

複式洋房

smartjade 發表於 13-1-6 02:59
其實在現時,我知你是不想見任何人, 而且是熟人更加唔想見, 我和你一樣, 我有個仔, 離了婚後發覺自已有情緒 ...

講得好無需要理其他人點諗, 最緊要自己開心 見到個女每日在變, 你就會覺得世界係好美好㗎^^

大宅

caca11  帶bb去公園行下丫, 比bb曬曬太陽, 唔好只留在房度, 見下大陽對你和bb都好架  發表於 13-1-9 11:48

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

TseSherlin 發表於 13-1-6 13:23

結左婚再離婚既話都無未婚私生甘醜,滿心歡喜話俾人知要結婚生BB啦,結果搞成甘, ...

你同個女過得好,呢個就夠啦。

我當年佗住果仔,我阿娘過身,我屋企人迷信到,係因為阿b,一個出一個入,都話唔要見我啦。果陣幾多難聽既野,佢地全數將傷痛入埋我數。仲話唔俾我出席葬禮,係我喊到死,又暈佢地先俾我去。仲要聲明唔可以同人講我有左。搞到我好似做賊唔見得光。

那又如何,今日,佢地咪又係不見阿b,如隔3秋。你調整好生活,再試下同阿女返去探外公外婆,始終果個都係佢既孫。真係唔得既,咁佢地之間緣薄,唔好強求。都唔使怨。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆 chowqv 的帖子

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:回覆+chowqv+的帖子 為有系甘,等過多一排

原帖由 TseSherlin 於 13-01-06 發表
回覆 chowqv 的帖子

為有系甘,等過多一排,等耐D睇下他們仲有無甘大反應,可能等到我一切都安定左,等個 ...
唸下,可能佢地都心痛你既遭遇,但係又唔識表達,所以先話唔想見你。
唔好灰心。湊好個女。過去既野無謂追悔。始終佢地係你至親。

不知所謂的乙陸!!!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

TseSherlin 發表於 13-1-5 12:28

多謝你,單親已成事實,為左個囡,我會努力。希望快D羅到公屋,囡囡健康成長,我可 ...
對呀! 就向這方向諗就夠了。 你會一步步重踏生活正軌。 好日子會來的, 至少會比前兩天好 。 加油啊!

別墅

chowqv 發表於 13-1-6 18:35
你同個女過得好,呢個就夠啦。

我當年佗住果仔,我阿娘過身,我屋企人迷信到,係因為阿b,一個出一個入, ...

講得好, 老人家都有佢地自己尊嚴, 口講啫, 可能佢地個心都唔想, 或者都會難受, 有時你只要行前一步, 同佢地頃下, 我相信父母唔會唔接受你, 又或者佢地知道了你情況都會心痛, 不過没有說出口. 如果佢地真的不接受, 在用長D時間啦. 其實佢地憎你, 佢地都唔好受, 憎人是是好辛苦. 而且仲是你母, 点會有,

伯爵府

回覆 TseSherlin 的帖子

加油 我都同自己講未來既日子一定會開心的
開開心心又一天

民房

我支持單親媽媽!!! 因為我媽媽都係單親

首頁

尾頁

跳至