2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

中文名全部都比62改 哥哥叫泳匡 係62改左叫永康之後我姑奶再搵師父改既 至於妹妹62就比左4個名我地選 1. 詩琴 2. 詩詠 3. 詩潔 4. 詩期

我唔想要詩琴高娃 同李詩期 所以得番兩個選 由於本人小時候好憎一個同學叫詠詩 NO 唔可以叫詩詠

結果就係詩潔

英文名係我改既 Sean係一個我好like既英文名 所以哥哥叫Sean 女仔名完本比爸爸改 點知佢改大家諗左好耐之後都改唔到一個大家都鍾意既 我其實想改Victoria 我老公話大長 叫佢好麻煩 (懶 ) 之後同Sean一齊睇Dora Adventures Dora有個朋友叫Isa 又幾好聽啵 就改左Isa

大宅

GLADYS小星星 發表於 13-1-24 22:03
柏蔚真系好好聽。

多謝! 多謝!!!

男爵府

引用:打左好多字,突然間唔見曬又要重新嚟過!om

原帖由 winds2000 於 13-01-24 發表
打左好多字,突然間唔見曬又要重新嚟過!omg!我同老公都好鍾意晴天,晴天好開心!所 ...
原來琳琳個名咁一波三折,不過女仔俾人叫屎忽仔好似唔系咁好喎。

男爵府

引用:各位媽媽!+你地好呀!其實我一直都有睇開你

原帖由 Rachel710 於 13-01-25 發表
各位媽媽! 你地好呀!其實我一直都有睇開你地d post! 我一直都好想幫我囡囡認識番d 同年紀嘅bb!! 希望可以加 ...
歡迎,歡迎呀。我地不定期聚會㗎,你可以帶埋baby一齊參知。我都好種意希字,我覺得男仔女仔用都得,又好聽。

男爵府

引用:我囡囡叫愉淳。愉=希望有個愉快人生。淳=個

原帖由 Winky18 於 13-01-24 發表
我囡囡叫愉淳。愉=希望有個愉快人生。淳=個性淳樸簡單。中文名係我同老公一人諗一個。再夾8字。英文名叫Oce ...
英文名一流。睇你地幫Ocean改嘅中文名,就知道你地系低調又樸實嘅人。

男爵府

引用:呢個post好好睇呀!可以睇到大家改名嘅由來

原帖由 miffybb2002hk 於 13-01-25 發表
呢個post好好睇呀!可以睇到大家改名嘅由來,又有花名笑下! 好鍾意但但改名嘅由來! 斯元d 花名 ...
歡迎++媽咪,多D嚟同我地傾計吖,我地班媽咪同D bb一樣,都好可愛㗎。

男爵府

引用:有幸被藍藍媽媽點名,好開心呀!嵐嵐爸爸成

原帖由 Yuenmuic 於 13-01-25 發表
有幸被藍藍媽媽點名,好開心呀!嵐嵐爸爸成日讚藍藍靚女我囝囝叫梓嵐,典古其實無咩特別, ...
多謝嵐嵐爸爸媽媽贊賞。我外甥仔,女,個名中間系有個梓字。天仔哥哥好靚仔喎。我發現原來我地班媽咪,好多都有養貓,但但媽,嵐嵐媽,斯元媽。

男爵府

引用:中文名全部都比62改+哥哥叫泳匡+係62改左叫

原帖由 mansum92 於 13-01-25 發表
中文名全部都比62改 哥哥叫泳匡 係62改左叫永康之後我姑奶再搵師父改既 至於妹妹62就比左4個名我地選 1. 詩 ...
哈哈,lsa媽咪真系好搞笑。斯琴高娃。

別墅

回覆:GLADYS小星星 的帖子

我個女叫忻澄,英文名yanki,個名係我未有bb之前發夢我有個女,叫呢個名,我第日起身抄底既:)

男爵府

引用:我個女叫忻澄,英文名yanki,個名係我未有b

原帖由 ting_b625 於 13-01-25 發表
我個女叫忻澄,英文名yanki,個名係我未有bb之前發夢我有個女,叫呢個名,我第日起身抄底既:)

...
英文名好好聽吖。你就好啦,可以夢到咁好嘅名。唔使好似我地咁,搞盡腦汁改個名。

大宅

好呀! 我最鍾意同d可愛嘅媽咪and可愛嘅BB 玩!

複式洋房

回覆:大家講下bb嘅中英文名,有無典故?

Gum 快d 又搞個聚會啦!!! 好想快d同可愛嘅bb同美麗嘅媽媽們見面!

大宅

回覆:大家講下bb嘅中英文名,有無典故

豬紅,因為爸爸成日讀豬紅全名都讀錯,因為佢成日發音有問題,成日變左豬紅,所以就叫左豬紅。

佢個名來自《荀子.非相》知而能容愚,
另希望佢知足包容,有容乃大

大宅

英文名叫Malcolm

珍珠宮

mansum92 發表於 13-1-25 13:53
中文名全部都比62改 哥哥叫泳匡 係62改左叫永康之後我姑奶再搵師父改既 至於妹妹62就比左4個名我地選 1. 詩 ...
詩潔係一個好名!廁紙我都係買scott~
輸入搜索內容

別墅

好開心比藍藍媽咪點名 23號原本我都想出黎,不過自己病鬼左…唔想傳染比你地,下次再去沙田要預埋我地兩母子喔~~~
阿仔全名叫麥皓然,個名係我姐夫上網夾8字改,個意思解說我完全唔記得左…(產後失憶症) 哈哈 其實我本身好鍾意晞字架,但係又要夾筆劃同金木水火土,最後測到得幾個名ok好聽少少, 1.皓竣/浚 2. 皓舜 3. 皓然 4.祖銘 , 其實祖銘係4個之中最好聽又冇咩人叫,但係最衰係個姓出事,麥祖銘= 蜜棗(返學一定比人改花名) 皓舜其實都ok,但係我自己唔多like呢個->舜字(太女仔,我諗起梁舜燕)mouth: 最後就揀左皓然啦,其實我個c6唔like架(佢話太女仔, 唔夠man) 我覺得幾斯斯文文咁啦,(黃浩然都係浩然,幾靚仔吖, haha)
皓然個花名叫bibu豬 (我同c6 & e媽們、ee都係咁叫)
c6仲會叫佢做 大舊石 ( 因為佢又大舊又唔願郁, 成舊石頭咁喎)
婆婆叫妹妹豬 ( 人地係男仔叫到乸哂)

爺爺,奶奶(c6全部屋企人) 叫細b (因為堂哥係大b,但係已經18歲啦mouth:)

別墅

皓然英文名叫Alvin ,想改個A字頭(因為媽媽英文字頭係M,爸爸係K,加埋個A字,就係MAK啦)

禁止訪問

別墅

其實初時我個夢係叫沂澄架,不過後來查字典係讀"怡"。唔係咁鐘意所以改忻:)英文名先夾返

大宅

回覆 anna_my_baby 的帖子

我老公講國語 所以佢日日都叫阿囡做陳師姊

首頁

尾頁

跳至