嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+kitty-hello+於+13-04-26+發

原帖由 macmacmaggie 於 13-04-26 發表
我嘅經驗係搽完好快乾,每次我用2支(一隻手指咁長左右)搽全身,我嫌吾夠添,所以根本無可能敷,搽完5mins ...
Thank u very much

這是不可能的,其實"凡事都能"...................

男爵府

畀面勳章

macmacmaggie 發表於 13-4-26 14:51
我嘅經驗係搽完好快乾,每次我用2支(一隻手指咁長左右)搽全身,我嫌吾夠添,所以根本無可能敷,搽完5mins ...

唔好意思, 想問下, 你奶奶係自己種既, 難打理嗎??

別墅

引用:Quote:原帖由+macmacmaggie+於+13-04-26+發

原帖由 Anviz豬 於 13-04-26 發表
可吾可以post埋蘆薈既相呀?Thk
我99種的!不過我剛係街巿搵到一條條買,好大條,其實吾使用太多,特別初試,我覺得蘆薈新鮮好d,一cut開即用最好!

別墅

引用:Quote:原帖由+Anviz豬+於+13-04-26+發表可

原帖由 macmacmaggie 於 13-04-26 發表
我99種的!不過我剛係街巿搵到一條條買,好大條,其實吾使用太多,特別初試,我覺得蘆薈新鮮好d,一cut開即 ...
Sorry, 99種的!我每次搽2支for全身

別墅

引用:Quote:macmacmaggie+發表於+13-4-26+14:51+

原帖由 twinstars168 於 13-04-26 發表
唔好意思, 想問下, 你奶奶係自己種既, 難打理嗎??
99的親戚比佢,非常易種,佢平日放係天台日曬雨淋,基本上可以話無理過佢,我拿咗番屋企,平日淋水ok!

別墅

引用:Quote:原帖由+macmacmaggie+於+13-04-26+發

原帖由 hoichingching 於 13-04-26 發表
真係好好多!我想問止痕嗎?
我覺得應該會止痕同舒服d,因為阿b搽咗成個日精靈番,不停eerr, 又瞓得!其實佢吾係完全好曬,依然有紅,不過漸漸減淡,所以我先放心一直搽!

男爵府

回覆:嚴重濕疹b搽天然蘆薈,戲劇性好番7成!

可以詳細分享下點查呀?一支硬核核,想像唔到點可以查開

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+hoichingching+於+13-04-26+

我覺得應該會止痕同舒服d,因為阿b搽咗成個日精靈番,不停eerr, 又瞓得!其實佢吾係完全好曬,依然有紅,不 ...
我地做阿媽既,見佢地精靈活潑 真係咩辛苦都抵返晒架

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+hoichingching+於+13-04-26+

我覺得應該會止痕同舒服d,因為阿b搽咗成個日精靈番,不停eerr, 又瞓得!其實佢吾係完全好曬,依然有紅,不 ...
我地做阿媽既,見佢地精靈活潑 真係咩辛苦都抵返晒架

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

連眼皮位都可以塗嗎?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

真係好好多喎... 我囡好嚴重, 搽強烈的類固醇. 而家查 Weleda 的金盞燈油的 baby cream 好少少, 但個身仲好差. 我會開始查椰子油, 再去搵搵 aleo vera.

係要新鮮? 我係英國, 唔知有冇得賣.

別墅

引用:阿b有嚴重濕疹,轉奶粉重嚴重,豆奶illuma

原帖由 macmacmaggie 於 13-04-25 發表
阿b有嚴重濕疹,轉奶粉重嚴重,豆奶illuma都吾得,睇個幾個醫生都係比薬膏搽,嚴重時連抗生素都食過,情況 ...
你一日搽幾多次?我發現第一次敷完,效果朂明顯!但我没補cream, 反而抹左,再搽蘆薈!又好了一會,再紅番,又再搽蘆薈+補ai cream! 現在又紅紅地!請問你用什麼 cream呢?

子爵府

回覆:chelsea_meow 的帖子

我放工去搵無得賣,返屋企問工人邊度有得賣,佢話屋企附近有人種,帶我去問人可唔可以賣一條比我。去到人哋個花園,嘩!種咗成廿盆,仲鬼咁粗壯添。我胆粗粗問個屋主,佢好熱心免費送咗2大片比我,真係開心。即刻幫個仔搽。搽完大約半個鐘,塊面出水。個心即刻實晒,難道敏感唔啱佢?後來工人話我知今日下午已經有出水。唉!好唔開心,不過我會再搽多兩次睇吓。

由於我62都有濕疹,比佢搽咗,話搽嗰時有啲拿拿地,搽完之後就覺得舒服同好滑。我同個仔搽完,我隻手指都滑咗好耐。

別墅

引用:連眼皮位都可以塗嗎?

原帖由 Pollyowen 於 13-04-26 發表
連眼皮位都可以塗嗎?
係,我全身全面甚至脾「那」位都有搽,總之我b紅就搽!

別墅

引用:Quote:原帖由+macmacmaggie+於+13-04-25+發

原帖由 sspro 於 13-04-26 發表
你一日搽幾多次?我發現第一次敷完,效果朂明顯!但我没補cream, 反而抹左,再搽蘆薈!又好了一會,再紅番 ...
我今日搽咗4次(around 4hrs) 搽完不需抹,因為佢好快乾(less than 5 mins), 跟住搽cream ok! 切記搽完又抹,濕疹b切記大力抹/多次抹!
不過我建議初時用吾好搽咁多次,如果搽完1次隔幾個鐘無敏感先再搽!

別墅

引用:Quote:原帖由+macmacmaggie+於+13-04-25+發

原帖由 sspro 於 13-04-26 發表
你一日搽幾多次?我發現第一次敷完,效果朂明顯!但我没補cream, 反而抹左,再搽蘆薈!又好了一會,再紅番 ...
我諗你不好又搽又抹,點解要抹呢?其實搽果刻你會覺得好「粒」,可能好似搽緊蛋白咁,never mind! 我頭都照搽,好似gel 頭咁!但好快就會乾,一d都吾「粒」,重好滑添!乾咗搽cream ok, 跟住先睇下反應,ok就幾個鐘再搽,吾好心急!

別墅

引用:我放工去搵無得賣,返屋企問工人邊度有得賣

原帖由 Almaz 於 13-04-26 發表
我放工去搵無得賣,返屋企問工人邊度有得賣,佢話屋企附近有人種,帶我去問人可唔可以賣一條比我。去到人哋 ...
我個仔之前都有出水,睇第3個兒科又係比類固醇,咁岩我99問我夠吾夠膽試,心諗:ok啦!反正食埋薬都吾好,咩辦法都試過,括出去啦!點知用咗一陣我b退紅+無出水,所以我先開post! 我自己都試過搽,係有幾秒拿拿地,但好快乾,乾咗真係好滑,而且好舒服!
你剛搽完咁睇下反應,如果ok就臨瞓前再搽多次,聽朝睇下點!

別墅

各位,我要重申我b搽了2日仍然有紅,不過已經比之前好咗at least 50%, 中間可能會紅番d但又好快退,總之一次比一次好,今日全日佢完全無抓過/抓傷自己,瞓得好好,明顯覚得佢舒服咗( 如果吾係我都冇咁多時間update大家,哈哈!)。
建議大家先試部份,然後搽cream ok! 之後monitor 情況,我嘅經驗係好快退紅,but有可能陣間紅番d,never mind, 總之無惡化就ok! 大家吾好急,吾好搽完又抹,比小小時間睇下成果!

別墅

今日街市買,$8成隻手咁長,我切咗一小塊幫我b搽,發覺比較難搽,因為一粒粒成粒椰果咁,我99果d比較liquid, 可能大細有關!anyway我唯有用手捽一pad搽,都幾倫盡,好似搽pad蛋白咁,但好快好快就乾,一d都吾立,所以大家可以放心!

伯爵府

我同我仔一樣對蘆薈敏感

首頁
12345...8

尾頁

跳至